NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Στις Συνεντεύξεις Λάμψε σαν Αστέρι

Στις Συνεντεύξεις Λάμψε σαν Αστέρι

Καθώς οι θέσεις εργασίας αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, έχετε μόνο μια επιλογή σε κάθε συνέντευξη:

Να λάμψετε σαν αστέρι!

Οι ευκαιρίες ελάχιστες, ο ανταγωνισμός μεγάλος, αλλά η τεχνική STAR θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.

Το ακρωνύμιο STAR προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις:

Situation Task Action Result

και περιγράφει το μοντέλο παρουσίασης επιτευγμάτων που αντανακλά και ενισχύει την επαγγελματική ποιότητα σας. Ας δούμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Situation – Περίσταση. Ποια ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίσατε; Η περιγραφή θα πρέπει να δημιουργεί το πλαίσιο και να απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις όπως: ποιος, τι, που, πότε, πώς;
  • Task – Έργο. Ποιο ήταν το έργο που κληθήκατε να διαχειριστείτε και ποιος ο στόχος που επιδιώκατε; Έχει αξία να αναφέρετε τις ειδικές προκλήσεις και περιορισμούς που αντιμετωπίσατε (π.χ. προθεσμίες, κόστος, δυσκολίες).
  • Action – Ενέργεια. Ποιες ήταν οι ενέργειες που αναλάβατε για να ολοκλήρωση του έργου; Οι ενέργειες αυτές προβάλουν στοιχεία της επαγγελματικής προσωπικότητας σας. Η πρωτοβουλία, η ευφυΐα, η αφοσίωση, οι ηγετικές ικανότητες αποτελούν πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, αλλά θα πρέπει να αναδεικνύονται από τις πράξεις και όχι να απαριθμούνται.
  • Result – Αποτέλεσμα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών σας; Αν το αποτέλεσμα μάλιστα είναι ποσοτικοποιημένο έχει μεγαλύτερη απήχηση (π.χ. … το κόστος μειώθηκε κατά 20%).

Παράδειγμα STAR παρουσίασης επιτεύγματος: «Το πρώτο τρίμηνο του 2016, ως προϊστάμενος προμηθειών στην Sales ΑΕ, κλήθηκα να μειώσω τα έξοδα της εταιρίας κατά 10%, αλλιώς θα έπρεπε να απολυθούν μέλη της ομάδας. Τελικά επιτύχαμε μείωση 20% επαναδιαπραγματευόμενοι το σύνολο των συμβολαίων προμηθειών». 

Σημείωση παραδείγματος: Κάντε την παρουσίαση του επιτεύγματος συνοπτικότερη στο βιογραφικό και αναπτυχθείτε περισσότερο στην συνέντευξη, χωρίς όμως να ξεπερνάτε το πολύ τα 2 με 3 λεπτά.

Αν δεν έχετε ακόμα βάλει συνοπτική περιγραφή επιτευγμάτων στο βιογραφικό σας κάντε το άμεσα. «Οι πράξεις μιλούν για τους επαγγελματίες». Αν πάλι, δεν έχετε προετοιμαστεί για ερωτήσεις όπως «Ποια ήταν η δυσκολότερη κατάσταση που αντιμετωπίσατε στην προηγούμενη δουλειά σας;», μην ξαφνιαστείτε, όταν θα σας ρωτήσουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr