NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη: Από το όραμα στην πράξη μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη: Από το όραμα στην πράξη μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Η Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη ίδρυσε το 2007 την APSON ΕΚΕ, επαναπροσδιορίζοντας την εταιρική κοινωνική ευθύνη στην χώρα μας, συνδέοντάς την με το επιχειρηματικό όφελος και εστιάζοντας στις δράσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, μιλάει στο epixeiro.gr για τους στόχους, την φιλοσοφία της αλλά και για το Grenie, το πρώτο CSR digital agency που απευθύνεται στην ελληνική κοινότητα των startups.

Πείτε μας δύο λόγια για την APSON και τη διαδρομή σας στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Ξεκίνησα το ταξίδι στην επιχειρηματικότητα χωρίς κεφάλαιο, χωρίς ερεθίσματα και γνώσεις για αυτήν, κόντρα στο περιβάλλον μου. Με ένα αντικείμενο, την «εταιρική κοινωνική ευθύνη», που είτε δεν υπήρχε καθόλου είτε ήταν στρεβλό στην ελληνική αγορά.

Έτσι, εκτός από την επιχείρηση, έχτισα και μία εταιρική κοινωνική ευθύνη ωφέλιμη και δελεαστική για το επιχειρηματικό περιβάλλον, πέρα από το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη εταιρεία στην Ελλάδα που να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

Η πρώτη στρατηγική ΕΚΕ έγινε case study σε πολυεθνική, σε σεμινάριο για πωλήσεις. Επίσης, αυξήσαμε πωλήσεις σε πελάτες έως και 45%. Δομήσαμε μεθοδολογικά εργαλεία δικά μας και είμαστε αποτελεσματικοί με μετρήσιμα αποτελέσματα. Προβλέπουμε τις νέες τάσεις της αγοράς και της κοινωνίας και προάγουμε την αποτελεσματικότητα των συμπράξεων. Βασικό χαρακτηριστικό μας είναι ότι προτάσσουμε το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων ΕΚΕ εστιάζοντας στις τοπικές κοινωνίες.

Βάσει της συγκεκριμένης πορείας, θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως «επιτυχημένο»; Ποια είναι η γενικότερη στρατηγική σας, πώς επιλέγετε τα επόμενα βήματα;

Είμαι ευτυχισμένη. Δεν ξέρω για το επιτυχημένη. Είμαι απλά οραματίστρια και αποτελεσματική. Διότι αν κάτι το οραματιστώ σημαίνει ότι το έχω ήδη τοποθετήσει πολύ προσεκτικά σε μια στρατηγική υλοποιήσιμη και αποτελεσματική.

Επίσης, σκέφτομαι σε παγκόσμια βάση, πιστεύοντας και αξιοποιώντας τη δύναμη και τη δυναμική του «τοπικού». Δεν μπορώ να εγκλωβιστώ σε γεωγραφικά και κοινωνικά όρια. Επιπλέον, έχω επιλέξει συνειδητά - και είμαι κάθετη σε αυτό - να χαράσσω τη διαδρομή μου μέσα σε αυστηρό αξιακό κώδικα που χαρακτηρίζεται από ηθική και ακεραιότητα. Ίσως και αυτό συνέβαλε και συμβάλει στην επιτυχία.

Υπάρχει και κάτι άλλο που μάλλον είναι κι αυτό στην φύση μου. Αντιλαμβάνομαι απευθείας όχι μόνο αυτό που κάποια μονάδα ή κάποιος μηχανισμός χρειάζεται, αλλά και τον τρόπο που θα το πετύχει καθώς και το βαθμό προόδου του επάνω σε αυτό. Για αυτό τα λόγια που διατυπώνω είναι πράξη. Είναι η λύση.

Γενικώς, σε ότι αγαπώ εμπλέκομαι ενεργά και δεν συμμετέχω απλά. Επειδή το κάνω με πάθος και επειδή φέρνω αποτέλεσμα για ό,τι αναλαμβάνω, μπορεί κάποιος να πει πως «φαίνομαι παντού». Επί της ουσίας, δεν φαίνομαι παντού. Δεν πηγαίνω παντού. Επιλέγω με πολύ αυστηρά κριτήρια που πηγαίνω και που φαίνομαι και το κάνω «δυνατά» κι «αποτελεσματικά».

Ποια είναι η φιλοσοφία σας, από που θα λέγατε πως αντλείτε την έμπνευση, τη «δύναμη» αν θέλετε, για να προχωρήσετε;

Λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, το οποίο βρίθει από αντικίνητρα, έχω αναπτύξει ένα εσωτερικό μηχανισμό «αυτοπροώθησης». Δημιουργώ έναν κόσμο που οραματίζομαι και εκπέμπω σε αυτήν την συχνότητα. Στη συχνότητα αγάπης και καλοσύνης των ανθρώπων. Όλοι έχουν το καλό μέσα τους. Είναι επιλογή τους να το αναδείξουν ή όχι. Είναι επιλογή τους να βαδίσουν το μονοπάτι της «αρετής» ή της «κακίας».

Από μικρή ηλικία, επειδή δεν ενέκρινα τον τρόπο που ήταν στημένο το κοινωνικό οικοδόμημα, ήθελα να το αλλάξω. Τώρα πλέον δεν θέλω να το αλλάξω. Αντιλαμβάνομαι ότι αρκεί να υπάρχουν φωτεινοί φάροι και να επιλέγουν οι άνθρωποι να τους ακολουθούν. Οπότε, δεν κρίνω κανέναν και ο καθένας ας επιλέξει ό,τι θέλει. Ευγνωμονώ πραγματικά το ελληνικό αφιλόξενο επιχειρηματικά περιβάλλον που μου έδωσε τη δυνατότητα να εφαρμόζω το χαρακτηριστικό της επιείκειας καθώς και να ασκώ την αρετή της υπομονής.

Είστε επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Υποστηρίζει τις Γυναίκες στο Επιχειρείν». Μιλήστε μας για αυτό.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη ως επικεφαλής του συγκεκριμένου έργου. Μία πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Πατούλη, Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμαρουσίου και Υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της ΚΕΔΕ. Για πρώτη φορά, συμπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους Πανελλήνιους Φορείς της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αλλά και με κάθε φορέα ή μονάδα, για την προώθηση της γυναίκας στο επιχειρείν, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και υλοποιώντας προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και τη φυσιογνωμία των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών μέσω της δημιουργίας ενός τοπικού δικτύου σε κάθε Δήμο της Ελλάδας που θα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, δικτύωσης, mentoring, χρηματοδότησης και που παράλληλα θα χτίζει επιχειρηματικές και κοινωνικές γέφυρες μεταξύ μονάδων και σχημάτων.

Η APSON CSR συντονίζει όλη την πανελλήνια διαβούλευση καθώς και τη διάχυση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της. Η δέσμευσή μου είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε όλοι οι φορείς και οι πρωτοβουλίες να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάλογα την εξειδίκευσή τους, με αποτέλεσμα περισσότερες ωφελούμενες γυναίκες.

Anastasia-Psomiadi_apson_01.jpg?mtime=20190310151252#asset:117125:freeHeight

Μια φράση που χρησιμοποιούσατε σε άρθρα και συνεντεύξεις σας, από το 2011, είναι «η εταιρική κοινωνική ευθύνη στην πράξη». Μιλήστε μας για τη σύμπραξη με τον φορέα ΙΑΣΙΣ και το πως συνδέεται με την φράση αυτή.

Όταν το 2007 δόμησα το θεωρητικό πλαίσιο της APSΟN για την ΕΚΕ, αυτό ήταν βασισμένο στην πράξη, λόγω της εμπειρίας μου. Έπειτα, η θεωρία που χτίσαμε μαζί με την ομάδα της APSON προέκυψε από την πράξη, όπως και τα μεθοδολογικά εργαλεία που δημιουργήσαμε και εξακολουθούμε να δημιουργούμε.

Ο φορέας ΙΑΣΙΣ είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη που σχεδιάζουμε στην πράξη. Είτε θα υλοποιεί τις δράσεις που σχεδιάζουμε, είτε θα εφαρμόζουμε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μέσα από τα υφιστάμενα project και δομές του ΙΑΣΙΣ.

Η ομάδα του ΙΑΣΙΣ, με επικεφαλής το Νίκο Μπαλτά, είναι εξαιρετική και ευθυγραμμίζεται στον αξιακό κώδικά και στο όραμα της APSON. Ο Νίκος Μπαλτάς ίδρυσε το φορέα ψυχικής υγείας ΙΑΣΙΣ το 2005, παρέχοντας εκπληκτικές και καινοτόμες υπηρεσίες στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής στήριξης, στέγασης και σίτισης, κυκλικής οικονομίας, εκπαίδευσης σε εκπαιδευτές, σε στελέχη, σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και νοητική υστέρηση, σε κακοποιημένες γυναίκες, αστέγους, αιτούντες άσυλο, χρόνια ανέργους, παιδιά και εφήβους σε κίνδυνο.

Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Θα μου επιτρέψετε, σε αυτό το σημείο, να αναφέρω κάποιους αριθμούς που σχετίζονται με τη δράση του φορέα όλα αυτά τα χρόνια: 120 εργαζόμενοι, 55.078 ωφελούμενοι, 28.750 συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά προγράμματα, 197.100 διανυκτερεύσεις, 105 συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και άλλα τόσα ελληνικών χρηματοδοτήσεων, 54 ανταλλαγές μέσω Erasmus (νέων, εργαζόμενων, εκπαιδευτών κλπ) 111.556 συνεδρίες και θεραπευτικές ομάδες στο Κέντρο Ημέρας ΙΑΣΙΣ, παροχή 30 τόνων ρουχισμού σε οργανισμούς, πάνω από 120 δράσεις ευαισθητοποίησης και πάνω από 2.000 εθελοντές.

Η APSON θα υποστηρίξει και θα συμπράξει με το φορέα ΙΑΣΙΣ στους τρεις άξονες δράσης που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, μέσω του Connect your City, τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης μέσω του FABRIC REPUBLIC και την εκπαίδευση μέσω του EDIFY, τα οποία θα παρουσιάσουμε σε επόμενο βήμα.

Είστε επικεφαλής του μαθήματος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε μεταπτυχιακό τμήμα ιδιωτικού κολεγίου. Μιλήστε μας για τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που προέκυψε μέσω από αυτό.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω πως η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο και ιδίως σε μεταπτυχιακό αποτελεί πηγή χαράς και δημιουργίας. Η σχέση που έχω αναπτύξει με τους φοιτητές είναι μοναδική.

Έτσι λοιπόν, με μία υπέροχη ομάδα μεταπτυχιακών μου φοιτητών και με επικεφαλής έναν από τους φοιτητές μου, το δημιουργικό και πολυτάλαντο entrepreneur και συνεργάτη της APSON, Στέργιο Τσαλή, ιδρύσαμε τη «Grenie». O Στέργιος Τσαλής, εμπνευστής, ιδρυτής στην ουσία και επικεφαλής της προσπάθειας, ασχολείται με τις startups από το 2013, ενώ παράλληλα είναι Crowdfunding Expert και επαγγελματίας στο χώρο του marketing και του CSR.

Η νέα αυτή πρόταση από startuppers για startuppers ξεκινάει τη λειτουργία της μέσα στο Μάρτιο, σε συνεργασία με την APSON CSR.

Το Grenie είναι το 1ο CSR digital agency στην Ελλάδα ειδικά για startup επιχειρήσεις, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μάρκετινγκ και crowdfunding, ενώ παράλληλα συνδέει τους καλύτερους επαγγελματίες, marketeers και developers με τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οι startups αποκτούν για πρώτη φορά ένα εξειδικευμένο γραφείο που αναλαμβάνει τη στρατηγική και την υλοποίηση μίας καμπάνιας crowdfunding σε οποιαδήποτε πλατφόρμα συλλογικής χρηματοδότησης. Έτσι, πλέον, η ελληνική κοινότητα των startups θα αποκτήσει ένα one-stop-shop που θα τους προσφέρει υπηρεσίες για όλα τα στάδια της ανάπτυξής και της λειτουργίας τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr