NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

«Ελκυστικά επαγγέλματα»: Ενισχύοντας κοινωνικά στερεότυπα

«Ελκυστικά επαγγέλματα»: Ενισχύοντας κοινωνικά στερεότυπα

Υπάρχουν, τελικά, «ελκυστικά» επαγγέλματα και ποιος ο ρόλος τέτοιων κατατάξεων; Μήπως απλώς ενισχύουν στερεότυπα;

Στη Βρετανία, μια γνωστή εφαρμογή γνωριμιών είχε πραγματοποιήσει μια έρευνα για να δείξει ποια επαγγέλματα είναι πιο ελκυστικά, για τις γυναίκες και για τους άντρες. Το dating site συγκέντρωσε στοιχεία από τις πληροφορίες που συμπληρώνουν οι χρήστες του, στο προφίλ τους. Εισήγαγε, έτσι, ένα πεδίο που επέτρεπε στον χρήστη να φανερώσει τι δουλειά κάνει και ποιο είναι το επίπεδο της ακαδημαϊκής του εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με τις θετικές γνώμες για το αντίθετο φύλο, για το κάθε επάγγελμα,ήταν τα ακόλουθα:

  • Οι δέκα πιο ελκυστικές θέσεις εργασίας για τους άνδρες ήταν Πιλότος, Ιδρυτής εταιρείας/Επιχειρηματίας, Πυροσβέστης, Γιατρός, Προβεβλημένο πρόσωπο σε TV ή/και ραδιόφωνο, Καθηγητής/δάσκαλος, Μηχανικός, Μοντέλο, Διασώστης/Πρώτες Βοήθειες, Φοιτητής.
  • Οι πιο ελκυστικές θέσεις εργασίας για τις γυναίκες ήταν Φυσικοθεραπεύτρια, Διακοσμήτρια, Ιδρύτρια εταιρείας/Επιχειρηματίας, Δημόσιες σχέσεις/Επικοινωνία, Καθηγήτρια/δασκάλα, Φοιτήτρια, Λογοθεραπεύτρια, Φαρμακοποιός, Social Media Manager, Μοντέλο.

Εδώ θα μπορούσε να τεθεί ένα ζήτημα του τι σημαίνει «πιο ελκυστικά» επαγγέλματα, όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας. Ορισμένες μελέτες, όπως αυτή στην οποία αναφερθήκαμε, εξετάζουν τις προτιμήσεις των γνωριμιών, την πραγματική συμπεριφορά τους, όπως αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις, αντίθετα, λαμβάνουν φαντασιώσεις, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είχε κάποιος μια τέτοια προτίμηση. Σε κανένα τύπο τέτοιας μελέτης δεν αναφέρονται πολλά για το αν ένας γιατρός, επιχειρηματίας ή αεροσυνοδός εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικός μετά το πρώτο ρομαντικό ραντεβού. Και δεν αναφέρονται πολλά για άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις ή τι βρίσκουν ελκυστικό - συνήθως ρωτούν τους άνδρες για τις γυναίκες και το αντίστροφο.

Οι μελέτες αυτές, που φιλοδοξούν να προσδιορίσουν τα πιο ελκυστικά επαγγέλματα, είναι λίγο αντιφατικές και αδύναμες. Είναι όμως ένας τρόπος για να πάρουν δωρεάν διαφήμιση online dating υπηρεσίες. Αντικατοπτρίζουν και ενισχύουν στερεότυπα για τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι γυναίκες θέλουν υψηλούς μισθούς, σταθερούς ή θαρραλέους προστάτες, ενώ οι άνδρες θέλουν καλής ανατροφής ή ωραίες γυναίκες.

Είτε είναι κάποια ένθερμη φεμινίστρια, είτε είναι κάποιος ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ανδρών ή κάπου στο ενδιάμεσο, τα αποτελέσματα αυτά είναι εγγυημένα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, ή να συμμορφώνονται με προκαταλήψεις.

Αυτά τα «ελκυστικότερα επαγγέλματα» περιλαμβάνουν άτομα από την εργατική τάξη μέχρι την ανώτερη τάξη. Δημιουργούν την εντύπωση ότι η βάση δεδομένων είναι μεγάλη και αξιοκρατική, στην οποία οι διευθύνοντες σύμβουλοι, πυροσβέστες, νοσηλευτές και τα μοντέλα έχουν τις καλύτερες πιθανότητες από όλους τους άλλους. Αλλά αυτό δεν μας δείχνει το πώς πραγματικά λειτουργεί η γνωριμία σήμερα.


Πηγές:

Θερμόπουλος, Μ.(2018) Τα top-15 σέξι επαγγέλματα για άντρες και γυναίκες (λίστα)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr