NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Οι επιτυχημένες εταιρείες κλέβουν – οι μέτριες αντιγράφουν!

Οι επιτυχημένες εταιρείες κλέβουν – οι μέτριες αντιγράφουν!

Είναι εύκολο να αντιγράψεις μια επιχειρηματική διαδικασία όχι όμως και την επιτυχία αυτής!

Η αντιγραφή μιας  επιτυχημένης ιδέας ή ενός προϊόντος είναι πολύ συνηθισμένη στην επιχειρηματική αρένα. Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της εποχής μας, είναι η άνθιση των καταστημάτων εστίασης και κυρίως  αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καφέ. Επιχειρήσεις  τέτοιου είδους ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδος διεκδικώντας μια θέση στο όνειρο της επαγγελματικής επιτυχίας. Επιτυχία που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις και να καταλήξει σε μια επιτυχημένη αλυσίδα franchise.

Γιατί όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιγράφουν μια επιτυχημένη συνταγή είναι καταδικασμένες είτε να αποτύχουν  είτε απλά να «φυτοζωούν» ;

Η απάντηση κρύβεται πίσω από μια λέξη: ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ. Η αντιγραφή σίγουρα λειτουργεί περίφημα κατά τα αρχικά στάδια της υλοποίησης μιας ιδέας. Και αυτό γιατί βοηθάει την επιχείρηση να βρει τα πατήματά της και προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διαδικασία εκμάθησης. Εκεί όμως είναι κρυμμένη και η παγίδα της αντιγραφής γιατί πολλές φορές αυτή λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η αντιγραφή κατανοεί το «τι» κάνεις και το «πως» το κάνεις αλλά όχι το «γιατί» το κάνεις

Αν προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια επιχείρηση στηριγμένοι αποκλειστικά και μόνο στην αντιγραφή μια άλλης επιτυχημένης προσπάθειας, τότε προσοχή γιατί η αποτυχία καραδοκεί!

Η στείρα αντιγραφή μας παραπλανεί καθώς μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχουμε κατανοήσει όλες τις παραμέτρους που οδήγησαν την άλλη επιχείρηση σε επιτυχία. Πιστεύουμε εσφαλμένα δηλαδή ότι έχουμε κατανοήσει το πώς κάτι λειτουργεί ή γιατί αυτό είναι έτσι όπως είναι. Και εκεί είναι η μεγάλη παραπλάνηση, γιατί η αντιγραφή κατανοεί το «ΤΙ» και το «ΠΩΣ» το κάνεις αλλά ΔΕΝ κατανοεί το «ΓΙΑΤΙ» το κάνεις.  Η αντιγραφή μετασχηματίζει επιδερμικά τη διαδικασία ή το  προϊόν χωρίς να κατανοεί όλα τα στρώματα που βρίσκονται από κάτω και αποτελούν στην ουσία το «ΓΙΑΤΙ».

Και εκεί έγκειται η διαφορά . Το «ΓΙΑΤΙ» είναι που δίνει τη δύναμη και την έμπνευση να καινοτομήσεις, να εξελίξεις και να ηγηθείς, δημιουργώντας στην ουσία μια «καινούργια» κατηγορία ή αγορά από μόνος σου. Αν απλά και μόνο αντιγράφεις, λειτουργείς στην πραγματικότητα παθητικά. Ακολουθείς πιστά τις «οδηγίες» δίχως να έχεις διάθεση να δώσεις κάτι παραπάνω. Να δώσεις κάτι από τον ίδιο σου τον εαυτό, το στίγμα σου στο προϊόν ή στην επιχείρηση σου, καθώς και στα πάντα γύρω από αυτήν: Στο πως πουλάς, προωθείς , υποστηρίζεις, εξυπηρετείς και παραδίδεις  τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου.

Το αντίδοτο στην ψευδαίσθηση της αντιγραφής είναι η κλοπή. Όχι  πραγματική αλλά μεταφορική. Η κλοπή αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δημιουργική αντιγραφή. Καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε δεκάδες ιδέες που μας προκαλούν ενθουσιασμό. Διαλέξτε αυτές που πραγματικά σας συναρπάζουν και κλέψτε τις  «αποκτώντας» την κατοχή τους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δικιές σας.   Μη μείνετε όμως εκεί! Απορροφήστε τις, επεξεργαστείτε τις, αμφισβητήστε τις, προσαρμόστε τις στα δικά σας δεδομένα, κάντε τις πραγματικό κτήμα σας και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε τις για να δώσετε το ερέθισμα στη δική σας έμπνευση, δημιουργώντας κάτι εντελώς καινούργιο. Δημιουργήστε με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τα δικά σας προϊόντα ή υπηρεσίες αλλά τι δική σας φιλοσοφία!

Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε εσείς με τη σειρά σας από τους επίδοξους αντιγραφείς. Γιατί είναι πολύ εύκολο να αντιγράψεις μια επιχειρηματική διαδικασία όχι όμως και την επιτυχία αυτής!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr