NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Σε τι διαφέρει ο επιχειρηματίας από τον εργαζόμενο;

Σε τι διαφέρει ο επιχειρηματίας από τον εργαζόμενο;

Η παγκόσμια εικόνα πλέον δείχνει κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: όλοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες. Αυτό γιατί οι νέες γενιές πτυχιούχων, έχοντας ελάχιστη έως μέτρια εμπειρία εργασίας, εντοπίζουν τα προβλήματα στον εργασιακό τους χώρο και θέλουν να τα διορθώσουν, χτίζοντας κάτι δικό τους από την αρχή.

Ταυτόχρονα, η ζωή του επιχειρηματία δεν είναι για όλους. Ο άνθρωπος που θα αποφασίσει να δημιουργήσει κάτι εξ ολοκλήρου καινούριο, πρέπει να διαθέτει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θα του δώσουν και τις βάσεις για να διαπρέψει.

  1. Είναι αντισυμβατικός: Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι, συνήθως, κακός υπάλληλος. Τέτοιου είδους χαρακτήρες τείνουν να διορθώνουν οτιδήποτε κρίνουν ότι επιδέχεται βελτίωσης και αδυνατούν να ακολουθήσουν κανόνες και μοτίβα τα οποία δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.
  2. Δεν αντέχει στη σκέψη να δουλεύει για κάποιον άλλο: Αυτό είναι απόρροια του αντισυμβατικού χαρακτήρα του. Δεν έχουν απλά όραμα, ξέρουν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν άρα το να έχουν κάποιον που να υποδεικνύει τις κινήσεις τους, φαντάζει τουλάχιστον ασφυκτικό.
  3. Έχει κάτι να αποδείξει: Ίσως στους γονείς του, ίσως στον παλιό του εαυτό, ίσως ακόμα και στην κοινωνία, νιώθει την ανάγκη να καταξιωθεί. Αυτή η δόση εγωισμού τον ωθεί στο να προσπαθεί όλο και περισσότερο. Κάθε μικρό του επίτευγμα του δίνει γόητρο αλλά και τον επόμενο στόχο που πρέπει να καταρρίψει. Στο κεφάλι ενός επιχειρηματία, όλα είναι ένας άτυπος διαγωνισμός.
  4. Είναι εκτελεστής: Με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Από τη στιγμή που όλα τα αντιμετωπίζουν σαν ένα διαγωνισμό, έστω και με τον ίδιο τους τον εαυτό, θέλουν να επιφέρουν αποτέλεσμα σε κάθε αποστολή, κάθε φορά, με τον συντομότερο και αποδοτικότερο τρόπο. Αυτή τους η εγρήγορση και η ικανότητα να ελύσσονται τους καθιστά ικανούς να τρέξουν μία επιχείρηση με επιτυχία.
  5. Αδράττει την ευκαιρία: Ο φύσει επιχειρηματίας δεν περιμένει να του έρθει η κατάλληλη ευκαιρία, την κατάλληλη στιγμή, έτοιμη στην πόρτα του σε συσκευασία δώρου. Ξέρει ότι όλα στη ζωή είναι αποτέλεσμα επιλογών και προσπάθειας. Γι’ αυτό και επιλέγει να μαθαίνει ό,τι περισσότερο μπορεί, να γνωρίζει κόσμο, να ανταλλάσει απόψεις, να προσαρμόζει την οπτική του γωνία και να οδηγεί τον εαυτό του σε δρόμους που θα του παρουσιάσουν τις ευκαιρίες, καλά καμουφλαρισμένες όμως. Έχει μάθει να διαβάζει πίσω από τις καταστάσεις και να επιλέγει μόνο αυτά που του είναι απαραίτητα.
  6. Έχει αποδεχθεί την αποτυχία: Όχι γενικά στη ζωή του, αλλά σαν ένα κομμάτι του μονοπατιού που θα τον οδηγήσουν στην επιτυχία. Ξέρει ότι τέτοιου είδους καταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά μαθήματα καινα προσθέσουν στην εμπειρία του. Εξάλλου, ο επιχειρηματίας παίρνει ρίσκο, είναι κομμάτι της ζωής του, επομένως γνωρίζει ότι οι πιθανότητας δε μπορούν πάντα να είναι με το μέρος του.
  7. Είναι εργασιομανής και ανασφαλής: Σκέφτεται συνέχεια, υπολογίζει, αμφισβητεί τις επιλογές του. Ζει μία ζωή χωρίς ωράριο, δε μπορεί να αφήσει τη δουλειά στο γραφείο. Πρόκειται για άτομο που αυτοπροσδιορίζεται μέσα από την εργασία του, άρα είναι συνεχώς σε μία διαδικασία αυτοβελτίωσης και αυτοκριτικής. Ακόμα και όταν κάνει σωστές επιλογές, σκέφτεται αν θα μπορούσε να έχει υπάρξει ταχύτερος, αποδοτικότερος, πιο κερδοφόρος.

Διακρίνουμε, τελικά, ότι ο χαρακτήρας μπορεί πραγματικά να κρίνει την επαγγελματική πορεία κάθε ανθρώπου. Ταυτόχρονα, χωρίς προσπάθεια και επένδυση, συναισθηματική και χρονική, μία επιχείρηση είναι προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα πάει καλά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr