NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

4 αποτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες που έγιναν τεράστια success stories

4 αποτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες που έγιναν τεράστια success stories
Φωτογραφία: Tasha

«Η επιτυχία δεν είναι καλός δάσκαλος. Κάνει έξυπνους ανθρώπους να νομίζουν ότι δεν μπορούν να χάσουν» είχε πει κάποτε ο Bill Gates. Η αποτυχία είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξή και για να μάθεις τι πήγε στραβά και τι πρέπει να αποφύγεις, ούτως ώστε να γλυτώσεις μια πιθανή επανάληψη στο μέλλον.

Ακολουθούν τέσσερά παραδείγματα εταιρειών και επιχειρηματιών που συγκεντρώθηκαν από το portal FastCompany και που παρουσιάζουν προσπάθειες οι οποίες δεν θα είχαν καρποφορήσει εάν δεν είχαν ξεπεράσει το αποτυχημένο παρελθόν τους.

Colonel Sanders - KFC

kfc_store.jpg?mtime=20180825165637#asset:96052Ardfern - http://bit.ly/2wn1Pxf

Στα 62 του έτη, ο Colonel Harland David Sanders κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος με τη μυστική συνταγή των Kentucky Fried Chicken, των γνωστών μας KFC. Πριν από αυτό, ο Sanders είχε αποτυχημένες προσπάθειες για καριέρα σε διάφορους τομείς, όπως ως δικηγόρος και ως πωλητής λαμπτήρων, ασφαλειών και ελαστικών. Οι αναφορές τον θέλουν να αποτυγχάνει περισσότερες από 1.000 φορές στην προσπάθεια του να πουλήσει σε κάποιο εστιατόριο τη συνταγή του για τηγανητό κοτόπουλο, κάτι που τελικά κατάφερε με την 1.010η. Αν ο Sanders είχε σταματήσει στο 1.009ο «όχι» που άκουγε, η βιομηχανία των fast-food θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική.

Rovio

rovio_angry_birds_can.jpg?mtime=20180825170025#asset:96054

Το όνομα της Rovio είναι συνδεδεμένο με τα Angry Birds, το γνωστό video game που ξεκίνησε από τα smartphones το 2009 για να φτάσει το 2012 να έχει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο downloads. Από εκεί, ακολούθησαν και άλλα παιχνίδια, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με τα νευριασμένα πτηνά. Εντούτοις, από την ίδρυση της το 2003 ως Relude Oy και μέχρι την παρουσίαση του Angry Birds, η επιχείρηση ήξερε μόνο από αποτυχίες, έχοντας αναπτύξει 51 mobile games που δεν είχαν καμία ιδιαίτερη επιτυχία. Το 2009, λίγο πριν την παρουσίαση του Angry Birds, ήταν πολύ κοντά στην χρεοκοπία. Το 2015, ο πρώην CEO της Rovio, Pekka Rantala, θα δηλώσει πως «το 2009, η εταιρεία ήταν πολύ κοντά στην πτώχευση. Και στη συνέχεια ήρθε το 52ο παιχνίδι, τον Δεκέμβριο του 2009 και αυτό πραγματικά άλλαξε τα πάντα».

Steve Jobs - Apple

apple-art-logo.jpg?mtime=20180803111347#asset:94770

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι ιδιαίτερα γνωστή και έχει αποτελέσει ακόμα και θέμα ταινιών. Ο Jobs οδηγήθηκε σε αποχώρηση από την Apple, την εταιρεία της οποίας ήταν συνιδρυτής, το 1985. Από εκείνο το σημείο και μετά, η Apple ακολούθησε καθοδική πορεία. Φτάνοντας στο 1997 και με την εταιρεία από το Cupertino να βρίσκεται λίγο πριν την πτώχευση, ο Jobs επιστρέφει σε αυτήν και μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει σημαντικά προϊόντα και καινοτόμες προτάσεις στις σειρές των iMac, των iPod και των iPhone. Πριν από μερικές ημέρες, έγινε η πρώτη αμερικανική εισηγμένη που ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ο Jobs θα πει κάποτε: «Δεν το ήξερα τότε, αλλά αποδείχτηκε ότι η απόλυση μου από την Apple ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου έχει συμβεί».

Walt Disney

eurodisney_k.jpg?mtime=20170804173328#asset:59105

Η σημαντικότερη - ίσως - εταιρεία στον τομέα της ψυχαγωγίας και των κινουμένων σχεδίων, η Walt Disney, μας σύστησε σε χαρακτήρες όπως ο Μίκυ Μάους και ο Ντόναλντ Ντακ. Η ιστορία όμως θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική αν ο Disney είχε απογοητευτεί από τις προηγούμενες προσπάθειες του. Στα 20 του απολύθηκε από εφημερίδα γιατί δεν ήταν «αρκετά δημιουργικός». Στη συνέχεια, το πρώτο animation studio που ίδρυσε, υπό την ονομασία Laugh-O-Gram Studio, χρεοκόπησε μέσα σε δύο χρόνια και ο Disney αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο του στο Hollywood. Εκεί, θα ιδρύσει το Disney Brothers Cartoon Studio, το οποίο αργότερα θα ονομαστεί Walt Disney Studio. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Disney θα είναι υποψήφιος για 59 Όσκαρ και θα κερδίσει τα 22 από αυτά. Όπως θα πει αργότερα «όλες οι αντιξοότητες που είχα στη ζωή μου, όλα τα προβλήματά και τα εμπόδια, με ενίσχυσαν. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς όταν συμβαίνει, αλλά ένα χτύπημα στα δόντια μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο για εσένα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr