NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Πώς να εξασφαλίσετε την ενεργή συμμετοχή της ομάδας σας

Πώς να εξασφαλίσετε την ενεργή συμμετοχή της ομάδας σας

Όπως έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο η εξελικτική θεωρία μας έχει αποδείξει ότι σε εποχές αλλαγών δεν επιβίωσαν τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα όντα αλλά αυτά που είχαν την ικανότητα να προσαρμόζονται πιο γρήγορα! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον τομέα των επιχειρήσεων. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να αφουγκράζεται τις εξελίξεις και να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Σε ατομικό επίπεδο, κάτι τέτοιο φαντάζει πιο «εύκολο» καθότι άπαξ και αντιληφθούμε τη σοβαρότητα μια κατάστασης, το μόνο άτομο που έχουμε να «επηρεάσουμε» είναι ο εαυτός μας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που είμαστε μέλος μιας ομάδας; Πώς μπορούμε να μεταφέρουμε αποτελεσματικά το μήνυμα μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ενεργό συμμετοχή των άλλων στις προσπάθειες μας για προσαρμογή ; Πώς μπορούμε να κερδίσουμε αυτούς που είναι έτοιμοι για την απαραίτητη αλλαγή και ταυτόχρονα να περιορίσουμε την επίδραση όσων θα προσπαθήσουν να εναντιωθούν σε αυτή;

Σε κάθε προσπάθεια αλλαγής έχουμε αναφέρει παλιότερα ότι υπάρχουν 4 συναισθήματα που εναντιώνονται σε αυτήν , αυτά της αυταρέσκειας, του φόβου, του θυμού και της απαισιοδοξίας.  Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ενεργό συμμετοχή της ομάδας μας θα πρέπει να εξαλείψουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε στο ελάχιστο την ύπαρξη των 4 αυτών συναισθημάτων. Αρωγός και καταλύτης σε αυτήν μας την προσπάθεια πρέπει να είναι οι νίκες. Όχι όμως γενικώς οι νίκες αλλά οι νίκες με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Παράθεση - epixeiro.gr

Όσο σημαντική, σύντομη και αδιαμφισβήτητη να είναι μια νίκη αν δεν είναι ορατή σε όλους μέσα στην ομάδα και στον οργανισμό, χάνει τη δύναμη και την επίδραση της

Βραχυχρόνιες

Μια σύντομη, μικρής κλίμακας νίκη προς την σωστή κατεύθυνση βοηθάει στο να πιστέψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτοί που είναι θετικά προσκείμενοι στην προσπάθεια μας, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, νικώντας έτσι την υποβόσκουσα απαισιοδοξία και ενισχύοντας τη δυναμική μας.

Ουσιαστικές

Πολύ συχνά είμαστε ενθουσιασμένοι με κάτι που έχουμε πετύχει αλλά στην πορεία αποδεικνύεται ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ουσία και αξία για τους υπολοίπους.  Είναι σημαντικό να έχουμε καταφέρει να ενσταλάξουμε  στα μέλη της ομάδας το όραμα και το σκεπτικό μας πριν ζητήσουμε την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους, έτσι ώστε αυτές οι πρώτες νίκες να βρουν και την αναμενόμενη ανταπόκριση.

 Αδιαμφισβήτητες

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια» είναι μια γνωστή φράση που αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα και βρίσκει εφαρμογή και στο δικό μας παράδειγμα. Οι πρώτες νίκες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες έτσι ώστε να αποτρέψουν την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω της διαστρέβλωσης από τη μερίδα των κυνικών συνεργατών μας που δεν είναι «ενθουσιασμένοι» με την επερχόμενη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Ορατές

Όσο σημαντική, σύντομη και αδιαμφισβήτητη και να είναι μια νίκη , αν δεν είναι ορατή σε όλους μέσα στην ομάδα και στον οργανισμό, χάνει τη δύναμη και την επίδραση της. Πολύ συχνά αυτές οι τόσο σημαντικές πρώτες νίκες δεν είναι ορατές από  τους άλλους με αποτέλεσμα παρότι έχουν τις προϋποθέσεις να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε ,να χάνονται μέσα στον κυκεώνα των καθημερινών εργασιών μας.

Οι βραχυχρόνιες, ουσιαστικές, αδιαμφισβήτητες και ορατές μικρές αρχικές νίκες, ενισχύουν την πίστη στην επιτυχία της προσπάθειας μας, δίνουν νόημα, και δεν επιτρέπουν τις επικρίσεις λόγω ασαφειών, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr