NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Οι τελευταίες εξελίξεις των Bitcoin ETF και πως θα πορευτεί η αγορά

Οι τελευταίες εξελίξεις των Bitcoin ETF και πως θα πορευτεί η αγορά

Όπως είχαμε υποσχεθεί στο πρόσφατο άρθρο μας, θα επανερχόμασταν με έκτακτο άρθρο, καθώς αναμένονταν εξελίξεις. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά αντιδρά τόσο γρήγορα και άμεσα που ακόμα και ένα άρθρο που μπορεί να έχεις ετοιμάσει μέρες πριν, να φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου λόγω των εξελίξεων.

Περνάω απευθείας στην ουσία. Το SEC στην Αμερική ανέβαλε πρόωρα την πρώτη απόφαση για την πρώτη αίτηση του VanEck / SolidX ETF που είχε πρώτη διορία τις 10 Αυγούστου. Προσοχή, δεν απέρριψε την αίτηση, απλά ανέβαλε την οριστική ημερομηνία απόφασης.

Αυτό ήταν εντός του προγράμματος καθώς το SEC έχει δικαίωμα να αναβάλει την απόφαση τρεις φορές, με τις επόμενες δύο καταληκτικές ημερομηνίες να είναι οι 30/9 και 27/2. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τις 27/2 η απόφαση για το συγκεκριμένο θα έχει εκδοθεί.

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα δρομολογημένες εννιά αιτήσεις για Bitcoin ETF. Παραθέτω μερικές από αυτές:

  • ProShares ETF: Τελική ημερομηνία οριστικής απόφασης του SEC: 23/8/2018.
  • Direxion ETF: Τελική ημερομηνία οριστικής απόφασης του SEC: 21/9/2018.
  • Bitwise Hold 10 Cryptocurrency Fund ETF: Τελική ημερομηνία πρώτης απόφασης του SEC 7/9/2018.

Η μόνη αίτηση που απορρίφθηκε ως τώρα ήταν των Winklevoss Twins.

Γιατί υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για το VanEck / SolidX ETF; Διότι θα αφορά την απευθείας επένδυση σε BTC από μεγάλους θεσμικούς (άρα θα επηρεάσει και την τιμή άμεσα) και δεν θα αφορά αγορά παραγώγων. Αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά αίτηση της SolidX, μετά την απόρριψη της πρώτης αίτησης με μικρές διαφορές στο κείμενο και την συμμετοχή της VanEck - περισσότερο για lobbying παρά επί της ουσίας της αίτησης.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η επιτροπή του SEC που απέρριψε με ψήφους 3-1 την αίτηση των Winklevoss Twins, πρόκειται να αλλάξει με την είσοδο μελών υπέρ του Bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2019 θα έρθουν και οι πρώτες εγκρίσεις.

Η αγορά, με την διάδοση της είδησης για την αναβολή της απόφασης, έπεσε μέσα σε μία εβδομάδα από τα 265 δις δολάρια στα 209 δις δολάρια, με το Bitcoin να βρίσκεται στα 6025 δολάρια. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν τα altcoins που έχουν χάσει από την αρχή του χρόνου περί του 70% της αξίας τους.

Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες απανωτές απορρίψεις αιτήσεων ETF, που θα έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

Το θέμα εδώ είναι ότι τις απορρίψεις αυτές θα ακολουθήσει κάποια στιγμή, ιδίως μέσα στο 2019, η πρώτη έγκριση ETF, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μπουν στην αγορά τρις δολαρίων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι τιμές θα ανακάμψουν σε επίπεδα Ιανουαρίου 2018 αλλά οι περισσότεροι μικροί επενδυτές θα έχουν ήδη αποχωρήσει.

Σχεδόν σε κάθε άρθρο μας, έχουμε αναφέρει ότι αυτό που εμείς συνιστούμε είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική από 12 έως και 36 μήνες. Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, ο πανικός και ο φόβος είναι κακοί σύμβουλοι. Η αγορά αυτή είναι σε φάση ωρίμανσης, οι κινήσεις υιοθέτησης από τους μεγάλους έχουν ήδη δρομολογηθεί, και το μόνο που έχει κάποιος να κάνει είναι να τοποθετηθεί και να περιμένει.

Υπάρχουν δύο σημαντικές ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά και είναι μεγαλύτερης σημασίας από το ETF.

  • Η Goldman Sachs (ναι, η επενδυτική τράπεζα που επανειλημμένα χαρακτήριζε το Bitcoin φούσκα) θα παρέχει υπηρεσία φύλαξης κρυπτονομισμάτων σε μεγάλα funds που δεν θέλουν να ανησυχούν για την ασφάλεια αποθήκευσης των crypto assets τους.
  • Η Intercontinental Exchange (ICE), διαχειρίστρια 20 χρηματιστηριακών αγορών και θυγατρική του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE), ανακοίνωσε τη δημιουργία της Bakkt, μίας πλατφόρμας που μέσω των cloud solutions της Microsoft θα δώσει άμεση πρόσβαση τους καταναλωτές και στους μικροεπενδυτές στην αγορά και αποθήκευση κρυπτονομισμάτων. Πέρα από τη Microsoft, συμμετοχή στο project έχει και η Starbucks.

Η ICE αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών και μέσω της Bakkt στοχεύει να προσφέρει την άμεση μετατροπή Bitcoin σε άλλα νομίσματα - και το αντίστροφο - και την άμεση υιοθέτηση του στην πραγματική οικονομία αλλά και στις επενδυτικές αγορές.

Στο project της Bakkt συμμετέχουν επίσης οι: Fortress Investment Group, Eagle Seven, Galaxy Digital, Horizons Ventures, Alan Howard, Pantera Capital, Protocol Ventures,Susquehanna International Group, LLP.

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών είναι θέμα μηνών όπως επίσης και η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στην πραγματική οικονομία. Η επικείμενη πτώση αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να αγοράσει κάποιος σε αυτές τις τιμές συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή.

Όπως κάνουμε κάθε φορά, επαναλαμβάνουμε ότι τα άρθρα μας δεν αποτελούν οικονομικές συμβουλές και ο κάθε αναγνώστης οφείλει να κάνει την δική του έρευνα και να μην επενδύει χρήματα που δεν είναι διατεθειμένος να απολέσει.

Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας και δίνουμε ραντεβού το Σεπτέμβρη για σημαντικές ανακοινώσεις!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr