NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Stella Novus Ltd, dancing with a star

Stella Novus Ltd, dancing with a star

Πριν περίπου δυο εβδομάδες, κατά την διάρκεια ενός consultant start-up meeting, βρέθηκα να πρέπει να απαντήσω στο παρακάτω ερώτημα: “Πως μπορώ να καινοτομήσω χωρίς να αλλάξω? ” Και τότε συνειδητοποίησα ότι ενώ χρησιμοποιούμε συχνά την λέξη καινοτομία, δεν γνωρίζουμε τι θα πει καινοτομία στην πραγματικότητα, αλλά κυρίως δεν γνωρίζουμε πως μπορούμε να καινοτομήσουμε.

Στο αεροδρόμιο, γυρνώντας στο Δουβλίνο μετά το meeting, λέξεις όπως "thinking outside the box", στριφογυρνούσαν στο μυαλό μου καθώς ο πελάτης μου ήθελε ένα παράδειγμα για να λυθεί η απορία του όσον αφορά την καινοτομία. Και τότε θυμήθηκα τον Ιωάννη Συρίγο, που είχα γνωρίσει μέσο της ΑLLILONnet

Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του την λέξη καινοτομία, ο Ιωάννης Συρίγος αποφάσισε όντως να καινοτομήσει, απλώς ιδρύοντας με τους φίλους του μια εταιρία στραμμένη προς στο μέλλον, την Stella Novus Ltd, Ireland

Παράθεση - epixeiro.gr

Ένας καλός επιχειρηματίας δεν ‘τρέχει’ απλά μία επιχείρηση, αλλά ‘ζεί’ την επιχείρηση

Ο Γιάννης λοιπόν, αφού σπούδασε Computer και Electrical Engineering, με διδακτορικό σε Artificial Intelligence, και αφού γύρισε το κόσμο δουλεύοντας σαν ΙΤ manager και διδάσκοντας σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, UK και Αυστραλία αποφάσισε στο τέλος να κάνει κάτι με μεράκι. Αποφάσισε με τη γυναίκα του, τους φίλους του και συνεργάτες να ιδρύσουν μια εταιρεία ενσωματώνοντας στο business plan τους τις λέξεις πάθος, περιέργεια και εναλλακτικότητα. Ενώ, κοιτάζοντας παράλληλα προς στο μέλλον, αναζήτησαν νέες λύσεις στα όλο και πολυπλοκότερα προβλήματα της συνεχώς εξελισσόμενης πραγματικότητας μας. 

Ιδρύθηκε έτσι μια εταιρεία, που είναι περισσότερο ένας οργανισμός-ομπρέλα, το όνομα του οποίου είναι Stella Novus Ltd, και περικλείει το Ancient Origins Premium (webinars, ebooks, άρθρα για αρχαιολογία), το Evolving Science (νέα για τεχνολογίες και επιστημονικές ανακαλύψεις), και το Political Observer (πολιτικές και κοινωνικές ειδήσεις).

Η Stella Novus, επιλέχτηκε από το Web Summit ως promising Alpha stage startup, και ξεκίνησε χωρίς καθόλου εξωτερικούς επενδυτές. Τo Ancient Origins αυτή την στιγμή αξιολογείται στα 3.5 εκατομμύρια €, ενώ η εταιρεία έχει περίπου 10-20% ανάπτυξη κάθε μήνα.

Οπότε ο Γιάννης, οι φίλοι του και η εταιρεία τους πληρούν για μένα βασικές προϋποθέσεις της καινοτομίας, όπως είπα και στον πελάτη μου. Γιατί απλούστατα δημιούργησαν κάτι με μεράκι. Στην προσπάθεια τους αυτή ακολούθησαν ένα διαφορετικό μονοπάτι από το κεντρικό, παράλληλο μεν, αλλά διαφορετικό δε. Και κυρίως σκέφτηκαν το μέλλον, έχοντας υπόψη τους το παρελθόν και το παρόν, καθώς σχεδίαζαν την εταιρεία τους.  

Εύχομαι λοιπόν στον Γιάννη τα ποιο τρελά επαγγελματικά του όνειρα να πραγματοποιηθούν και κλείνω με τις απαντήσεις του ίδιου του Γιάννη στις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι είναι για σένα ο καλός επιχειρηματίας?

Είναι σημαντικό να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Ένας καλός επιχειρηματίας δεν ‘τρέχει’ απλά μία επιχείρηση, αλλά ‘ζεί’ την επιχείρηση. Χρειάζεται να έχεις πάθος, όραμα, αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Εξίσου σημαντικό είναι να αγνοείς τι λένε γενικά οι άνθρωποι τριγύρω σου, αλλά ταυτόχρονα να είσαι ανοικτός για να μπορείς να ακούς και να εξάγεις ότι πληροφορία σου είναι χρήσιμη. Η αρχαιολογία, η ιστορία και οι μυθολογίες από όλο τον κόσμο ήταν ένα ενδιαφέρον που είχα από μικρός και το οποίο αργότερα το μοιράστηκα με την γυναίκα μου, Joanna, ξεκινώντας έτσι το Ancient Origins.

Πως ξεκίνησε και πως εξελίσσεται η Stella Novus?   

Αν μπορέσεις να δεις ένα κενό στην αγορά, κάτι το οποίο χρειάζεται βελτίωση, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο. Ξεκινήσαμε το πρώτο μας project (Ancient Origins) με την Joanna, όταν είδαμε ότι υπάρχει έλλειψη ιστοσελίδας που να παρουσιάζει πληροφορίες αντικειμενικά, όσον αφορά θέματα αρχαιολογίας/ιστορίας. Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε μία συλλογική ιστοσελίδα αξιόπιστων και αντικειμενικών ειδήσεων στις κύριες κατηγορίες: αρχαιολογία/ιστορία, επιστημονικές ανακαλύψεις, πολιτικά και κοινωνικά θέματα. 

Τα 3 βασικά project της εταιρείας (Ancient Origins Premium, Evolving Science, Political Observer) θα είναι τα κύρια έργα που θα συγχωνευτούν σε ένα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούν το κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για περαιτέρω επενδύσεις σε νέα προϊόντα ή/και σε νέες εταιρείες. Τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες διαστήματος, είναι κατηγορίες στις οποίες σκοπεύουμε να ενεργοποιηθούμε. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε ίδρυμα το οποίο θα βοηθάει ιθαγενείς που έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι η καινοτομία για σένα?

Η καινοτομία έχει πολλαπλές μορφές. Μία από τις μορφές της είναι ‘πάρε κάτι που ήδη υπάρχει και κάνε το καλύτερο’. To Evolving Science ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μια άλλη μορφή καινοτομίας είναι ‘συνδύασε υπάρχοντα προϊόντα σε ένα καινούργιο’. Το Ancient Origins ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού παίρνοντας τα καλύτερα από mainstream και alternative τα συνδυάσαμε σε ένα προϊόν το οποίο είναι Νο1 παγκοσμίως με 4 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, ξεπερνώντας όλους τους ανταγωνιστές.

Τι σημασία έχει το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον για σένα?

Το παρελθόν δεν έχει σημασία εφόσον μαθαίνεις από αυτό, το παρόν και το μέλλον είναι που πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου. Το παρόν για να ξέρεις που πατάς, και το μέλλον για να ξέρεις που πηγαίνεις.

Θέλω να ευχαριστήσω το ελληνικό δίκτυο αλληλεγγύης για επαγγελματική ένταξη, σταδιοδρομία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία ΑΛΛΗΛΟΝnet καθώς και το epixeiro.gr, που μου δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνώ μαζί σας μέσα από ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα site στον τομέα των επιχειρήσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr