NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Πλειστηριασμοί Ακινήτων με ένα «κλικ» από το Σεπτέμβριο

Πλειστηριασμοί Ακινήτων με ένα «κλικ» από το Σεπτέμβριο

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί από το Σεπτέμβριο του 2017. 

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να βάλει ένα τέλος στην ατέρμονη και χαώδη κατάσταση που επικρατεί όλους αυτούς τους μήνες στα Ειρηνοδικεία της χώρας και ταυτοχρόνως  μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας θα επιτυγχάνονται προσπελάσιμοι και διαφανείς σε όλους πλειστηριασμοί. Χαρακτηριστικά είναι δε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σήμερα στο 45% ενώ στη δυσμενέστερη θέση εντοπίζονται τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς ανέρχονται στο 58,9%. Επιπρόσθετα, οι πλειστηριασμοί από το έτος 2009 μέχρι σήμερα ακολουθούν πτωτική πορεία και πιο συγκεκριμένα  το 2016 -συγκριτικά με το 2009 που διενεργήθηκαν 52.000 πλειστηριασμοί- πραγματοποιήθηκαν μόλις 4.800.

Παράλληλα, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιδιώκεται και η επίλυση του προβλήματος που εντοπίζεται στη διαφορά μεταξύ της εμπορικής και αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Οι συνθήκες που επικρατούν στον τομέα αγοραπωλησίας ακινήτων λόγω της κρίσης έχουν μεταβάλλει τις τιμές έχοντας σχεδόν εξομοιώσει την εμπορική με την αντικειμενική αξία. Άλλωστε από 1η Ιανουαρίου του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών σύμφωνα με το οποίο υα υπολογίζονται οι φόροι που θα επιβαρύνουν τα ακίνητα. 

Αναβολή έλαβε και ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το Δεκέμβριο του 2017 (ενώ αρχικά είχε υπογραμμισθεί πως κάτι τέτοιο θα γινόταν τον Ιούνιο) ενώ σε κάθε περίπτωση η διαφορά αντικειμενικής και εμπορικής αξίας εξακολουθεί να είναι αισθητή, ιδιαιτέρως στις ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Έτσι, λοιπόν, ο ανωτέρω μηχανισμός θα εκκινήσει το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους (διότι απαγορεύεται η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Αύγουστο) ενώ  προβλέπονται τα εξής:

  • Πότε θα διενεργούνται: Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00.
  • Που θα διενεργούνται: Στην έδρα του Συμβολαιογράφου. Για την επίλυση κάθε διαφοράς αρμόδιο είναι το δικαστήριο της έδρας του Συμβολαιογράφου.
  • Πως θα ενημερώνονται οι πλειοδότες: Με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του συστήματος. Με το ίδιο μήνυμα θα ενημερώνεται ο υποψήφιος, αν είναι εκείνος που έδωσε το μεγαλύτερο ποσό. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη έως το χρόνο λήξης της υποβολής των προσφορών.  Παράλληλα, για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία θα πρέπει προηγουμένως να έχει πιστοποιηθεί. Ο υποψήφιος πλειοδότης ενημερώνεται επίσης με μήνυμα από το σύστημα για τον ακριβή χρόνο υποβολής της προσφοράς του, για το ότι έχει αυτή καταγραφεί καθώς και για την εκάστοτε μέγιστη προσφορά.
  • Προθεσμία Υποβολής Συμμετοχής: Μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.  Και τέλος,
  • Ολοκλήρωση Διαδικασίας: Η καταβολή του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή στον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού έως και τη 10η εργάσιμη ημέρα από τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Εν συνεχεία, ο υπάλληλος πρέπει να καταθέσει, μέχρι και τη 12η εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr