NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Ο Νίκος Καλογιάννης μιλάει για το Ούζο Πλωμαρίου

Ο Νίκος Καλογιάννης μιλάει για το Ούζο Πλωμαρίου

Ο Νίκος Καλογιάννης, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι του Ούζου Πλωμαρίου, μίλησε στο epixeiro.gr.

Η ιστορία ξεκίνησε να γράφεται το 1894 στο Πλωμάρι της Λέσβου. Τότε ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε βάλει ως στόχο ζωής να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Αποστάζοντας αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε σ’ όλο τον κόσμο, δημιούργησε το μοναδικό Ούζο Πλωμαρίου. Τίποτα δεν έχει αλλάξει έκτοτε. Εδώ και ένα περίπου αιώνα το Ούζο Πλωμαρίου παράγεται με την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα της Λέσβου και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Το απόσταγμα, σφραγίζεται στην παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης. Πρόκειται για μία Ελληνική αποσταγματοποιία, που απασχολεί  περίπου 50 εργαζόμενους από τη Λέσβο. Το αποστακτήριο αποτελεί μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την τοπική κοινωνία.

«Η συνταγή περιέχει πάνω από 15 καρπούς και μυρωδικά και τα πιο σημαντικά προέρχονται από τη Λέσβο όπως ο γλυκάνισος από το Λισβόρι, μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, που δίνει χαρακτήρα στο ούζο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και πολλά άλλα που, όμως, δεν θα σας αποκαλύψω. Ένα θα σας πω μόνο, ο γλυκάνισος που χρησιμοποιούμε καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματά μας στο Λισβόρι. Μάλιστα, ο γλυκάνισος Λισβορίου είναι φημισμένος για την ποιότητα και το άρωμα του και θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Κι αυτό συμβαίνει διότι, τα κτήματα «βρέχονται» στην κυριολεξία από τη θαλάσσια αύρα που προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού» δήλωσε ο Καλογιάννης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Να γνωρίσουμε με το ούζο μας, τις αυθεντικές γεύσεις, τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου μας σε όλο τον κόσμο!

Η ποιότητα αποτελεί κύριο μέλημα της εταιρείας. Για αυτό πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι. Σε καθημερινή βάση γίνονται περίπου 1.050 έλεγχοι σε καθημερινή βάση στο εργαστήριο και καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής, από τις πρώτες ύλες, την απόσταξη και την εμφιάλωση, μέχρι την αποθήκευση και τα υλικά συσκευασίας.

Κατά καιρούς δημιουργούνται και συλλεκτικές σειρές προϊόντων οι οποίες απευθύνονται στο τουριστικό κοινό. Για παράδειγμα η νέα συλλεκτική σειρά αποτελείται από συσκευασίες του Ούζου Πλωμαρίου, που απεικονίζουν θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό καλοκαίρι. Στα θέματα περιλαμβάνονται η γοργόνα από την ελληνική λαογραφία, η παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και μουσικοί με όργανα από την ελληνική παράδοση. Τα συγκεκριμένα προϊόντα διατίθενται στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

Παράγεται επίσης και το Ούζο Πλωμαρίου Άδολο. Ένα premium προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη, περιορισμένης παραγωγικής δυναμικότητας. Πρόκειται για την «καρδιά της καρδιάς» του Ούζου Πλωμαρίου. Το Άδολο είναι η τρίτη απόσταξη της «καρδιάς» του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, που αποστάζεται για τρίτη φορά με υπομονή, για 13 ώρες, μέσα στο σφυρηλατημένο στο χέρι χάλκινο άμβυκα του 1911, πάνω σε χαμηλή φωτιά από ξύλα ελιάς.

Ο Νίκος Καλογιάννης μιλάει για το Ούζο Πλωμαρίου

Ποια είναι η έμπνευση πίσω από την εταιρεία και το όνομά της;

Είναι ο τόπος μας, εκεί όπου έζησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης . Ο τόπος απ΄ όπου συλλέγονται οι καρποί και τα βότανα, εκεί που γίνεται η απόσταξη του ούζου Πλωμαρίου με τη χαρακτηριστική γεύση και τα μοναδικά αρώματά του.

Σήμερα, το Ούζο Πλωμαρίου έχει σημαντική παρουσία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει σημαντική παρουσία σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, για την ακρίβεια σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως. Σήμερα  οι εξαγωγές  αποτελούν το 59% του συνόλου της παραγωγής. (Γερμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδά, Ιράκ, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ρωσία, Αγγλία, Εσθονία, Κίνα, Ιαπωνία, Χιλή, Σιγκαπούρη κλπ). 

Ποιό είναι το όραμά σας;

«Το  όραμα μας  ήταν και είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό απόσταγμα που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης. Να γνωρίσουμε με το ούζο μας, τις αυθεντικές  γεύσεις, τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου μας σε όλο τον κόσμο!».

Ποιος είναι ο συμβολισμός και η ιστορία πίσω από το λογότυπο της εταιρείας;

«Είναι γεγονός ότι πολλοί έχουν αυτή την απορία! Ποια είναι η ερμηνεία του φτερωτού συμβόλου στην ετικέτα του Ούζου Πλωμαρίου; Μέσα στα χρόνια έχουν ειπωθεί διάφορες ιστορίες. Από αυτές επιβίωσε μόνο μία.

Λέγεται, λοιπόν, ότι σε ένα ταξίδι του ο Ισίδωρος Αρβανίτης στη Γαλλία, όταν αναζητούσε τα ιδανικά συστατικά για να φτιάξει το καλύτερο ούζο, μοιράστηκε αυτή την επιθυμία του με κάποιον φίλο, ο οποίος του έλεγε ότι δε θα τα καταφέρει,  κι έβαλε στοίχημα μαζί του ένα χρυσό γαλλικό νόμισμα που απεικόνιζε στη μία του πλευρά έναν φύλακα-άγγελο.

Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, πείσμωσε και, γυρνώντας στη Λέσβο, μετά από πολλές προσπάθειες, δημιούργησε το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Την πρώτη φιάλη, την έστειλε στο φίλο του. Εκείνος, ενθουσιασμένος από τη γεύση και το άρωμα, παραδέχθηκε την ήττα του και του έστειλε το χρυσό νόμισμα του στοιχήματος. Ο Ισίδωρος έβαλε αυτό το νόμισμα και τα  φτερά του φύλακα-αγγέλου που απεικονίζονταν πάνω σε αυτό, στην πρώτη του ετικέτα, ως σύμβολο νίκης αλλά και γούρι για τη συνέχεια». 

Ο Νίκος Καλογιάννης μιλάει για το Ούζο Πλωμαρίου

Είναι γεγονός ότι το ούζο Πλωμαρίου, έχει διάφορες διακρίσεις. Διαχρονικά, από το 1930 μέχρι σήμερα, η Ποτοποιία έχει αποσπάσει πολλές βραβεύσεις σε διαγωνισμούς αποσταγμάτων, διεθνείς και τοπικές εκθέσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, το 2015 ο διεθνής οργανισμός αποσταγμάτων World Spirits Award, με έδρα την Αυστρία, απένειμε στο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου το “Double Gold Metal”, που αποτελεί τη μέγιστη διάκριση, χαρακτηρίζοντας το απόσταγμα ως « world class, extraordinary product”.

Πείτε μας δυο λόγια και για το Μουσείο του Ούζου.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη δημιουργία του Μουσείου του Ούζου. Είναι ένα μέρος για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Πολλοί επισκέπτες του νησιού έρχονται να επισκεφθούν το Μουσείο μας. Οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.  Έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του εθνικού μας ποτού, να παρακολουθήσουν από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας και να μυηθούν στα μυστικά της απόσταξης, να αγγίξουν με τα ίδια τους τα χέρια βότανα και καρπούς της γης της Λέσβου που χρησιμοποιούνται στην συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου και να γευτούν την παραδοσιακή του γεύση συμμετέχοντας σε γευστικές δοκιμές. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης, να απολαύσουν μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη μοναδική εμπειρία, και το αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο. Η συλλογή αυτή καταδεικνύει την εξέλιξη της ποτοποιίας μέσα στον αιώνα και περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης αλλά και της εμφιάλωσης όπως παλαιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών. Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στους χώρους μας αν βρεθείτε στο νησί μας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr