NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Steve Jobs: Η ιστορία από το garage στο iPhone 4s

Steve Jobs: Η ιστορία από το garage στο iPhone 4s

Ο συνιδρυτής της Apple, o οραματιστής, ο καινοτόμος, ο ευαγγελιστής, ο ψηφιακός επαναστάτης, ο κύριος Jobs!

Ο Steve Jobs, γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και πέθανε το 2011, σε ηλικία 56 χρονών στην Καλιφόρνια από καρκίνο στο πάγκρεας. Οι βιολογικοί του γονείς ήταν φοιτητές ακόμη όταν εκείνος γεννήθηκε και αποφάσισαν να τον δώσουν για υιοθεσία. Οι θετοί του γονείς ήταν η Clara που ήταν λογίστρια και ο Paul Jobs που ήταν μηχανικός, οι οποίοι και του έδωσαν το όνομά του Steven Paul Jobs.  Από μικρός ο Steve έδειχνε ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά και ο πατέρας του, του έδειξε πώς να δουλεύει πάνω σε αυτά. Ήταν έξυπνος, ενώ πάντα έψαχνε να βρει κάτι καινούργιο να κάνει. Παρόλη την ευστροφία του, στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής, καθώς το θεωρούσε μάλλον χάσιμο χρόνου!

Ο πρώτος σταθμός για την επαγγελματική του καριέρα, ήταν η γνωριμία του με τον Steve Wozniak κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο λύκειο Homestad. Η αγάπη τους για τα ηλεκτρονικά και τα digital chips, οδήγησε στην ιστορική, για την ιστορία της τεχνολογίας, ένωση που όπως όλοι γνωρίζουμε οδήγησε στη δημιουργία της Apple.  Ο Steve πέρασε κάποια χρόνια περιπλάνησης και αναζήτησης εργασιακής και προσωπικής, μέχρι που το 1976 ξεκίνησε μαζί με τον Wozniak το project της Apple, πού αλλού; Στο οικογενειακό τους garaze! O Jobs ήταν από τους πρώτους που σκέφτηκε την ιδέα του προσωπικού υπολογιστή. Ο Wozniak ως μηχανικός και γνώστης της τεχνολογίας είχε αναλάβει τη δημιουργία των υπολογιστών και ο Steve το marketing και το design. Η συνεργασία αυτή οδήγησε στους υπολογιστές Apple 1 και 2, καθώς και κάποια χρόνια αργότερα στο Macintosh. Μέχρι το 1980 η Apple Computer ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο και είχε αξία 1,2 δις. δολάρια.

Ο Steve ήταν αρκετά δύσκολος και ιδιόμορφος άνθρωπος. Ήταν δύστροπος, τελειομανής, πολύ απαιτητικός, αυταρχικός, δεν δεχόταν το όχι για απάντηση, δεν ικανοποιούταν εύκολα, ενώ πολλές φορές ήταν προσβλητικός με τους συνεργάτες του. Όλα αυτά οδήγησαν στη ρήξη του το 1985 με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας John Sculley πράγμα που τελικά οδήγησε στην αποχώρησή του από την εταιρεία.

Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ωστόσο δεν ησύχασε, καθώς μόλις αποχώρησε από την Apple το 1985, ξεκίνησε την εταιρεία NeXT, Inc. μια εταιρεία software και hardware, ενώ τον επόμενο χρόνο αγόρασε την εταιρεία Pixar, στην οποία επένδυσε 50 εκατ. δολάρια. Μάλλον του βγήκε σε καλό, καθώς η Pixar έγινε από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες κινουμένων σχεδίων σε γραφικά υπολογιστών, κάνοντας την παραγωγή πολύ γνωστών ταινιών όπως το «Toy Story», το «Finding Nemo» και άλλα. Το 2006 η εταιρεία συγχωνεύτηκε με τη Walt Disney.  

Παράθεση - epixeiro.gr

Η καινοτομία διαχωρίζει τον ηγέτη από τον ακόλουθο -Steve Jobs-

Ο «επαναπατρισμός» του στην Apple

Η επιχειρηματική αναζήτηση του Steve δεν είχε τέλος, καθώς προσπαθούσε ανεπιτυχώς να μετατρέψει και την εταιρεία Next, Inc. σε success story. Η προσπάθειά του να πουλήσει το λειτουργικό σύστημα NeXTSTEP δεν καρποφόρησε, ενώ η συνέχεια της ιστορίας ήταν ότι η Apple αγόρασε τη Next, Inc. και ο ίδιος επέστρεψε σαν CEO. Η επιστροφή του είχε σαν αποτέλεσμα την ανανέωση της Apple με νέα προϊόντα και συνεργασίες. Προϊόντα όπως το iMac, τα iBook, έφεραν πραγματική επανάσταση, ενώ το I phone και το Ipad αργότερα, κατέκτησαν τις αγορές.

Η προσωπική του ζωή και το τέλος του

O Steve απέκτησε στα 23 του το πρώτο του παιδί με μία φίλη του, το οποίο και αρνήθηκε τότε να αναγνωρίσει, κάτι που έκανε πολλά χρόνια αργότερα. Παντρεύτηκε τη Laurene Powell, το 1991, με την οποία απέκτησε τρία ακόμα παιδιά. Ο Steve διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας το 2003. Πάλεψε με τον καρκίνο του πολλά χρόνια, δοκιμάζοντας πολλές εναλλακτικές θεραπείες. Οκτώ χρόνια αργότερα και μία μέρα πριν την παρουσίαση του iPhone 4s, ο καρκίνος τον νίκησε. 

Ξεκάθαρα μπορούμε να πούμε ότι αποτέλεσε μία ιστορική για την τεχνολογία προσωπικότητα και παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν ούτε μηχανικός, ούτε προγραμματιστής, ι ιδέες του, το πείσμα του, το μυαλό του, το όραμά του και το πάθος του για το design, τον έκαναν να δημιουργήσει προϊόντα που πραγματικά αποτελούν σταθμό, στον χώρο των υπολογιστών, των gadgets και της μουσικής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr