NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Τι είναι η Αναβλητικότητα και πώς την αντιμετωπίζουμε!

Τι είναι η Αναβλητικότητα και πώς την αντιμετωπίζουμε!

Η καταπολέμηση της αναβλητικότητας είναι το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να σκεφτεί με ποιους τρόπους φλερτάρει καθημερινά με την αναβλητικότητα, αναπτύσσοντας έτσι μια προβληματική συμπεριφορά.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε την αρνητική πλευρά της αναβλητικότητας, όταν δηλαδή γνωρίζουμε πως αυτό που αναβάλλουμε λειτουργεί εις βάρος μας. Και όταν λέμε αρνητική πλευρά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχει και η θετική, η οποία είναι αυτή που μας ωθεί να αποφύγουμε τη λήψη παρορμητικών αποφάσεων ή ενεργειών που μας προκαλούν δυσλειτουργικό άγχος.           

Το μόνο που μπορεί να μας προσφέρει η αναβλητικότητα είναι μια γενικότερη βραδύτητα στη ζωή μας. Ουσιαστικά δημιουργεί έδαφος για τη μη εκπλήρωση μικρών ή μεγάλων στόχων, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την πορεία της προσωπικής και επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας. Και το χειρότερο απ’ όλα; Όταν ασυναίσθητα προγραμματίζουμε το μυαλό μας να αναβάλλει επί καθημερινής βάσης τα «μικρά», τότε αυτό γίνεται συνήθεια με αποτέλεσμα να αναβάλλουμε και τα μεγάλα – σημαντικά πράγματα!

Παράθεση - epixeiro.gr

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη πορεία για την επιτυχία είναι η αντίληψη του επείγοντος!

Ο Piers Steel, Δρ. στη Βιομηχανική/Οργανωτική Ψυχολογία, αναφέρει σε μια έρευνα του την αναβλητικότητα ως «αυτό-διαχειριζόμενη αποτυχία», υποδεικνύοντας ότι το άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί την αναβολή πραγματοποίησης διαφόρων υποχρεώσεων προκειμένου να ελέγξει τα πράγματα και, κυρίως, την επιτυχία την οποία φοβάται πάρα πολύ.

Μελετώντας το θέμα εις βάθος, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή η δυσλειτουργία προέρχεται από τα παιδικά χρόνια του ατόμου. Στην πορεία μαθαίνει να ζει με αυτή και κατ’ επέκταση με όλα τα αρνητικά που την συνοδεύουν. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται, πως μεγαλώνοντας σε μια αυταρχική οικογένεια ή σε ένα περιβάλλον με αυστηρό έλεγχο, το παιδί ως αμυντική στάση υιοθετεί την παθητικότητα προκειμένου να θέσει τις απαραίτητες δικλίδες ενάντια στην καθυπόταξη της προσωπικότητάς του. Σε άλλη περίπτωση, ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να αναβάλλει πράγματα όταν οι γονείς του ασκούν υπερβολική πίεση για την επίτευξη υψηλών στόχων. Το παιδί συνειδητά αρχίζει να αναβάλλει για να μη δυσαρεστήσει τους γονείς του αλλά και για να αποφύγει την προσωπική αποτυχία. Τέλος, παρατηρήθηκε επίσης πως στις οικογένειες που οι γονείς ήταν εντελώς ανοργάνωτοι και το παιδί μεγάλωνε σε ένα χαοτικό περιβάλλον, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβλητικότητα γιατί ουσιαστικά δεν έμαθε ποτέ τα στάδια υλοποίησης ενός στόχου.

Πώς υπερνικάμε αυτό το εμπόδιο;

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας μας τους λόγους για τους οποίους υπέπεσε στην παγίδα της αναβλητικότητας και συνήθισε τη «συντροφιά» της . Μετά τη συνειδητοποίηση, η αλλαγή θα έρθει σταδιακά, με επιμονή και με την βοήθεια των παρακάτω τεχνικών:

  • Δημιουργία πλάνου εκκρεμοτήτων της κάθε ημέρας
  • Καλύτερη οργάνωση χρόνου (απομάκρυνση παραγόντων που προκαλούν διάσπαση του χρόνου)
  • Καθορισμός προτεραιοτήτων
  • Ρεαλιστικοί στόχοι

Καταληκτικά, η πρόταση για άμεσα αποτελέσματα είναι να μην αναβάλλεις οτιδήποτε νιώθεις πως είναι σημαντικό να κάνεις. Καν’ το εκείνη την στιγμή! Το ένστικτο μας πολλές φορές είναι ο καλύτερος σύμβουλος και δεν πρέπει να το αγνοούμε. Και το καλύτερο είναι πως και εσύ γνωρίζεις ότι αν το εμπιστευθείς θα σε οδηγήσει σε μια αυξανόμενη πρόοδο και στην επιτυχία!

Ξεκίνα αμέσως τώρα! Μην το αναβάλλεις!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr