NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Woodicrafts: Πρωτότυπα προϊόντα κατασκευασμένα από ξύλο στο νησί της Χίου

Woodicrafts: Πρωτότυπα προϊόντα κατασκευασμένα από ξύλο στο νησί της Χίου

Ο Γιώργος Κωτσιώρης και η Φιλία Γλύκα, δημιουργοί της Woodicrafts, μας μιλούν για την εταιρεία τους και την ενασχόληση τους με το ξύλο του μαστιχοφόρου σχίνου, που συναντάται αποκλειστικά και μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου.

Πείτε μας λίγα λόγια για την Woodicrafts. Πότε δημιουργήθηκε και πού βρίσκεται ακριβώς;

Το Woodicrafts δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια στη Χίο από τον Γιώργο Κωτσιώρη και τη Φιλία Γλύκα. Αντικείμενό μας είναι η κατασκευή ξύλινων προϊόντων όπως είδη δώρου, αναμνηστικά (σουβενίρ), παιχνίδια, κοσμήματα, είδη γραφείου, είδη οικιακής χρήσης κτλ. Το κατάστημά μας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην κεντρική αγορά, και το εργαστήριο λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτήν.

Τι το ξεχωριστό λοιπόν προσφέρει; Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε αρχικά ήταν η αξιοποίηση του ξύλου του μαστιχοφόρου σχίνου -που συναντάται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού και από το οποίο παράγεται η μαστίχα - ώστε να δημιουργήσουμε αντικείμενα που να συνδυάζουν ποιότητα, λειτουργικότητα και αισθητική. Εκτός από την ξυλεία, επιλέγουμε φυσικά υλικά και για το φινίρισμα των προϊόντων μας, όπως το κερί και το λάδι. Ασχολούμαστε με όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή και την προώθηση των αντικειμένων. Αυτό μας επιτρέπει να κατασκευάζουμε αντικείμενα κατά παραγγελία, σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη, ενώ παράλληλα του δίνουμε τη δυνατότητα να κάνει προσωποποιημένα δώρα, χαράζοντας πάνω στο ξύλο με τον πυρογράφο οτιδήποτε επιθυμεί.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση, πίσω από την δημιουργία της Woodicrafts;

Η βασική ιδέα ήταν η αξιοποίηση του ξύλου του μαστιχόδεντρου - που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον στο παρελθόν - για τη δημιουργία πρωτότυπων και ξεχωριστών αναμνηστικών - σουβενίρ. Στόχος μας ήταν ο επισκέπτης της Χίου να παίρνει μαζί του φεύγοντας ένα κομμάτι από τον τόπο που θα κρατήσει στον χρόνο.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στα προϊόντα σας;

Η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημά μας ήταν θετική. Τόσο οι επισκέπτες όσο και η τοπική αγορά αγκάλιασαν τα προϊόντα και την προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας την αξία του χειροποίητου. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Στόχος μας ήταν ο επισκέπτης της Χίου να παίρνει μαζί του φεύγοντας ένα κομμάτι από τον τόπο που θα κρατήσει στον χρόνο

Πώς προέκυψε η προτίμηση στο ξύλο συγκεκριμένα και όχι σε κάποιο άλλο υλικό;

Το ξύλο αποτελεί ένα μοναδικό, εύπλαστο υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μίας ευρείας γκάμας αντικειμένων. Η ενασχόληση με το ξύλο, από την πλευρά του Γιώργου, ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, κατασκευάζοντας αρχικά μικρά έπιπλα, ενώ, καθώς ανακάλυπτε νέες τεχνικές και μηχανήματα, η ενασχόλησή του εστιάστηκε στον ξυλότορνο. Μέσα από την ξυλοτόρνευση αναδεικνύεται η φυσική ομορφιά του συγκεκριμένου υλικού. Υπάρχουν σκέψεις ωστόσο να πειραματιστούμε στο μέλλον και με άλλα υλικά, συνδυαστικά με το ξύλο.

Ποια είναι η φιλοσοφία που σας εκφράζει στις δημιουργίες σας; Τι αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα σας; 

Γενικά, προτιμάμε τις απλές φόρμες και τις καθαρές γραμμές. Τα αντικείμενά μας συνδυάζουν στοιχεία από την παράδοση, αλλά με μία σύγχρονη αισθητική προσέγγιση. Για παράδειγμα, κάποια από τα βασικά μας προϊόντα είναι οι ξύλινες κούκλες με τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες και τα διακοσμητικά σπιτάκια με τα ξυστά από το χωριό Πυργί της Χίου.

Woodicrafts2.jpg?mtime=20180716172925#asset:92900

Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα από τα σχέδιά σας; Σε ποιες περιοχές φτάνουν οι παραγγελίες; Και υπάρχει δυνατότητα custom-made παραγγελίας;

Τα προϊόντα μας μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί αρχικά από το κατάστημά μας στη Χίο, στην οδό Δημογεροντίας 4, κάθετα στην Απλωταριά. Παράλληλα, λειτουργεί και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα woodicrafts.com. Έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με το mastiha shop και το house of taste. Πρόσφατα τοποθετήσαμε κάποια αντικείμενά μας και στο πωλητήριο του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης. Τα προϊόντα μας ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, ενώ υπάρχει δυνατότητα για custom made παραγγελίες.

Τι νεότερο μπορούμε να περιμένουμε από την Woodicrafts στο σύντομο μέλλον;

Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν σκέψεις για πειραματισμό με νέες πρώτες ύλες καθώς και ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ συνεχώς εμπλουτίζουμε τη γκάμα των προϊόντων μας με νέα σχέδια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr