NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Digital Marketing
ανάγνωση

Το κυνήγι του ψηφιακού χρυσού bitcoin: ορυχεία και μεταλλωρύχοι του μέλλοντος!

Το κυνήγι του ψηφιακού χρυσού bitcoin: ορυχεία και μεταλλωρύχοι του μέλλοντος!

Παρότι ένα πρόσφατο άρθρο στο Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το bitcoin είναι “η πιο δραματική οικονομική φούσκα στον κόσμο”, τα bitcoin mines (ορυχεία) αποτελούν πλέον πραγματικότητα και το bitcoin (BTC) έχει πια πολλούς θερμούς υποστηρικτές.

Το market cap του BTC έχει ήδη ξεπεράσει τα $100 δισεκατομμύρια, αξία μεγαλύτερη από αυτή πολλών αμερικανικών εταιριών. Ενώ to BTC ξεκίνησε έχοντας σχεδόν μηδενική αξία, το 2013 η αξία του σκαρφάλωσε από τα €10 στα €1000 και το 2014 υποχώρησε στα €260. Σήμερα (15/11/2017 12:55) η αξία του είναι €5888,98. H μικρότερη διαθέσιμη μονάδα του BTC ονομάζεται satoshi (στη μνήμη του ιδρυτή). ‘Ενα BTC ισοδυναμεί με 100.000.000 satoshis.

Κάθε 10 λεπτά περίπου οι υπολογιστές που κάνουν εξόρυξη στα mines συγκεντρώνουν μερικές εκατοντάδες εκκρεμείς συναλλαγές με BTC (ένα block) και τις μετατρέπουν σε μαθηματικό παζλ. Ο miner (μεταλλωρύχος) που θα βρει τη λύση του παζλ αυτού θα πάρει 12,5 BTC ως ανταμοιβή, που θα εισπράξει μόνο όταν άλλα 99 block έχουν προστεθεί στο blockchain. Αυτό παρέχει στους miners ένα κίνητρο για να συμμετέχουν στο σύστημα. Το πρωτόκολλο BTC καθορίζει ότι η ανταμοιβή για την προσθήκη ενός block θα μειώνεται στο μισό κάθε 210.000 block (περίπου κάθε 4 χρόνια). Τελικά η ανταμοιβή θα μειωθεί στο μηδέν όταν θα επιτευχθεί το όριο των 21 εκατομμυρίων BTC σε κυκλοφορία (αναμένεται για το 2140). Τα μέχρι σήμερα σε κυκλοφορία BTC είναι 16.680.588.

Τα mines στην προσπάθεια να βρουν την λύση του παζλ καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας εκτελώντας δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, οπότε και προσελκύονται από χώρες με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Για αυτό το λόγο τα περισσότερα BTC mines βρίσκονται στην Κίνα.

Κίνα

Ένα από τα μεγαλύτερα BTC mines παγκοσμίως βρίσκεται στην πόλη Ordos στην Εσωτερική Μογγολία, μια αυτόνομη περιοχή που ανήκει στην Κίνα 640 km από το Πεκίνο. Το ορυχείο AntPool ανήκει στη Bitmain Tech Ltd η οποία φτιάχνει επίσης μηχανές mining. Πενήντα άτομα προσωπικό παρακολουθούν πάνω από οκτώ κτίρια γεμάτα με 25.000 μηχανήματα, που κάνουν υπολογισμούς 24 ώρες την ημέρα. Ένα από τα κτίρια είναι αφιερωμένο στην εξόρυξη του ανερχόμενου κρυπτονομίσματος litecoin.

To AntPool τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και ο ημερήσιος λογαριασμός της ηλεκτρικής του ενέργειας ανέρχεται σε €33.500. Παρά το κόστος η εξόρυξη BTC παραμένει μια προσοδοφόρα βιομηχανία. Στην τρέχουσα τιμή των €5888,98 ανά BTC, οι miners ανταγωνίζονται για πάνω από €6 εκατομμύρια σε νέα BTC την ημέρα. Το ορυχείο AntPool κάνει εξόρυξη του 20-25% όλων των νέων BTC.

Το Antpool υποστηρίζει επίσης τα mine P2Pool και Stratum, με nodes από computer που διασκορπίζονται σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουν σταθερότητα (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα κ.λπ.). Η Κίνα φιλοξενεί επίσης το DiscusFish/P2Pool, BTC China Pool και BW pool. Εκτιμάται ότι η Κίνα κάνει εξόρυξη περίπου του 80% όλων των νέων BTC.

Άλλες χώρες

Η Ισλανδία (5% όλων των νέων BTC) διαθέτει τρεις πολύ σημαντικές ιδιότητες για mining: φθηνή πράσινη ενέργεια, καλές συνδέσεις στο Ίντερνετ και κρύο κλίμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το mining παράγει τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Η μείωση έτσι από τα κόστη ψύξης του ορυχείου - λόγω της φυσικής θερμοκρασίας - κάνει τη διαφορά μεταξύ απώλειας χρήματος και κερδοφορίας σε ένα BTC mine.

Το Genesis Mining στην Ισλανδία - εταιρία cloud mining - επιτρέπει στους πελάτες τη χρήση του "cloud" του, χωρίς να χρειάζεται αυτοί να αγοράζουν εξειδικευμένο υλικό για την εξόρυξη. Το Genesis Mining ιδρύθηκε το 2013 από ένα μαθηματικό και είναι σήμερα η μεγαλύτερη BTC (και altcoin) cloud mining εταιρία στο κόσμο. Διαθέτει mines στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία αλλά οι ακριβείς τοποθεσίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό για λόγους ασφαλείας.

Η Γεωργία (2% όλων των νέων BTC) φιλοξενεί τη BitFury, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υλικού mining BTC. H BitFury διαθέτει επίσης ιδιωτικά ορυχεία στη Φινλανδία και την Ισλανδία. Η Σουηδία φιλοξενεί την KnCMiner που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν την 21 Inc, που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Mικρότερο mine είναι το Slush στην Τσεχία (3% όλων των νέων BTC).

Το Slush είναι η παλαιότερη δημόσια mining pool στον κόσμο και παραμένει σήμερα εξέχουσα. Το επίσημο όνομά του είναι το Bitcoin Pooled Mining και ανήκει στην SatoshiLabs, η οποία διαχειρίζεται επίσης και άλλα projects ψηφιακού νομίσματος. Στην Ινδία και στην Ιαπωνία γίνεται εξόρυξη του 2% και 3% όλων των νέων BTC αντίστοιχα. 

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν το BTC ή το ether ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα θα επικρατήσει στο μέλλον ως το κυριάρχο νόμισμα του ‘Ιντερνετ, αυτό όμως που όλοι υποστηρίζουν είναι οτι αυτή την στιγμή χτίζεται γύρω μας μια τεχνολογική υποδομή που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε συναλλαγές στο διαδίκτυο. Ο Ανδρέας Μ. Αντωνόπουλος,  Έλληνας-Βρετανός με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς εμπειρογνώμονες του BTC αναφέρει “Το Bitcoin δεν είναι νόμισμα. Είναι το Ίντερνετ των χρημάτων!”  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr