NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Ακεραιότητα & διαφάνεια, τα κλειδιά της αειφορίας και μελλοντικής ανάπτυξης

Ακεραιότητα & διαφάνεια, τα κλειδιά της αειφορίας και μελλοντικής ανάπτυξης

Η κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας της Novartis Hellas, ξεκίνησε την καριέρα της στον κλάδο της Επικοινωνίας το 1995 κατέχοντας ηγετικές θέσεις σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Έχει πλούσια εμπειρία στους τομείς Εταιρικής Φήμης & Επικοινωνίας, Διαχείρισης Κρίσεων, Διαλόγου με ΚΟLs, Εταιρικής Υπευθυνότητας & Βιωσιμότητας,  Ανάπτυξης σχέσεων με τα ΜΜΕ και Ολοκληρωμένων Επικοινωνιακών Καμπανιών για σημαντικά brands και οργανισμούς έχοντας μάλιστα αποσπάσει πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στο Marketing & την Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κα. Μπαμπανάρα μίλησε στο epixeiro.gr για τον σπουδαίο ρόλο που έχουν οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την Novartis Hellas.

Τι σημαίνει για εσάς Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και πάνω σε ποιες αξίες και αρχές στηρίζετε την εταιρική σας υπευθυνότητα;

Για εμάς η Εταιρική Υπευθυνότητα δεν αποτελεί αντικείμενο αποσπασματικής προσέγγισης, αλλά καίρια παράμετρο όλης της επιχειρησιακής μας λειτουργίας, καθώς αναγνωρίζουμε ότι είναι μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Η εταιρική κουλτούρα μας ορίζεται από ισχυρές αξίες, οι οποίες μας βοηθούν να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας σύμφωνα πάντα με την αποστολή μας. Η καινοτομία, η ποιότητα και η ακεραιότητα αποτελούν τον καθημερινό οδηγό μας και  όλοι οι άνθρωποι της Novartis έχουμε δεσμευτεί για την προάσπισή τους.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η καινοτομία, η ποιότητα και η ακεραιότητα αποτελούν τον καθημερινό οδηγό μας - Φωτεινή Μπαμπανάρα -

Ποια είναι η στρατηγική σας όσον αφορά την ΕΚΕ και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Σημείο αναφοράς στη χάραξη προτεραιοτήτων Εταιρικής Υπευθυνότητας αποτελεί η ασθενοκεντρική μας προσέγγιση. Οι δύο βασικοί πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους εστιάζουμε είναι η διεύρυνση της πρόσβασης στην υγεία και η υπεύθυνη δραστηριότητα. Για τη Novartis Hellas, η Εταιρική Υπευθυνότητα σχετίζεται πρωτίστως με την κάλυψη και διαχείριση των αναγκών και προσδοκιών των ασθενών και των φροντιστών τους, των επαγγελματιών υγείας, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, των ρυθμιστικών αρχών, των εργαζομένων μας και των συνεργατών μας, στο πλαίσιο των αρχών βιωσιμότητάς μας. Κύριο μέλημά μας είναι η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και η δημιουργία αξίας για την εταιρεία, τα ενδιαφερόμενα μέρη της και την ευρύτερη κοινωνία.

Για ποιες κοινωνικές δράσεις είστε υπερήφανοι και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Ως φαρμακευτική εταιρία, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού για σημαντικές ασθένειες, γι’ αυτό και υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια ανάλογα προγράμματα σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη επιστημονικών εταιριών.

Ιδιαίτερα υπερήφανοι αισθανόμαστε για τις «Μετρήσεις Ζωής», το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων από φαρμακευτική εταιρία που υλοποιείται φέτος για 3η συνεχή χρονιά και έχει προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 16.000 ελέγχους σε συμπολίτες μας με δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας, σε 12 περιοχές της χώρας. Παράλληλα εκπονούμε έξι εκστρατείες ενημέρωσης για χρόνιες παθήσεις, την αξία της πρόληψης και του σωστού  ελέγχου σειράς ασθενειών. Πρόσφατα ξεκίνησε και η δεύτερη φάση της εκστρατείας «Δικαίωμα στην Υγεία» με την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η οποία εστιάζει στις κλινικές μελέτες, με στόχο να ενισχύσει την πληροφόρηση των ασθενών. Καθώς επίκεντρο των δράσεών μας είναι πάντα οι ασθενείς, εφαρμόζουμε καινοτόμα προγράμματα υποστήριξής τους και στεκόμαστε με συνέπεια εδώ και χρόνια, στο πλευρό 35 ενώσεων ασθενών.

Τέλος, στηρίζουμε το φιλανθρωπικό έργο ΜΚΟ, σωματείων και δομών, ενώ συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με παροχή υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού σε ακριτικά σχολεία.

Για το 2018, η εταιρεία μας θα συνεχίσει το έργο της στο πεδίο της πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού για σοβαρά νοσήματα, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την υλοποίηση ενός πλάνου ενεργειών κοινωνικής παρέμβασης, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους και την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών.

Πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι οι συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ;

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έφερε στην επιφάνεια νέα προβλήματα και νέους τρόπους αντιμετώπισής τους. Η μεγάλη πρόκληση για τις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι η ευθύνη τους προς το κοινωνικό σύνολο, τη στιγμή που οι πολίτες πλέον τις αξιολογούν στον τομέα αυτό. Ο αναδυόμενος ρόλος των κοινωνικών φορέων και των ΜΚΟ δημιουργεί έναν κοινό τόπο σύζευξης δράσεων, με την προαγωγή της έννοιας της Εταιρικής Υπευθυνότητας να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αιτήματα των ΜΚΟ και των φορέων για μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία των επιχειρήσεων.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με ΜΚΟ και κοινωνικούς φορείς είναι πολύτιμη για την επιτυχή υλοποίηση προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας, καθώς αναπτύσσουν πολυποίκιλη δράση ενώ παράλληλα διαθέτουν τις κατάλληλες οργανωτικές δομές, τεχνογνωσία και επαρκή εμπειρία.

Πιστεύετε ότι όλες οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να είναι κοινωνικά ενεργές και υπεύθυνες; Ή αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθός τους και την οικονομική συγκυρία;

H  Εταιρική Υπευθυνότητα δεν αποτελεί θέμα μεγέθους, αλλά κουλτούρας και εταιρικών αξιών. Όλες οι εταιρίες που αντιλαμβάνονται πως η υπευθυνότητα συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητά τους  μπορούν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που απαντούν στις ανάγκες των συμμετόχων τους, ανάλογα με τους πόρους τους, π.χ να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους ή δράσεις αλληλεγγύης και  περιβαλλοντικής ευαισθησίας των κοινωνιών όπου δραστηριοποιούνται.  Η δέσμευση προς την υπεύθυνη δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει για όλους ως κίνητρο εφαρμογής αξιόλογων πρωτοβουλιών και πεδίο παραγωγής καινοτόμων ιδεών, υπηρετώντας ταυτόχρονα την επιχειρηματική πρόοδο και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Πείτε μας τρία οφέλη που έχετε αποκομίσει από την εφαρμογή δράσεων ΕΚΕ.

Η  ευκαιρία να επιδράς θετικά στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλλεις στην προσπάθεια κοινωνικής συνοχής είναι ανεκτίμητη. Επίσης, διευκολύνεται η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας, ενώ τέλος η εταιρεία αποτελεί πόλο έλξης υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές ικανότατων στελεχών του χώρου.

Τι πιστεύει το ανθρώπινο δυναμικό σας για τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας σας;

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας αποτελούν το σπουδαιότερο κεφάλαιο και τους ισχυρότερους συμμάχους μας, με την ανταπόκρισή τους να είναι συγκινητική. Η προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές μας και γι’ αυτό προσφέρουμε κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ευκαιρίες για έμπρακτη κοινωνική συνεισφορά. Μάλιστα, μέσω της Παγκόσμιας Εταιρικής Πλατφόρμας Εθελοντισμού, παρέχουμε τη δυνατότητα εθελοντικής εργασίας στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Ξεχωριστή θέση για εμάς κατέχει η «Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς», κατά τη διάρκεια της οποίας οι 500 περίπου εργαζόμενοι του ομίλου μας με χαμόγελο και αίσθημα προσφοράς, αφιερώνουν την επέτειο ίδρυσης της εταιρείας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη φροντίδας.

Πείτε μας 3 συμβουλές που θα δίνατε σε εταιρείες του κλάδου που επιθυμούν να εντάξουν τη βιωσιμότητα στη λειτουργία τους.

Εκ φύσεως δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές. Μπορώ όμως να συνοψίσω από την εμπειρία μου σε τρεις βασικές παραδοχές: 

  1. Η Εταιρική Υπευθυνότητα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρησιακής λειτουργίας και πλήρως ενταγμένη στις επιμέρους ενέργειες μιας εταιρίας.  
  2. Δεν έχει σημασία μόνο το τι κάνεις, αλλά πώς το υλοποιείς. 
  3. Η ακεραιότητα και η διαφάνεια, είναι το κλειδί της αειφορίας και μελλοντικής ανάπτυξης.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr