NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Πως ο Νεύτωνας μπορεί να σου αλλάξει την ζωή;

Πως ο Νεύτωνας μπορεί να σου αλλάξει την ζωή;
Φωτογραφία: Dimitris Kamaras

Η δύναμη της Ιδέας

Γέννηση, η αρχή της ζωής μας! Αυτή μας προσδιορίζει, αυτή μας στιγματίζει και αυτή μας δίνει λόγο να προχωρούμε μπροστά. Η απουσία της μπορεί να μην γίνει αντιληπτή, η παρουσία της, όμως, είναι ικανή να γεμίσει μια ζωή!

Έτσι και η «Ιδέα». Πριν από την γέννηση μιας «Ιδέας» όλα μοιάζουν ίδια, όλα αποτελούν έναν κύκλο μιας επαναλαμβανόμενης και ατέρμονης ρουτίνας. Χτίζουμε τις ζωές μας με στόχο να εξυπηρετήσουμε τα μοντέλα συμπεριφοράς και διαβίωσης, που έχει επιλέξει η οικογένειά μας, η φοιτητική μας εξέλιξη, η μόδα των καιρών ή ακόμα κι εμείς οι ίδιοι, από ανασφάλεια να μην διαταράξουμε τα δεδομένα μας, ακόμα κι αν αυτά κατά βάθος μας ενοχλούν.

Τώρα θα μου πεις, τι εννοείς μας ενοχλούν; Όταν γκρινιάζεις με κάθε ευκαιρία για την εργασία σου, για τις απολαβές σου, για την έλλειψη του κινήτρου σου. ΝΑΙ, σε ενοχλούν! Και αν πιστεύεις ότι αυτό δεν βγαίνει προς τα έξω, πλανάσαι πλάνην οικτρά.

Πάμε τώρα πάλι στην «Ιδέα», όχι στην ιδέα του βαλτωμένου εαυτού σου, αλλά στην «Ιδέα», η οποία θα αποτελέσει το εισιτήριο μιας νέας πορείας. Η γέννηση μιας «Ιδέας» επιχειρηματικής, ή ακόμα κι ενός project, από μόνη της δίνει μία ώθηση. Η αρχική της αίσθηση είναι αυτή της αμηχανίας: την θέλεις πολύ, αλλά αισθάνεσαι ότι έχεις μουδιάσει και δεν ξέρεις πως να κινηθείς και αν τελικά πρέπει να κινηθείς ή να εγκαταλείψεις τώρα που μπορείς. Κάτι σου θυμίζει; Μα φυσικά και σου θυμίζει! Το έχεις διδαχθεί στα σχολικά σου χρόνια και το έχει εξηγήσει μοναδικά ο Νεύτωνας. Είναι ο Νόμος της Αδράνειας!

Με τον όρο αδράνεια, στην Φυσική, ονομάζεται η χαρακτηριστική ιδιότητα των σωμάτων να αντιστέκονται στην οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης. Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα:

  1. Όταν οι δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα αλληλοαναιρούνται, οπότε το σώμα θα εξακολουθεί να κινείται με την ταχύτητα την οποία έχει αποκτήσει ή αν δεν έχει ταχύτητα θα παραμείνει ακίνητο.
  2. Αν οι ίδιες δυνάμεις ασκηθούν σε διαφορετικά σώματα, τότε ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς τους είναι αντιστρόφως ανάλογος της αδράνειάς τους. Επομένως, κάθε δράση έχει και την ίδια αντίδραση. Χωρίς δράση δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Και αντίστοιχα για να υπάρχει αντίδραση πρέπει να υπάρχει επιτέλους ΔΡΑΣΗ!

Κάθε επιχειρηματική επιτυχία, ή κάθε «προαγωγή» στην εταιρεία σου, απαίτησε μία ιδέα. Η αρχή της μπορεί να φαντάζει δύσκολη, ή εσύ να πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά ικανός να τα καταφέρεις. Κι εγώ σε ρωτάω: «Τι είχαν οι άλλοι παραπάνω από εσένα»;

Σύμφωνα με τον Νεύτωνα, το μόνο παραπάνω που είχανε ήταν η μεγαλύτερη ταχύτητα δράσης για να μπορέσουν να κάνουν το πρώτο βήμα. Κι άπαξ και κάνεις το πρώτο βήμα, δεν θα μπορέσεις ποτέ πια να πάψεις να λαχταράς να κάνεις και το επόμενο... και μετά το επόμενο... μέχρι να αρχίσεις να τρέχεις!

Κι αν κάποια στιγμή κουραστείς, μην τρομάξεις, μην σκεφτείς πως ήταν λάθος. Ξαπόστασε για λίγο, πάρε μία ανάσα, κοίτα γύρω σου. Τι βλέπεις; Οι άλλοι συνεχίζουν το ίδιο βαρετό «έργο», αυτό που εσύ τόλμησες να αλλάξεις. Κι αν βρεθεί κάποιος και σου πει πως δεν είναι καιρός για «Ιδέες», πως πρέπει να τα παρατήσεις όσο είναι νωρίς, τότε σίγουρα ήρθε η ώρα να πατήσεις τέρμα το γκάζι! Αρκετά ξαπόστασες, αρκετά άκουσες! Αυτό που σε περιμένει είναι σίγουρα καλύτερο από αυτό που άφησες! Γιατί; Γιατί ήδη σου έχει δώσει δύναμη, δύναμη να ονειρευτείς, δύναμη να παλέψεις, δύναμη να πιστέψεις πως όλα γίνονται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr