NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Melimnos: Εκλεκτές ποικιλίες μελιού «με σεβασμό προς την φύση και τον άνθρωπο καταναλωτή»

Melimnos: Εκλεκτές ποικιλίες μελιού «με σεβασμό προς την φύση και τον άνθρωπο καταναλωτή»

Ο Αλέξανδρος Μπαλδεράνος, Founder & Managing Director της Melimnos, μας μιλάει για την μελισσοκομία στην Ελλάδα και για τις ποικιλίες μελιού που παράγει η εταιρεία του, με «προέλευση» από τη Λήμνο και την Χαλκιδική.

Μιλήστε μας για την Melimnos και το αντικείμενο εργασιών αυτής.

Η Melimnos, σε συνεργασία με έμπειρους μελισσοκόμους, παράγει τρεις ποικιλίες μελιού: το μέλι θυμαριού και αγριοβοτάνων, το μέλι αγριολούλουδων και το μέλι δάσους. Συνοδεύονται από συσκευασίες με καινοτόμο σχεδιασμό, με εξέχουσα θέση να κατέχουν οι δυο ξύλινες χειροποίητες συσκευασίες μας, η «κυψέλη» και τα «πλαίσια». Με το μεταλλικό στοιχείο στο οποίο αποτυπώνεται το λογότυπο της Melimnos να φέρει χρυσό 24 καρατίων.

Πως προέκυψε η ιδέα μιας επιχείρησης που να ασχολείται με το μέλι; Υπήρχε κάποια προηγούμενη εμπειρία στον χώρο;

Έχω την τύχη να κατάγομαι από ένα νησί του Αιγαίου με πλούσια αγροτική δραστηριότητα από την αρχαιότητα ως και στις μέρες μας, τη Λήμνο. Από πολύ μικρή ηλικία συνόδευα τον μελισσοκόμο πατέρα μου, τόσο στις εργασίες φροντίδας των μελισσών όσο και στη διαδικασία συγκομιδής του μελιού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ο χώρος όπου γινόταν η εξαγωγή του μελιού να πλημμυρίζει κάθε φορά με το ασύγκριτο άρωμα του θυμαριού της Λημνίας γης. Όλη αυτή η βιωματική εμπειρία αποτέλεσε το εφαλτήριο, ώστε να προχωρήσουμε μαζί με τη σύζυγό μου στην ίδρυση της Melimnos.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις ποικιλίες που χρησιμοποιείτε, άρα και τους μελισσοκόμους με τους οποίους συνεργάζεστε;

Το χρώμα, το άρωμα, η γεύση και η επίγευση αποτελούν τα αρχικά κριτήρια για την επιλογή ενός μελιού. Βασικότερο κριτήριο όλων, όμως, αποτελεί η ποιότητα του μελιού, η οποία εξαρτάται από την τροφή των μελισσών, τις μεθόδους εργασίας του μελισσοκόμου και τον τρόπο συσκευασίας και αποθήκευσής του. Τόσο η Λήμνος όσο και η Χαλκιδική παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλια. Μετά από ενδελεχή έρευνα και συναντήσεις με μελισσοκόμους, επιλέξαμε και σχηματίσαμε την ομάδα της Melimnos για την παραγωγή των τριών ποικιλιών μελιού τις οποίες διαθέτουμε.

Παράθεση - epixeiro.gr

Μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε νέα επιχείρηση με εξωστρεφή προσανατολισμό αποτελεί η αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας των διεθνών αγορών

Δώστε μας μια εικόνα για τη μελισσοκομία στην Ελλάδα. Είναι ένας χώρος με ανάπτυξη και ευκαιρίες για νέους επιχειρηματίες;

Παρατηρούμε ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια υπάρχει μια στροφή - ή μάλλον καλύτερα επιστροφή - των Ελλήνων προς την πρωτογενή οικονομική δραστηριότητα. Αρκετοί από αυτούς επιλέγουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Οι περισσότεροι όμως στα πλαίσια μιας ερασιτεχνικής απασχόλησης.

Άποψή μου είναι πως αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι καλό, οφείλεις να βρεις την κατάλληλη ευκαιρία. Αν δεν μπορείς να τη βρεις, μπορείς να την εφεύρεις. Για όσους διαθέτουν όραμα και είναι διατεθειμένοι να προβούν σε μια καλά οργανωμένη και συνεχόμενη προσπάθεια, με αγάπη, σεβασμό και επαγγελματισμό, η μελισσοκομία μπορεί να αποτελέσει επιλογή για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά μαζί της.

Για να μπορεί μια νέα επιχείρηση να εισέλθει σε μια τόσο απαιτητική αγορά όπως αυτή των τροφίμων, προϋποθέτει οργάνωση, μελετημένη προσπάθεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες οι οποίες συνοδεύουν τα προϊόντα. Οι διεθνείς αγορές πλέον επιτάσσουν την διάθεση υψηλής ποιότητας προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.

melimnos2.jpg?mtime=20180909141711#asset:97637

Σε ποιες περιοχές και με ποιους τρόπους είναι διαθέσιμα τα προϊόντα σας; Μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί στο εξωτερικό ή μέσω διαδικτύου;

Αν και βρισκόμαστε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα στην αγορά, σχεδόν πέντε μήνες, τα προϊόντα μας έχουν καταφέρει να κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό μέσα από τις καινοτόμες συσκευασίες τους, βοηθώντας μας έτσι να συνάψουμε συνεργασίες με πολύ γνωστά καταστήματα delicatessen, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας, αλλά και με πέντε αστέρων ξενοδοχεία. Κάποια από τα καταστήματα αυτά διαθέτουν τα προϊόντα τους και μέσω διαδικτύου. Μεγάλος στόχος μας όμως είναι η διείσδυση στις διεθνείς αγορές και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός μας.

Ποιες ήταν οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή και πως τις ξεπεράσατε;

Από την κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου μέχρι και την τοποθέτηση του τελικού προϊόντος στο ράφι μεσολαβεί μία μεγάλη διαδρομή η οποία σίγουρα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Η επαγγελματική μου όμως ενασχόληση με τον κλάδο των οικονομικών, ομολογώ πως βοήθησε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών.

Από εκεί και έπειτα, μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε νέα επιχείρηση με εξωστρεφή προσανατολισμό, όπως η Melimnos, αποτελεί η αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας των διεθνών αγορών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, το οποίο κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες. Αυτό όμως προϋποθέτει οι συνεργασίες να διέπονται από αίσθημα ευθύνης, συνέπεια και εμπιστοσύνη.

Ποια είναι τα σχέδια σας για περαιτέρω ανάπτυξη της Melimnos;

Στόχος μας είναι να καθιερωθούμε στη διεθνή αγορά τροφίμων ως το ελληνικό brand το οποίο διαθέτει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του, με σεβασμό προς την φύση και τον άνθρωπο καταναλωτή.

Τέλος, θα λέγατε πως οι Έλληνες γνωρίζουν σήμερα το μέλι και τα οφέλη του; Είναι ένα προϊόν που προτιμούν;

Οι Έλληνες καταναλωτές, λόγω και της μακραίωνης παράδοσης της χώρας μας στη μελισσοκομία, είναι αρκετά ενημερωμένοι γύρω από το μέλι και τα οφέλη του. Προτιμούν μάλιστα την κατανάλωσή του σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τους καταναλωτές στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, εκεί όπου το ποιοτικό μέλι έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά delicatessen προϊόντος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr