NEWSFLASH...
Marketing & Sales
ανάγνωση

Όταν τα M&M’s απέρριψαν τον εξωγήινο E.T. και ωφέλησαν τον ανταγωνισμό

Όταν τα M&M’s απέρριψαν τον εξωγήινο E.T. και ωφέλησαν τον ανταγωνισμό
Φωτογραφία: M&Ms

Ένας εξωγήινος που οι δικοί του ξεχνούν στον πλανήτη μας και που του αρέσουν τα γλυκά έγινε η αφορμή για να «χρεωθούν» τα γνωστά κουφέτα M&M's μια από τις πιο αποτυχημένες επιχειρηματικές αποφάσεις όλων των εποχών.

Είναι αρχές της δεκαετίας του '80. Ο Steven Spielberg και η εταιρεία παραγωγής που έχει ιδρύσει, η Amblin Productions, έχουν ξεκινήσει την παραγωγή του - εξαιρετικά επιτυχημένου εμπορικά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια - «E.T. the Extra-Terrestrial», το οποίο θα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στους κινηματογράφους το 1982.

Το σενάριο του φιλμ προβλέπει πως o μικρός πρωταγωνιστής, ο Elliot, θα χρησιμοποιήσει γλυκά για να δελεάσει τον εξωγήινο μέσα στο σπίτι του. Η αρχική ιδέα του Spielberg είναι να χρησιμοποιήσει για αυτόν τον σκοπό τα πολύ γνωστά M&M’s της Mars. Εντούτοις, όταν πλησιάζει τους επικεφαλής της εταιρείας, τα αδέρφια John και Forrest Mars, αυτοί θα αρνηθούν.

Οι λόγοι δεν θα γίνουν ποτέ επισήμως γνωστοί, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Σύμφωνα με μια άποψη, η Mars δεν ήθελε το προϊόν της να συνδιαστεί με έναν εξωγήινο που υιοθετείται από μια γήινη οικογένεια. Σύμφωνα με μια άλλη, κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας θεωρούσε πως κανείς δεν θα θελήσει να δει μια ταινία με ένα εξωγήινο πλάσμα που πιάνει φιλίες με ένα παιδί στη Γη.

Όπως και να έχει, τα M&M’s δεν θα κάνουν ποτέ την εμφάνιση τους στην ταινία. Τη θέση τους θα πάρει ένα παρόμοιο γλύκισμα, τα Reese’s Pieces της Hershey. Ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας, Jack Dowd, θα αποφασίσει να πάρει το ρίσκο. Η Hershey δεν θα πληρώσει για την τοποθέτηση του προϊόντος της, αλλά θα συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τον εξωγήινο σε διαφημίσεις που θα της κόστιζαν 1 εκατομμύριο δολάρια και που θα έπαιζαν μετά την κυκλοφορία του φιλμ.

et_reese.jpg?mtime=20190113053103#asset:109714

Οι σχετικές αναφορές θέλουν τον Dowd να μην έχει πρόσβαση στο σενάριο της ταινίας και να μην μαθαίνει την πλοκή της. Το μόνο που φαίνεται πως ήξερε ήταν ότι ο χαρακτήρας θα είναι «αξιαγάπητος» και όχι εχθρικός. Παράλληλα, φαίνεται να μην συναντά ποτέ τον Spielberg. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, αρχικά δεν ζητήθηκε η άδεια της εταιρείας, κάτι που έγινε μετά το γύρισμα των σκηνών, οπότε και προέκυψε η συνεργασία.

Όταν η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες, οι πωλήσεις των Reese’s Pieces θα εκτοξευτούν, με κάποιες αναφορές να κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση της τάξεως του 300%, φτάνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα M&M’s. Σχετικοί υπολογισμοί του Dowd ανέφεραν αργότερα πως η επένδυση του 1 εκατομμυρίου δολαρίων προσέφερε promotion αξίας 15-20 εκατομμυρίων δολαρίων για το brand.

Εντούτοις, η σχέση των M&M’s με τον E.T. δεν είχε τελειώσει οριστικά: στο βιβλίο «E.T. the Extra-Terrestrial in His Adventure on Earth», το οποίο βασίστηκε στην ταινία (και όχι το ανάποδο), ο συγγραφέας William Kotzwinkle θα χρησιμοποιήσει τα M&M’s στη θέση των Reese’s Pieces.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr