NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

PD Neurotechnology: «Σκοπεύουμε να φέρουμε επανάσταση στον τρόπο διαχείρισης του Πάρκινσον»

PD Neurotechnology: «Σκοπεύουμε να φέρουμε επανάσταση στον τρόπο διαχείρισης του Πάρκινσον»
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Νούσιας (Country Director, Greece, Envolve Entrepreneurship), Jimmy Αθανασόπουλος (Chief Financial Officer at EuroEnergy Investments Corporation, Libra Group), Christopher R. Upperman (CEO Envolve Entrepreneurship), Αναστάσιος Μάνος (Business Director, Operations PD Neurotechnology), Παναγιώτης Χατζηδάκης (Event host and Start-upper)

Ο Αναστάσιος Μάνος, Business Director της PD Neurotechnology, της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει, παράγει και πωλεί συστήματα που στοχεύουν στην υποστήριξη ασθενών με κινητικές διαταραχές, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή και τη διάκριση της startup στα Envolve Award 2018!

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας, για το πώς προέκυψε η δημιουργία της αλλά και για το όραμα σας.

Δεκάδες ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον, που μετράει περί τα 12 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και αναμένεται να υπερβεί τα 15 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Πλέον, οι ασθενείς δεν είναι στη πλειονότητά τους άνω των 65 ετών, αλλά η νόσος εμφανίζεται και από τη δεκαετία των 30. Το συνολικό ετήσιο κόστος στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ, με αυξητική τάση για το κόστος στις δημόσιες δομές και συστήματα υγείας και περίθαλψης, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις οικογένειες των ασθενών και τους ίδιους τους ασθενείς.

Oριστική θεραπεία δεν υπάρχει, η σκέψη λοιπόν ήταν πως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από τη νόσο, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν καλύτερα τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της, δηλαδή οι κινητικές διαταραχές. Για αυτό το σκοπό ιδρύσαμε τη PD Neurotechnology. Πρόκειται για μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει, παράγει και πωλεί συστήματα που συνδυάζουν αισθητήρες και ευφυείς αλγορίθμους για την υποστήριξη ασθενών με κινητικές διαταραχές. Με το πρώτο της προϊόν, που ονομάζεται PDMonitor και αφορά στην παρακολούθηση ασθενών με τη νόσο του Πάρκινσον, επιτυγχάνεται καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών, μείωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, καθιστώντας τους πιο ενεργούς στην κοινωνία. Με το προϊόν μας σκοπεύουμε να φέρουμε επανάσταση στο τρόπο διαχείρισης της ασθένειας.

Ποιο είναι σήμερα το προϊόν σας και σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό; Πώς ξεκινάει μια εταιρεία να αναπτύσσει μια συσκευή αυτού του τύπου στην Ελλάδα;

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος, καθώς και τις κλινικές δοκιμές σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα. Επιπλέον, έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2015, ISO 27001:2013 και ISO 13485:2016, ενώ η διαδικασία συλλογής, αποθήκευσης και ανάλυσης των δεδομένων ακολουθεί τις αρχές του GDPR και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, όπως και η πιστοποίηση για MEDICAL CE Marking, Class IIA. Οπότε, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά τον Μάιο του 2019.

Με απλά λόγια, οι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν μικρές εύχρηστες συσκευές παρακολούθησης της κατάστασης τους από απόσταση, προκειμένου με άμεσο τρόπο, από τη συλλογή και την αξιολόγηση των δεδομένων του κάθε ασθενούς, να προσαρμόζεται η φαρμακευτική ή άλλη ιατρική αγωγή, σε συνεργασία πάντα με το θεράποντα ιατρό. Με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα του ασθενούς καλυτερεύει, όπως και η ζωή του.

Η ανάπτυξη μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, όπου εκτείνεται σε όλο το εύρος, του προϊόντος, από το σχεδιασμό τον ηλεκτρονικών των φορέσιμων συσκευών, της Τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων, τους Αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, μέχρι τις εφαρμογές για κινητά, ταμπλέτες και των αντίστοιχων ιστοσελίδων, απαιτεί κινητοποίηση δυνάμεων της επιχειρηματικότητας, τη σύνδεση και το συνδυασμό με την ερευνητική δραστηριότητα, καθώς επίσης την αναζήτηση λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποια είναι τα αποτελέσματα που έχει προσφέρει, μέχρι σήμερα, το PD Monitor και πού έχει δοκιμαστεί; Ποιες οι θετικές του επιδράσεις στους ασθενείς;

Όπως αναφέραμε, το προϊόν μας έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στα πλαίσια των κλινικών δοκιμών σε τρεις κοινοτικές χώρες, σε 120 ασθενείς. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μέσο των αλγορίθμων είναι εξαιρετική, πετυχαίνοντας ακρίβεια που κυμαίνεται πάνω από το 90-95%. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τέσσερις κατευθύνσεις. Αρχικά και βασικότερα, υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον από ασθενείς, όσο και από νοσοκομεία, για να το χρησιμοποιήσουν στην αξιολόγηση των ασθενών. Σε μια άλλη κατεύθυνση, είμαστε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνή φαρμακευτική εταιρεία, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας θεραπειών και φαρμάκων, επιτυγχάνοντας σημαντική επιτάχυνση της συγκεκριμένης διαδικασίας, παρέχοντας για πρώτη φορά αντικειμενικά και αξιόπιστα στοιχεία. Τέλος, επιπλέον των παραπάνω, πανεπιστημιακές κλινικές του εξωτερικού έχουν ζητήσει τη συμμετοχή και την χρήση των συσκευών και του PD Monitor συστήματος, αντίστοιχα με τις φαρμακευτικές, ώστε να έχουνε αντικειμενικά και αξιόπιστα στοιχεία σε νέους δρόμους και λύσεις που αναζητούν για τη διαχείριση της νόσου

Με το PD Monitor να αποτελεί μια wearable συσκευή, ποιες θα μπορούσε να είναι – γενικότερα - οι μελλοντικές εφαρμογές της «φορέσιμης» τεχνολογίας;

Καθ’ υπερβολή, αλλά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν όρια. Είναι στο πλάνο της εταιρείας μας, την επόμενη διετία να φέρουμε στην αγορά το σύστημα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μια άλλη πάρα πολύ σημαντική νευρολογική νόσο που δυστυχώς παρατηρούμε πλέον την εμφάνιση της ακόμα και στην εφηβεία. Πέρα όμως από αυτές τις δυο παθήσεις, δύναται να αναπτυχθούν λύσεις για πάνω από 20 διαφορετικές κινητικές διαταραχές. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παρακολούθηση αποκατάστασης εγκεφαλικών.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η αντιμετωπίζει μια εταιρεία όπως η δική σας; Ποια είναι η στάση της επιστημονικής κοινότητας απέναντι σε ένα νέο προϊόν αυτού του τύπου;

Όσο υψηλότερο το ρίσκο, τόσο υψηλότερος είναι και ο σκεπτικισμός με τον οποίο σε αντιμετωπίζει το γενικότερο σύνολο. Υπάρχουν δυο εγγενείς δυσκολίες. Η πρώτη είναι η απόσταση από τα ευρύτερα κέντρα χρηματοδότησης. Εταιρείες του εξωτερικού δεν είναι εύκολο να χρηματοδοτήσουν μια προσπάθεια που ξεκινάει στην Ελλάδα. Συνήθως, θα πρέπει να είναι ήδη σε φάση πωλήσεων, και ίσως ώριμων πωλήσεων. Οπότε είναι πολύ σημαντικό, σε αυτή τη κατεύθυνση, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί με τη δέσμευση χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις και η σταδιακή ωρίμανση της αγοράς.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία των Angel Investors και της ΕΤΕ και συγκεκριμένα του προγράμματος NBG Business Seeds, που μας εμπιστεύτηκαν σαν ομάδα και σαν ιδέα στην αρχή της προσπάθειας μας.

Όσον αφορά στην επιστημονική κοινότητα, είναι αρωγός της προσπάθειας μας, ενισχύοντας όσο μπορεί την εξωστρέφεια των λύσεων που μπορεί να παράγει η χώρα μας.

Ποια είναι η ικανότητα καινοτομίας που διαθέτει η χώρα μας και ποια η άποψη σας για το επίπεδο κατάρτισης που υπάρχει γύρω από τις νέες τεχνολογίες;

Μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε και είναι τροχοπέδη της ανάπτυξης είναι πλέον η έλλειψη απαραίτητων υποδομών. Σε πολλές περιπτώσεις, είτε δεν υπήρχαν λύσεις στην Ελλάδα είτε ήταν δυσανάλογα ακριβές. Ένα τρανταχτό παράδειγμα για ένα αντικείμενο της συσκευής είναι ότι είχαμε δαπανήσει 3 μήνες στην ελληνική αγορά για να έχουμε προσφορά στα ~100 ευρώ με μεσαία ποιότητα. Το κόστος έπεσε στα ~50 ευρώ εάν η παραγωγή γινόταν στα Βαλκάνια με ελαφριά βελτίωση της ποιότητας. Εν τέλει, μέσα σε 15ημέρες το προμηθευτήκαμε από αμερικάνικη εταιρεία, με εργοστάσια παγκοσμίως, με τελικό κόστος στις εγκαταστάσεις μας (συμπεριλαμβανομένων δασμών) λιγότερο από 14 ευρώ και άριστη ποιότητα – όπως αρμόζει σε ιατροφαρμακευτική συσκευή. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο παράδειγμα που έχουμε. Χρειάζεται επανα-ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της χώρας μας για να μπορέσει να υποστηρίξει αποτελεσματικά τέτοιες προσπάθειες.

Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ υπάρχουν «λαμπρά» μυαλά στην Ελλάδα, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσεις τον κατάλληλο άνθρωπο, ενώ κατά γενική ομολογία η κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες είναι εξαιρετική.

Ποια η άποψη σας για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας και για την ελληνική startup σκηνή;

Το σημερινό περιβάλλον είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό για τις startup από ότι ήταν κάποια χρόνια πριν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, από την εξεύρεση και δέσμευση κεφαλαίων, όσο και την ωρίμανση της επιχειρηματικής κοινότητας. Εντούτοις, χρειάζονται ακόμα σημαντικά βήματα για την ενίσχυση ιδιαίτερα καινοτόμων λύσεων σε ειδικότερα γνωσιακά πεδία. Ήμασταν σαν εταιρεία, προ μερικών ημερών, σε μια παγκόσμια έκθεση τεχνολογίας στο Austin του Texas, με την ενίσχυση του ΥπΨΗΠΤΕ, του Hellenic Initiative, της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και της ID-GC. Σε μια ομιλία από επενδυτές, αναφέρθηκε ότι «μόνο το 16% των νεοφυών επιχειρήσεων θα επιτύχουν, όμως το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να ενθαρρύνει και να επιβραβεύει το ρίσκο, σε όλες τις κατευθύνσεις, και εν τέλει για αυτό το λόγο επιτυγχάνονται αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα». Έχουμε ακόμα περιθώριο ωρίμανσης προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μιλήστε μας για την διάκριση σας στα πρόσφατα Envolve Award Greece 2018. Τι σημαίνει αυτή για εσάς και πώς θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας σας;

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι στο 2ο γύρο χρηματοδότησης της, για να υποστηρίξει 4 δράσεις της. 1. Την περαιτέρω ανάπτυξη της συσκευής με δεύτερο προϊόν που να περιλαμβάνει τη γνωστική/ψυχολογική συμπεριφορά καθώς και τη παρακολούθηση στον ύπνο, 2. Την ανάπτυξη της λύσης για τη παρακολούθηση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας, 3. Την πιστοποίηση για την είσοδο στην αμερικάνικη αγορά που είναι μεγαλύτερη και της ευρωπαϊκής, και 4. Μιας πολυκεντρικής μελέτης 1.000 ασθενών ώστε, μέσω ανάλυσης δεικτών της οικονομίας υγείας, να τεκμηριωθεί – κάτι που ήδη παρατηρούμε - το οικονομικό όφελος από την χρήση των συσκευών και να κερδίσει την υποστήριξη των ασφαλιστικών φορέων.

Η διάκρισή μας από το Envolve Award 2018 στο τέλος του 2018, όσο και νωρίτερα στο Venture Fair 2018 τον Ιούλιο, είναι ένα σημαντικό επιστέγασμα των προσπαθειών μας. Στο εγχείρημά μας θα χρειαστούμε κάθε διαθέσιμο οικονομικό και επιχειρηματικό πόρο. Πέρα λοιπόν από την άμεση οικονομική συμπαράσταση, το Envolve είναι μέλος ενός διεθνούς οικοσυστήματος, και θα συνεισφέρει στην περαιτέρω εξωστρέφεια, προβολή και δικτύωση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εταιρεία μας. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία, και ήδη βλέπουμε τα οφέλη της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr