NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Μοχάμεντ Άλι: Ο θρυλικός πυγμάχος!

Μοχάμεντ Άλι: Ο θρυλικός πυγμάχος!

Ο άνθρωπος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ένας σπουδαίος πυγμάχος, που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς αθλητές του 20ου αιώνα, ακούει στο όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, ή κατά κόσμον Μοχάμεντ Άλι.

Ο ανθρωπιστής

Ο Μοχάμεντ Άλι γεννήθηκε στο Κεντάκι των ΗΠΑ το 1942 και πέθανε στην Αριζόνα των ΗΠΑ το 2016. Το 1975 άλλαξε το όνομά του αφού πρώτα ασπάστηκε το Ισλάμ, σε Μοχάμεντ Άλι, καθώς μέχρι τότε θεωρούσε πως το όνομά του ήταν όνομα σκλάβου, ενώ παράλληλα έγινε μέλος στην οργάνωση «Μαύροι Μουσουλμάνοι». Το νέο του όνομα του το έδωσε ο πνευματικός καθοδηγητής του Ελάιτζα Μοχάμεντ, μετά τον θάνατο του οποίου στράφηκε στο ορθόδοξο Ισλάμ. Στήριζε πάρα πολύ τις πεποιθήσεις του, χαρακτηριζόταν ατρόμητος, ριζοσπάστης και αλαζόνας, ενώ το γεγονός που έχει καταγραφεί στην ιστορία του με θετικά και αρνητικά σχόλια, ήταν το γεγονός ότι αρνήθηκε να πολεμήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς όπως είχε πει δεν είχε να χωρίσει τίποτα με τους Βιετκόγκ. Αυτό του κόστισε τη συμμετοχή του σε αθλητικές διοργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για πάνω από τρία χρόνια. Ήταν ανθρωπιστής και υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ενώ μέσα από τη δράση του κατάφερε να επηρεάσει σημαντικά την αμερικανική κοινωνία. Το 2005 του απονεμήθηκε το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας» και το χρυσό «Μετάλλιο Ειρήνης Otto Hahn» για την ανθρωπιστική του δράση, ενώ την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Μοχάμεντ Άλι, σαν φόρος τιμής στη ζωή του.


Παράθεση - epixeiro.gr

«Μη μετράς τις μέρες, κάνε τις μέρες να μετράνε» —Muhammad Ali

Ο αθλητής

Ξεκίνησε ερασιτεχνικά το boxing σε ηλικία 12 ετών και 6 χρόνια μετά κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Ήταν ψηλός και σωματώδης αθλητής, ωστόσο αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η ταχύτητά του, η διαρκής του κίνηση, η ικανότητά του να αποκρούει τα χτυπήματα, καθώς επίσης και η υπεροψία του! Αναζητούσε συνεχώς νέες τεχνικές πυγμαχίας, ενώ πίστευε τόσο πολύ στον εαυτό του, αποκαλώντας τον «Μέγα». Από το 1960 έως το 1963 είχε συνεχείς νίκες, φτάνοντας να έχει το ρεκόρ των 19 νικών, καταφέρνοντας 15 knockouts. Η τεχνική του ήταν πραγματικά ξεχωριστή, καθώς παρόλο που ήταν ένας βαρύς αθλητής, είχε πολύ γρήγορα πόδια και δεν ακολουθούσε την κλασσική τεχνική που ήθελε τα χέρια κοντά στο κεφάλι για προστασία. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του νίκησε πολλούς και σπουδαίους πυγμάχους, όπως είναι ο Jim Robinson, ο  Alonzo Johnson, ο Lamar Clark και άλλοι. Ορόσημο στην καριέρα του ήταν και ο αγώνας με τον εξίσου σπουδαίο αθλητή Joe Frazier, το 1971, ο οποίος χαρακτηρίστηκε και ως ο αγώνας του αιώνα, οδήγησε όμως στην ήττα του Άλι.

Η καριέρα του σταμάτησε το 1981, μετρώντας μέχρι τότε 56 νίκες, και μόνο πέντε ήττες.

Δύο χρόνια μετά διαγνώστηκε ότι πάσχει από το σύνδρομο του Πάρκινσον, κάτι με το οποίο έζησε για πολλά χρόνια μέχρι το 2016 οπότε και πέθανε λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Πίσω του άφησε εννέα παιδιά, καθώς και ένα θρυλικό όνομα. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr