NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Γιώργος Σακκάς: Ο άνθρωπος πίσω από το Pidima Greek extra virgin olive oil

Γιώργος Σακκάς: Ο άνθρωπος πίσω από το Pidima Greek extra virgin olive oil

Το Pidima Greek extra virgin olive oil είναι τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πολύ υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλής οξύτητας, Κορωνεϊκης ποικιλίας από το ομώνυμο χωριό, το Πήδημα Μεσσηνίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει και η τυποποίηση ελιών. Η υλοποίηση του επιχειρηματικού εγχειρήματος ξεκίνησε από τον Γιώργο Σακκά στα τέλη του 2013 και η εμφάνιση του προϊόντος στη διεθνή αγορά έγινε στα μέσα του 2014. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Ήταν ένα business plan πολύ φιλόδοξο αλλά η αγάπη μου για το τοπικό ποιοτικό ελαιόλαδο μας και τις ελιές με έκαναν να το πιστέψω και ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι γεγονός».

Τι το ξεχωριστό έχει;

Συνεργαζόμαστε με μικρούς τοπικούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι έχουν ελεγχθεί κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια για τις ποιότητες των ελαιόλαδων που παράγουν και τηρούν συγκεκριμένες διαδικασίες στον τρόπο που φροντίζουν τα ελαιόδεντρα τους. Κάποια από τα κριτήρια μας είναι τα κτήματα των παραγωγών να είναι επικλινή και σε υψόμετρο 250-500m, το πότισμα των ελαιόδεντρων να γίνονται με φυσικό τρόπο και όχι με τεχνητό, να συλλέγουν τον καρπό με το χέρι έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού του, η μεταφορά στο ελαιοτριβείο να γίνεται με οργανικά σακιά και μέγιστο χρόνο αναμονής για την έναρξη της διαδικασίας τη μια ώρα κλπ. Όλα τα παραπάνω έχουν την προσωπική μου επίβλεψη και είμαστε πολύ αυστηροί σε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιόλαδου γιατί οι αγορές που απευθυνόμαστε είναι ιδιαιτέρως απαιτητικές και η ποιότητα μας πρέπει να είναι πολύ υψηλή. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που δίνουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο Pidima.

Παράθεση - epixeiro.gr

Επί Τουρκοκρατίας σύμφωνα με την ιστορία του τόπου μας από εκεί «πήδηξαν» στο κενό τρεις κοπέλες του χωριού προκειμένου να μην τις πιάσουν οι Τούρκοι και προς τιμήν αυτής της ηρωικής τους πράξης ονόμασαν το χωριό Πήδημα

Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομα;        

Όταν είχα ξεκινήσει να υλοποιώ το business plan που είχα για το ελαιόλαδο με απασχολούσε πολύ το brand που θα έδινα στην εταιρεία αλλά δε με ικανοποιούσε κάποιο από τα ονόματα που είχα βρει μέχρι τότε.  Έτσι σκέφτηκα το απλό και έδωσα το brand Pidima, δηλαδή το όνομα του τόπου καταγωγής μου το Πήδημα Μεσσηνίας όπου και παράγεται το ελαιόλαδο μας. Νοιώθω πολύ περήφανος για αυτό και ακόμα περισσότερο όταν μου στέλνουν φωτογραφίες από χώρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας που μαθαίνουν μέσα από το ελαιόλαδο μας τον τόπο καταγωγής μου. Το Πήδημα είναι ένα πανέμορφο και πολύ γνωστό χωριό της Μεσσηνίας, 15km πριν την πόλη της Καλαμάτας με απίστευτο φυσικό πλούτο. Στο χωριό μας το υγρό στοιχείο κυριαρχεί καθώς βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Άρη που υδροδοτούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού μας βρίσκεται το κάστρο το οποίο είναι χτισμένο το 13ο αιώνα. Επί Τουρκοκρατίας σύμφωνα με την ιστορία του τόπου μας από εκεί «πήδηξαν» στο κενό τρεις κοπέλες του χωριού προκειμένου να μην τις πιάσουν οι Τούρκοι και προς τιμήν αυτής της ηρωικής τους πράξης ονόμασαν το χωριό Πήδημα. Η Ελλάδα με την ιστορία των τοπικών περιοχών της είναι υπέροχη και αυτό προσπαθούμε να προβάλουμε μέσα από τη δραστηριότητα μας στο εξωτερικό.

Τι έχετε πετύχει ως τώρα;

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τις εξαγωγές του ελαιόλαδου γνώριζα ότι θα πρέπει να έχω πολύ μεγάλη επιμονή και υπομονή. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρόνο προκειμένου να σε εμπιστευτεί η αγορά του εξωτερικού και για αυτό είχα βάλει σαν όριο την πενταετία προκειμένου να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα. Σήμερα 2,5 χρόνια μετά είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί έχουμε καταφέρει να κάνουμε εξαγωγές σε Ευρώπη, Ηνωμένες πολιτείες και Ασία. Οι σημαντικότερες συνεργασίες μας είναι στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Είναι πολύ δυναμικές αγορές, έχουν αρχίσει και γνωρίζουν όλο και περισσότεροι τη Μεσογειακή διατροφή και δίνουν πολύ μεγάλη αξία στο ποιοτικό ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα θα σας αναφέρω ότι το τυποποιημένο ελαιόλαδο μας στην Ιαπωνία πωλείται 55-60 ευρώ το λίτρο δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία συγκριτικά με τα δεδομένα της Ελλάδας και το σημαντικό είναι ότι ο καταναλωτής το εμπιστεύεται και υπάρχει επαναλαμβανόμενη αγοραστική δραστηριότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε τους συνεργάτες μου στην Ιαπωνία την Helios Greek products όπου κάνουν εξαιρετική δουλειά και πραγματικά μαθαίνουν στους Ιάπωνες την Μεσογειακή διατροφή μέσα από events που διοργανώνουν και την ανάδειξη του Ελληνικού ποιοτικού ελαιόλαδου μας. Η δραστηριοποίηση μας στην Ελλάδα λόγω της γνωστής σε όλους μας οικονομική κατάστασης δεν είναι πολύ έντονη και περιορίζονται σε μικρές συνεργασίες σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Βάση ποιας φιλοσοφίας δουλεύει η εταιρεία σας;

Η φιλοσοφία που δουλεύει η εταιρεία μου είναι να μπορεί να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και να δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα. Σε αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε και είμαστε στην τελική ευθεία για την παρουσία τους στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι η συνέπεια και η ειλικρίνεια με τους συνεργάτες σου κάτι που είναι βασικός πυλώνας για τη δημιουργία μιας σωστής εμπορικής σχέσης. Δυστυχώς η φήμη που έχουμε στο εξωτερικό δεν είναι η καλύτερη αλλά τα τελευταία χρόνια τείνει να αλλάξει κάτι που μας δείχνει ότι οι νέες γενιές διαφέρουν στον τρόπο αντίληψης και είναι σημαντικό.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της εταιρείας;

Το όραμα μου για το μέλλον της εταιρείας μου είναι η σύναψη νέων συνεργασιών για εξαγωγές ελαιόλαδου και ελιών έτσι ώστε να αυτοχρηματοδοτηθούμε προκειμένου να υλοποιήσουμε τα επενδυτικά μας σχέδια και να αναλάβουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης τους. Έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι με ακόμα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο βοηθάει σήμερα η πολιτεία τους νέους επιχειρηματίες και σε ποιο βαθμό?

Λυπάμαι πάρα πολύ που θα σας δώσω μια τόσο στερεότυπη απάντηση αλλά η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν βοηθάει η πολιτεία αλλά αντίθετα αποτρέπει οποιονδήποτε θέλει να επιχειρήσει στη χώρα μας. Σε αυτό το σημείο μου δίνετε και μια ωραία πάσα να σας πω ότι εδώ και σχεδόν τρία χρόνια είμαι υπεύθυνος στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας στον ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) ένα νέο πολιτικό κόμμα το οποίο είναι το μοναδικό που προτείνει σταθερό φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον και συγχρόνως κάτι αντίστοιχο με το νόμο Κατσέλη για τις νέες και παλιές επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους οι επιχειρήσεις αλλά θα μπορέσουν να κρίνουν οι επιχειρηματίες αν  αξίζει να επιχειρήσουν στην Ελλάδα ή όχι. Είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας στις επιχειρήσεις μας και αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη στην Ελλάδα οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr