NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ελληνική Διάκριση στο Digital News Initiative της Google

Ελληνική Διάκριση στο Digital News Initiative της Google

Από την έναρξη του, το Ταμείο Καινοτομίας Digital News Initiative, η δέσμευση της Google να παρέχει 150 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας στον Ευρωπαϊκό Δημοσιογραφικό Κλάδο, απέδωσε μέχρι τώρα περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ σε 359 φιλόδοξα και καινοτόμα έργα ψηφιακής δημοσιογραφίας σε 29 χώρες. Το Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την επιβράβευση και δίχως κάποιες δεσμεύσεις όλους εκείνους που ψάχνουν έναν τρόπο και τα χρήματα να δοκιμάσουν τις ιδέες τους.

Τηρώντας την δέσμευση, η Google, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τέταρτου γύρου αιτήσεων του Ταμείου Καινοτομίας Digital News Initiative. Στη φάση του τέταρτου γύρου, υποβλήθηκαν 685 συμμετοχές από 29 χώρες, με τις 102 να προκρίνονται για να λάβουν χρηματοδότηση. Από αυτά τα 102 έργα, τα 47 χαρακτηρίζονται πρωτότυπα (σε πρώιμο στάδιο, που δικαιούνται χρηματοδότηση έως €50.000), τα 33 μεσαίου βεληνεκούς (δικαιούνται μέχρι και €300.000 χρηματοδότησης), ενώ τα 22 θεωρούνται μεγάλα έργα (δικαιούνται χρηματοδότηση μέχρι και €1 εκατ.).

dni_2017_m.jpg?mtime=20171218150806#asset:72364

Κατά τον τελευταίο γύρο, τον περασμένο Ιούλιο, παρατηρήθηκε αύξηση ενδιαφέροντος για έργα που σχετίζονται με την επαλήθευση γεγονότων, κάτι που ίσως οφείλεται στο διευρυμένο ζήτημα των fake news που βρίσκονται σε άνθιση. Η συγκεκριμένη τάση συνεχίστηκε και στον τέταρτο γύρο, ειδικά στην κατηγορία των πρωτότυπων έργων. Από την άλλη, όσον αφορά στην κατηγορία των μεσαίων και μεγάλων έργων, ζητήθηκε από τους υποψήφιους να επικεντρωθούν στη νομισματοποίηση, κάτι που οδήγησε στην αύξηση των μεσαίων και μεγάλων έργων που, μέσω της εκμάθησης των μηχανών, επιδιώκουν τη βελτίωση της επικοινωνίας περιεχομένου και τη μετατροπή όλο και περισσότερων αναγνωστών σε συνδρομητές.

Από τα επιλεγμένα έργα, το 21% επικεντρώθηκε στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ενώ το 13% στη βελτίωση της αναζήτησης περιεχομένου με προσωποποίηση σε κλίμακα. Το 37% των επιλεγμένων έργων αποτέλεσαν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών με παρόμοιους σκοπούς.

Ελληνική Διάκριση

Η ελληνική υποψηφιότητα που διακρίθηκε ως πρωτότυπο έργο, λαμβάνοντας μάλιστα χρηματοδότηση 50.000 ευρώ από το DNI είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και συγκεκριμένα για το έργο «Check-it: Clearly Visualizing Fake News on Social Media» («Έλεγξέ το: Απεικονίζοντας καθαρά τις ψεύτικες ειδήσεις στα social media»), που συστήνει τρόπους φιλτραρίσματος της ειδησεογραφίας και προσφέρει στους χρήστες των social media τα εργαλεία που χρειάζονται για τη διάκριση της αληθινής από την ψεύτικη πληροφορία. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα που ανέπτυξε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αντιπαραβάλλει ένα άρθρο με βάσεις δεδομένων τόσο αληθινών όσο και ψευδών ειδήσεων, καταλήγοντας σε μια βαθμολογία που αποτυπώνει το βαθμό αλήθειας και ακρίβειας της εκάστοτε είδησης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως παλιότερα δύο ακόμη ελληνικά έργα είχαν χρηματοδοτηθεί.

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο στόχος του προτεινόμενου έργου ήταν να ανταποκριθεί στις αλλαγές που προκύπτουν στο οικοσύστημα ειδήσεων και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον με την προσθήκη των αυτοκινήτων.

Το έργο έλαβε χρηματοδότηση 48.000 ευρώ.

Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού

Το έργο αυτό επικεντρώθηκε στο ζήτημα της μετα-αλήθειας και τη φθίνουσα εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Το OpJ (open journalism) όπως ονομάζεται η αναπτυσσόμενη εφαρμογή, δημιουργεί ιστορίες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία, απτά δεδομένα, τα οποία οι αναγνώστες μπορούν να τα διασταυρώσουν και να εξετάσουν τις αρχικές πηγές. Το OpJ διασυνδέει οικονομικά δεδομένα από αξιόπιστες πηγές για να συνθέσει ένα ενημερωτικό περιβάλλον, στο οποίο ο δημοσιογράφος αλλά και ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί θεματικά και να αναζητήσει σχετικές πληροφορίες.

Το έργο έλαβε χρηματοδότηση 50.000 ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr