NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

«H Ελλάδα Παράγει»: Το φωτεινό πρόσωπο της άλλης, παραγωγικής Ελλάδας!

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι ο τομέας της βιομηχανίας και ειδικότερα της μεταποίησης είναι η καρδιά κάθε σύγχρονης οικονομίας και διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Παρέχει σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, αποτελεί τη βάση της εξωστρέφειας, στηρίζει τα δημόσια έσοδα, μετατρέπει την καινοτομία σε επιχειρηματικότητα και καθορίζει την παγκόσμια οικονομική θέση της κάθε χώρας. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση είναι, σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους κλάδους της οικονομίας, πλήρους απασχόλησης, για όλο το έτος, και λόγω συνήθως της αυξημένης εξειδίκευσης και εκπαίδευσης που απαιτεί με υψηλότερες αμοιβές και με πολύ χαμηλότερη έμφαση στη μερική απασχόληση, χωρίς τη θέληση του εργαζομένου (ακούσια μερική απασχόληση). 

Στο πλαίσιο αυτό, ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, η αλλαγή δηλαδή του παραγωγικού μας μοντέλου με την ενίσχυση του τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη εάν θέλουμε η Ελλάδα να μην εγκλωβιστεί, στις χώρες περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και χαμηλών μισθών. Η αλλαγή του παραγωγικού μας υποδείγματος θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει την αλλαγή στόχων και προτεραιοτήτων, καθώς και τη χάραξη και εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής ευθυγράμμισης των αναπτυξιακών μας πολιτικών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης και της βιομηχανίας συνολικά.

Παρά την προϊούσα αποβιομηχάνιση που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες, και το χαμηλό σημείο εκκίνησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες που πρωταγωνιστούν στην αγορά μετάλλων, τροφίμων, φαρμάκων, ορυκτών και που παράγουν βιομηχανικά προϊόντα με διεθνή παρουσία. Το στοίχημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές και δράσεις άρσης των διαφόρων εμποδίων στην επιχειρηματική λειτουργία, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, ώστε αυτές οι μονάδες να γίνουν περισσότερες, να οικοδομήσουν τα δικά τους παραγωγικά οικοσυστήματα και εν τέλει να διασυνδεθούν επαρκώς με τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες αξίες.

Με αφετηρία την ανάγκη για τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και με στόχο  να αναδείξει και προβάλλει το φωτεινό πρόσωπο της άλλης, παραγωγικής Ελλάδας -αυτής που σε πείσμα των καιρών, ξεπερνώντας στρεβλώσεις, εμπόδια και καθυστερήσεις μέσα στην κρίση, ξεχωρίζει με άξονες την καινοτόμα παραγωγική δράση, τη διασύνδεση με αλυσίδες αξίας, την οργανωτική της ευελιξία και τη διεύρυνση της εξαγωγικής της βάσης, ο ΣΕΒ προχώρησε στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας  που φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα Παράγει: Ιστορίες Δημιουργίας».

Συγκεκριμένα, μέσω σειράς στοχευμένων βίντεο, θα παρουσιαστούν 17 δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία και μεταποίηση ως βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κάθε βίντεο, διάρκειας 3-4 λεπτών, εστιάζει σε ξεχωριστές περιπτώσεις επιχειρήσεων/επιχειρηματιών που μοχθούν για τα εγχειρήματά τους παρόλες τις αντιξοότητες, δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, επενδύουν στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την εταιρική οργάνωση και την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι επιχειρηματίες έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον θεατή, μιλώντας με αμεσότητα και αλήθεια. Περιγράφουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαθήματα, αναφέρονται στις δυσκολίες και τα προβλήματα, μεταδίδουν όμως κυρίως θετικά μηνύματα για τον ρόλο του επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης και την καθοριστική συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος του ΣΕΒ μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι η προβολή της δυναμικής, καινοτόμας και εξωστρεφούς Μεσαίας και μικρής Επιχειρηματικότητας στην κοινωνία και η ανάδειξή της ως μοχλού ανάπτυξης και ευημερίας.

Οι επιχειρήσεις που θα παρουσιαστούν είναι οι ακόλουθες:

  • ALCHIMICA Α.Ε. / παραγωγή χημικών προϊόντων
  • ALUMINCO / βιομηχανία αλουμινίου
  • ANTIPOLLUTION ANE / διαχείριση αποβλήτων ναυτιλία
  • ANTOPACK A.E. / Εκτυπώσεις, Κυτιοποιϊα, Ετικετοποιϊα
  • ENTERSOFT A.E. / παραγωγή λογισμικού
  • FREZYDERM A.B.E.E. / παραγωγή καλλυντικών
  • OLYMPIA ELECTRONICS A.E. / ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας
  • POLYECO Α.Ε. / βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων 
  • SABO Α.Β.& Ε.Ε. / κατασκευή και εμπορία εξοπλισμού και ολοκληρωμένων λύσεων για τη βιομηχανία
  • SPACE HELLAS Α.Ε. / σχεδίαση και υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών δικτύων, υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής 
  • UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε. / παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων καινοτόμου τεχνολογίας
  • ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε. / χημική βιομηχανία
  • ΕΜΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Α.Ε. /  μηχανολογικές κατασκευές
  • ΕΞΤΡΑΚΟ Α.Ε. / παραγωγή εμπορικών εκρηκτικών υλών
  • MONOTEZ ABEE / Θερμομονωτικά υλικά
  • N. BAZIGOS S.A. / Παραγωγή βιομηχανικών καλουπιών
  • EZA (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης) / Παραγωγή μπύρας

Σημειώνεται ότι τα βίντεο προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα και στην ιστοσελίδα του ΣΕΒ www.sev.org.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr