NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Μια μπύρα με τον Βασίλη Στεργίου, ιδρυτή της Μικροζυθοποιίας Βάρης!

Μια μπύρα με τον Βασίλη Στεργίου, ιδρυτή της Μικροζυθοποιίας Βάρης!
26_04_2017 19_07_2017

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Success stories

Ο Βασίλης Στεργίου έμπειρος ζυθολόγος με 20 χρόνια επαγγελματική ενασχόληση με την τεχνολογία του ζύθου, σπουδές στη ζυθολογία στο Πολυτεχνείο Μονάχου και εμπειρία σε  Μικροζυθοποιίες στην Αυστρία, καθώς και σε  μεγάλες ζυθοποιίες στη Γερμανία, μίλησε στο epixeiro.gr, για την αγάπη του για τη μπύρα, για τα όνειρα που έχει για τη δική του ζυθοποιία και άλλα πολλά. Αλλά ας τον αφήσουμε να μας πει περισσότερα εκείνος…!

Μεγάλωσα και σπούδασα ζυθολογία στη Γερμανία μια ειδικότητα που επιλέγουν λίγοι, όχι απαραιτήτως Γερμανοί! Εγώ την επέλεξα γιατί με ενδιέφερε πολύ η χημεία που στο συγκεκριμένο επάγγελμα εφαρμόζεται εκτενώς και συνδυάζεται με τη βιοχημεία και τη φυσική. Η επαφή με τις πρώτες ύλες όπως η βύνη, ο λυκίσκος και η «ψυχή» του ζύθου, η μαγιά, με ενθουσιάζει. Ξεκίνησα να εργάζομαι σ’ ένα τοπικό ζυθοποιείο κάνοντας την πρακτική μου άσκηση και από την πρώτη μέρα σκεφτόμουν ότι ήθελα να δημιουργήσω ένα δικό μου, αλλά δεν φανταζόμουν ότι αυτό θα γινόταν πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Επέστρεψα εδώ το 2013, έχοντας εργαστεί πολλά χρόνια ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου για μεγάλες ζυθοποιίες. Αποφάσισα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, τη «Μικροζυθοποιία Βάρης». Ίσως και να μην είχα άλλη επιλογή, αφού αυτή είναι η δουλειά μου και την αγαπώ πολύ. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν πολλές, κυρίως γραφειοκρατικές. Πολλές φορές ένιωσα σαν να συμμετέχω σε αγώνα δρόμου. Κάθε 100 μέτρα συναντάς ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσεις. Ωστόσο, αν τα παρατήσεις θα σου μείνει μόνο η ανάμνηση και η επιθυμία που δεν εκπληρώθηκε. Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον αναμφίβολα φοβίζει, αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει πάντα όταν παίρνουμε ένα επιχειρηματικό ρίσκο. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σημασία έχει να μην φεύγει το βλέμμα μας από τον τελικό στόχο.

Μια μπύρα με τον Βασίλη Στεργίου, ιδρυτή της Μικροζυθοποιίας Βάρης!
Παράθεση - epixeiro.gr

Tο σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ωραίες ιδέες, ποιοτικά προϊόντα και διάθεση για δημιουργία. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

Το θετικό είναι ότι, παρά την κρίση, υπάρχουν οργανισμοί που στηρίζουν τους νέους επιχειρηματίες και πιστεύουν σε αυτούς όπως είναι το The People’s Trust και η Action Finance Initiative. Έκανα αίτηση στο The People’s Trust γιατί είχα φτάσει σε ένα σημείο που ήταν απαραίτητη η αγορά πρόσθετου εξοπλισμού και η ολοκλήρωση κάποιων εργασιών στο ζυθοποιείο, ώστε να προχωρήσει η παραγωγή σε ένα επόμενο επίπεδο. Ωστόσο, δεν διέθετα τα απαραίτητα κεφάλαια, καθώς τα είχα ήδη επενδύσει στην έναρξη της επιχείρησής μου. Το The People’s Trust με εμπιστεύθηκε και αυτό ήταν για μένα πολύ σημαντικό.  Δεν περίμενα ότι οι άνθρωποι του οργανισμού θα «τρέχουν» μαζί μου για να μπορέσω να πραγματοποιήσω το όραμά μου - κι αυτή η υποστήριξη ξεπερνά ακόμα και την οικονομική αρωγή που μου παρείχαν.

Ξεκινήσαμε να διαθέτουμε τις «Μπύρες Στεργίου» στην αγορά πριν από περίπου έναν χρόνο. Είναι φρέσκιες σαν το φρέσκο ψωμί! Αυτό σημαίνει ότι δεν τις φιλτράρουμε, δεν τις παστεριώνουμε  και δεν τις εμπλουτίζουμε με τεχνητή προσθήκη ανθρακικού (CO2) κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης, αλλά με φυσική, ειδική τεχνική δημιουργίας ανθρακικού που παράγεται στο στάδιο της ωρίμανσης στις φιάλες και προσφέρει πιο γνήσιο φυσικό αφρό. Είμαστε η μοναδική ζυθοποιία στην Ελλάδα που ακολουθεί αυτή τη διαδικασία. Στόχος για τη συνέχεια είναι η αύξηση της παραγωγής μας σε τοπικό επίπεδο. Πιστεύω ότι η ελληνική ζυθοποιία έχει μέλλον στις αγορές του εξωτερικού, αλλά θα πρέπει προηγουμένως ο κλάδος να οργανωθεί και να υποστηριχθεί. Χρειάζεται να τηρούνται πρώτα οι κανόνες της εγχώριας αγοράς για να μπορούμε στη συνέχεια να κοιτάξουμε προς το εξωτερικό με συγκεκριμένα ζητούμενα. Όλα ξεκινούν από το σπίτι μας. Κάθε μέρα μαθαίνουμε. Έτσι είναι το επιχειρείν. Το σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ωραίες ιδέες, ποιοτικά προϊόντα και διάθεση για δημιουργία. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr