NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Η Προετοιμασία το κλειδί για μια πετυχημένη συνέντευξη

Η Προετοιμασία το κλειδί για μια πετυχημένη συνέντευξη

Η Νάσια Σκούντζου προέρχεται από το Συμβουλευτικό κλάδο διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στο χώρο των HR Services. Έχοντας θέσεις ευθύνης στις εταιρίες ICAP Group και Adecco HR  έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα εκπαίδευσης, coaching, επιλογής στελεχών και ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Κατέχει επίσης τη διεθνή πιστοποίηση HR - SHRM Certified Professional. Στις 13 Ιουνίου 2017 ανακοινώθηκε πως ανέλαβε χρέη HR Manager της Data Communication. Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση, η Νάσια Σκούντζου παραχώρησε συνέντευξη στο epixeiro.gr.

Στόχοι της, ο σχεδιασμός πολιτικών και στρατηγικών που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της εταιρίας, η συνεχής εκπαίδευση και αξιολόγηση των στελεχών της Data Communication και η ενίσχυση κουλτούρας καθοδήγησης στον οργανισμό. 

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;

Ως εταιρία πληροφορικής, με πορεία 30 ετών στην ελληνική αγορά, όραμά μας είναι να βρισκόμαστε κοντά στον πελάτη αναπτύσσοντας αξιόπιστες λύσεις λογισμικού και καινοτόμες υπηρεσίες. Καινοτομία που αποτυπώνεται στην ποιότητα και την αξιοπιστία των εφαρμογών μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό για εμάς τα στελέχη μας να ασπάζονται τις αξίες μας και να ταιριάζουν με την κουλτούρα μας για να οδηγούμαστε όλοι μαζί, ως μία ομάδα, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι  3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας;

Σε οποιοδήποτε τμήμα της Data Communication και αν εργάζεται ένας υπάλληλός μας- είτε στο Research & Development, στο Consulting, στις Πωλήσεις, στο ΙΤ Support ή στις Διοικητικές υπηρεσίες, οι άνθρωποί μας χαρακτηρίζονται από πελατοκεντρική αντίληψη, επικοινωνιακές δεξιότητες,  κριτική σκέψη και  διερευνητικότητα.

Καθώς η τεχνολογική καινοτομία δίνει τις λύσεις, χρειαζόμαστε στελέχη που καθημερινά γεννούν ιδέες, διερευνούν νέες μεθόδους και πρακτικές, αμφισβητούν τρέχουσες πρακτικές και αξιολογούν νέες τεχνολογίες, σχεδιάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το πιο συχνό λάθος ενός υποψήφιου είναι η ελλιπής προετοιμασία

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι  υποψήφιοι;

Το πιο συχνό λάθος ενός υποψήφιου είναι η ελλιπής προετοιμασία, γεγονός που μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.  Σήμερα όμως που κάθε υποψήφιος μπορεί να ανατρέξει στο Internet και να έχει στη διάθεσή του πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη θέση και την εταιρία από την οποία έχει κληθεί για συνέντευξη, αυτό το λάθος μπορεί εύκολα να αποφευχθεί. 

Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε;

Το βιογραφικό είναι η πρώτη εικόνα του υποψηφίου που έρχεται στα χέρια μας. Ένα αξιοπρόσεκτο βιογραφικό χρειάζεται μόνο όσες λεπτομέρειες είναι απαραίτητες για να περιγράψει τη θέση, τις αρμοδιότητες και τις γνώσεις του υποψηφίου. Θα πρέπει να είναι καλογραμμένο και να προδιαθέτει αυτόν που το διαβάζει να γνωρίσει τον υποψήφιο από κοντά, σε μία συνέντευξη. Λαμβάνοντας ένα βιογραφικό, ιδιαίτερα για ΙΤ θέσεις, εκτός από τα τυπικά προσόντα και τις τεχνικές γνώσεις, αξιολογούμε θετικά εάν ο υποψήφιος εξελίσσει συνεχώς τις γνώσεις του, ενημερώνεται και εκπαιδεύεται σε νέες τεχνολογίες.

Ποιες είναι οι τάσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στο περιβάλλον εργασίας;

Οι νέες τεχνολογίες ωθούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ταχύτερους ρυθμούς χωρίς, ωστόσο, πάντα να έχουν προσδιορίσει επαρκώς το ρόλο τους μέσα στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Είναι αναγκαίο όλοι να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα καινοτομίας και πρωτοβουλίας, η οποία θα στηρίζεται με πολλαπλές δράσεις από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού κάθε εταιρίας. Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην Data Communication να παρακινούμε με τα κατάλληλα κίνητρα τους ανθρώπους μας, γεγονός το οποίο επιτυγχάνουμε μέσα από μία σειρά ενεργειών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, ενώ φροντίζουμε να δίνονται δυνατότητες εξέλιξης μέσα στην ίδια την εταιρία σε όλα μας τα στελέχη. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι επενδύουμε ιδιαίτερα στο loyalty των στελεχών μας. Μάλιστα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί πρόσφατα επέστρεψαν οι «βετεράνοι» της Data Communication, στελέχη με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στην εταιρία, από το Μπαλί, ένα ταξίδι το οποίο επιβράβευσε τους κόπους και την πίστη τους στην εταιρία τόσα χρόνια.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του HR σε 5-10 χρόνια από τώρα; Πρόκειται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό;

Ο ρόλος του HR ήδη έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα καλείται να αναλάβει πιο στρατηγικό ρόλο. Παράλληλα η μετάβαση στην εποχή του Internet of Things επιβάλει την αλλαγή σε κάθε διοικητικό τμήμα μίας επιχείρησης, συμπεριλαμβάνοντας και το τμήμα του Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι επενδύσεις σε τεχνολογία αναμένεται να κινηθούν σε αυτό το πλαίσιο αυξητικά για το τμήμα HR και σε κάθε διαδικασία που αυτό εφαρμόζει.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει την δουλειά που θέλει;

Η προετοιμασία πριν από τη συνέντευξη είναι καταλυτική, καθώς ο υποψήφιος καλείται να «απαντήσει» γιατί επιθυμεί να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και αν έχει τα απαραίτητα προσόντα. Κάθε υποψήφιος χρειάζεται να αναγνωρίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, πώς μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του στο επαγγελματικό πλαίσιο και πώς μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αδυναμίες του. Αυτό δεν είναι εύκολο και χρειάζεται αρκετή σκέψη και προετοιμασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν που υπερέχουν και που υπολείπονται. Πάνω απ’όλα όμως, στη διάρκεια της συνέντευξης θα πρότεινα σε κάθε υποψήφιο να είναι ο εαυτός του και να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στην εμπειρία του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr