NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Όταν η Vox Populi προκάλεσε αναστάτωση με τον .sucks domain!

Όταν η Vox Populi προκάλεσε αναστάτωση με τον .sucks domain!

Τον Νοέμβριο του 2015, η εταιρεία ονόματι Momentus, κέρδισε σε πλειοδοσία μέσω της θυγατρικής της, Vox Populi, το δικαίωμα να διαχειριστεί τον .sucks domain. Και κάπως έτσι προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση για την νομιμότητα και την ηθικότητα αυτής της αγοράς στις ΗΠΑ. Ας τα πάρουμε όλα λίγο από την αρχή.

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι και την 1η Ιουνίου, όποιος ήθελε να προστατέψει το brand name του, μπορούσε να αγοράσει το domain του .sucks πριν αυτό έβγαινε σε δημόσια αγορά. Το θέμα όμως ήταν, πως για κάθε domain, μία εταιρεία ή ένας αστέρας του hollywood θα έπρεπε να πληρώσει $2.500 /χρόνο. Ύστερα από την 1η Ιουνίου όμως, ένας απλός πελάτης θα μπορούσε να αγοράσει τα δικαιώματα για το Microsoft.sucks έναντι είτε $10/χρόνο ( με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα έκανε redirect το domain στο forum του everything.sucks ) ή θα μπορούσε να πληρώσει $249/χρόνο αν ήθελε να έχει αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης του domain.

Πολλοί μίλησαν πως επρόκειτο για εκβιασμό προς τις εταιρείες από την Vox Populi. Καθώς πολλές εταιρείες, όπως η Microsoft, το Facebook, Yahoo, eBay, Yelp αλλά και αστέρες όπως Taylor Swift και Oprah Winfrey αγόρασαν τα δικαιώματα του .sucks με σκοπό να προστατέψουν το brand name τους από πιθανούς παραπονεμένους πελάτες που είχαν πρόσβαση σε μία εύκολη λύση για να βγάλουν δημόσια το άχτι τους.

Ο εκβιασμός λοιπόν βρισκόταν ακριβώς στο ότι αν δεν αγόραζες το δικό σου brandname.sucks θα το έκανε άλλος και θα έπρεπε να περιμένεις τις όποιες συνέπειες από μία δυσφήμιση από παραπονεμένους πελάτες. Από μία άποψη κάποιος θα πει πως ναι η κάθε εταιρεία έχει και την προσωπική ευθύνη να καλύψει το όνομά της στην αγορά ωστόσο είναι αυτό τόσο απλό; Αρχικά ας πούμε ότι η εταιρεία σου ονομάζεται OrangeBlue και αγοράζεις το OrangeBlue.sucks. Όμως οι επιλογές για κάποιον που θέλει πραγματικά να κάνει δυσφήμιση στην εταιρεία σου δεν σταματούν πραγματικά εκεί. Υπάρχουν επιλογές όπως OrangeBlueReally.sucks ή YourOrangeBlue.sucks. Ακόμα ακόμα μπορεί κάποιος να αγοράσει το domain OrangeBlueSucks.com. Και συνεχίζουμε την σκέψη ότι ακόμα και ένα απλό tweet στο twitter μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά και από ένα domain ενώ επίσης για μία εταιρεία σαν την Microsoft τα $2.500/χρόνο μπορεί να μην είναι ζημιά αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες αυτό είναι ένα σημαντικό βάρος το οποίο αδυνατούν να το χρηματοδοτήσουν.

Όσον αφορά τώρα το νομικό κομμάτι, αν ένας απλός πολίτης έχει domain με ίδιο ή παρόμοιο trademark με την εκάστοτε εταιρεία και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί προσφέροντας παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες τότε στις περισσότερες των περιπτώσεων θα χάσει την δίκη και θα αναγκαστεί να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του για το domain. Όμως υπάρχει ένα παραθυράκι στον νόμο στις ΗΠΑ, το Fair Use, και η λέξη κλειδί είναι το use ( μτφ. χρήση ). Στις ΗΠΑ λοιπόν δεν απαγορεύεται η δημόσια κριτική. Επομένως μπορείς να κατέχεις τα δικαιώματα του OrangeBlue.sucks και να ασκήσεις ελεύθερα κριτική στην εταιρεία και για αυτόν τον λόγο και η Vox Populi κατάφερε να πουλήσει περίπου 3.400 domain στο μικρό αυτό διάστημα και να βάλει στα ταμεία της περίπου $6.8 εκατομμύρια δολάρια καθώς σύμφωνα με την εταιρεία σκοπός του .sucks είναι να βρουν φωνή οι πελάτες και οι εταιρείες αξία στην κριτική. Αλλά αν το σκεφτούμε λογικά, όπως αναφέραμε πιο πάνω, δεν μπορούσαν οι πελάτες να βρουν τη φωνή τους άμα πραγματικά το ήθελαν; Μάλλον μπορούσαν, μπορούν και πάντα θα μπορούν να βρίσκουν καθώς η φαντασία κάποιου που θέλει να ασκήσει κριτική ή απλά να σε δυσφημίσει δεν έχει όρια.

Μία ενδεικτική λίστα με τις εταιρείες που αγόρασαν τα δικαιώματα του .sucks.

Amazon: Amazon.sucks, Kindle.sucks
Google: Google.sucks, Adsense.sucks, Adwords.sucks, Android.sucks, Blogger.sucks, Chrome.sucks, Glass.sucks, Gmail.sucks, Nest.sucks, YouTube.sucks
Microsoft: Microsoft.sucks, Bing.sucks, Cortana.sucks, Excel.sucks, Hotmail.sucks, InternetExplorer.sucks, MSN.sucks, Office.sucks, Office365.sucks, Outlook.sucks, Skype.sucks, Surface.sucks, Windows.sucks, WindowsPhone.sucks, Xbox.sucks
Facebook: Facebook.sucks, Instagram.sucks, a few Oculus-related names
Yahoo: Yahoo.sucks, Flickr.sucks, Tumblr.sucks
eBay: eBay.sucks
WordPress: WordPress.sucks
WhatsApp: WhatsApp.sucks
WolframAlpha: WolframAlpha.sucks
Yelp: Yelp.suck

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr