NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

ActionAid: Στόχος η οριστική αλλαγή στη ζωή των περιθωριοποιημένων ανθρώπων

ActionAid: Στόχος η οριστική αλλαγή στη ζωή των περιθωριοποιημένων ανθρώπων

H ActionAid είναι πραγματικά μία τεράστια διεθνής οργάνωση με δράση σε περισσότερες από 45 χώρες. Στην Ελλάδα ήρθε το 1998 και έκτοτε στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προσπαθεί να καταπολεμήσει την ανεργία, προωθεί τον εθελοντισμό και δημιουργεί τους ενεργούς πολίτες του αύριο. Γι’ αυτά και άλλα πολλά μας μίλησε η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Υπεύθυνη του Τμήματος Ανάπτυξης της ActionAid, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

Μιλήστε μας για τη δράση της ActionAid στην Ελλάδα. Σε ποιους άξονες κινείται και ποιος είναι ο στόχος της;

Η δράση της ActionAid στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια, στηρίζοντας αρχικά την κοινότητα Νάζαρεθ στην Αιθιοπία. Από τότε, με 200.000 Έλληνες και Κύπριους υποστηρικτές δίπλα μας, έχουμε στηρίξει 83 κοινότητες σε 20 χώρες. Σε αυτό το διάστημα έχουμε δει γυναίκες αναλφάβητες, θύματα οικογενειακής βίας, να πιστεύουν ξανά στον εαυτό τους και να βοηθούν με τη σειρά τους άλλες γυναίκες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε δει παιδιά αποκλεισμένα από την εκπαίδευση, όχι απλώς να καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Μεταφέροντας αυτές τις εμπειρίες στα δικά μας ελληνικά δεδομένα, πριν από 2 χρόνια δημιουργήσαμε το Επίκεντρο και ο στόχος μας είναι ένας: μέσω της εκπαίδευσης, της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης, να φέρουμε οριστικές αλλαγές στη ζωή των πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα και με ποιον τρόπο ανταποκρίνεται η ActionAid σ’ αυτό;

Μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός οικογενειών βιώνει ακόμα τις επιπτώσεις, πολλές φορές με διαφορετικό τρόπο. Οικογένειες που αδυνατούν να προσφέρουν ακόμα και τα βασικά στα παιδιά τους. Μακροχρόνια άνεργοι που έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα ξαναβρούν δουλειά. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση. Παιδιά που ζουν σε νοσηρά οικογενειακά περιβάλλοντα και παρουσιάζουν χαμηλή σχολική απόδοση. Η ActionAid αναλαμβάνει δράση και στην Ελλάδα. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στα παιδιά ευάλωτων κοινωνικά οικογενειών που στερούνται ευκαιρίες για μάθηση, για να τα βοηθήσουμε να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Στηρίζουμε τους γονείς των παιδιών, για να ξεπεράσουν τις καθημερινές τους δυσκολίες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οικογένειά τους και για τη γειτονιά τους. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν κάτι περισσότερο από την ανακούφιση πρωταρχικών αναγκών για να προχωρήσουν και είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μαζί.

Μιλήστε μας για το «Επίκεντρο». Τι υπηρεσίες προσφέρει ο χώρος και σε ποιους απευθύνεται;

Το Επίκεντρο είναι ένα κέντρο στήριξης για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι μία από τις λίγες δομές που μπορεί να στηρίξει και απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια με προγράμματα και υπηρεσίες για κάθε μέλος της. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που τους βοηθάνε να βελτιώσουν τη σχολική τους απόδοση και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Οι γονείς τους μπορούν να συμβουλευτούν κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογιστή, δικηγόρο και συμβούλους για να βρουν εργασία. Πάνω από 2.270 ενήλικες και παιδιά εμπιστεύτηκαν το Επίκεντρο μέχρι σήμερα και νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό.

Παράθεση - epixeiro.gr

Για εμάς, οι επιχειρήσεις είναι σύμμαχος και η συνεργασία μας αναγκαία για την επόμενη ημέρα

Με ποιον τρόπο στηρίζουν οι επιχειρήσεις τη δράση σας; Η κρίση έχει επηρεάσει τη συμμετοχή τους;

Παρόλο που η κρίση έχει επηρεάσει την κερδοφορία των περισσότερων επιχειρήσεων, η κουλτούρα γύρω από την έννοια της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας αλλάζει. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανταποκρίνονται και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι απαιτούν από την εταιρεία να είναι ευαισθητοποιημένη. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν το αμοιβαίο όφελος από τη συνεργασία μας και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μας χτίζεται με εμπιστοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία. Για εμάς, οι επιχειρήσεις είναι σύμμαχος και η συνεργασία μας αναγκαία για την επόμενη ημέρα στο Επίκεντρο.

Πείτε μας τρία πράγματα που θα είχατε να προτείνετε ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η σχέση και η επικοινωνία μεταξύ εταιρειών και ΜΚΟ.

Αρχικά ο διάλογος ώστε να χτιστεί μία συνεργασία που θα βασίζεται πάνω σε κοινές προτεραιότητες και θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη, δεύτερον ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας συνεργασίας, ώστε από τη μια να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των προγραμμάτων και από την άλλη να βλέπουν οι εταιρίες ουσιαστικά αποτελέσματα και τρίτον η διερεύνηση συνεργασιών που συμπεριλαμβάνουν οικονομική υποστήριξη όμως δεν εξαντλούνται σε αυτήν, αλλά λαμβάνουν υπόψιν την εναρμόνιση εταιρικών πολιτικών που στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημιουργία μίας κουλτούρας εθελοντισμού μέσα στην εταιρία, το σχεδιασμό κοινών δράσεων και άλλες πρωτοβουλίες που χτίζουν σχέσεις και συνεργασίες με ένα πολύ μεγάλο και ουσιαστικό αποτύπωμα και στην εταιρία και στον οργανισμό.

Μιλήστε μας για την Action Finance Initiative. Ποιος είναι ο στόχος της και τι αποτελέσματα έχετε δει μέχρι σήμερα;

Η AFI αποτελεί τον πρώτο οργανισμό στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια. Έχει ιδρυθεί από την ActionAid Hellas και την γαλλική οργάνωση ADIE και η αποστολή μας είναι να βοηθήσει ανέργους να δημιουργήσουν τη δική τους θέση εργασίας, να εκπαιδεύσει και να συμβουλέψει δωρεάν μικροεπιχειρηματίες και ανέργους, να επαναφέρει τις βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας και να βελτιώσει το νομικό και θεσμικό περιβάλλον της αυτοαπασχόλησης. Μέχρι σήμερα έχουν στηριχθεί 725 άνθρωποι και έχουν δοθεί 166 μικροδάνεια, με πολλές επιτυχημένες ιστορίες κάθε χρόνο.

Πώς μπορεί κανείς να συμμετέχει στην ActionAid και ποιος είναι ο πιο προσφιλής τρόπος;

Ο καθένας μας μπορεί να υποστηρίξει το έργο της ActionAid με πολλούς τρόπους. Με κάθε εταιρεία συζητάμε και βρίσκουμε μαζί τρόπους που να είναι κοντά στη φιλοσοφία και τις προτεραιότητές της. Έχουμε παραδείγματα συνεργασίας μέσω της στήριξης συγκεκριμένων προγραμμάτων όπως η Ρομποτική, αλλά και πολύπλευρων συνεργασιών με εταιρικές αναδοχές, δράσεις και εταιρικό εθελοντισμό. Ο καθένας μας βέβαια μπορεί να προσφέρει και ως ιδιώτης, είτε ως ανάδοχος ή φίλος- στηρίζοντας σταθερά τις δράσεις στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, είτε ως εθελοντής.

Κεφάλαιο εθελοντισμός λοιπόν. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο έργο σας; Οι Έλληνες είναι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες;

Η κρίση μπορεί να έχει φέρει μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, έχει όμως ωθήσει παράλληλα τον κόσμο στη δράση και τη δημιουργία κοινοτήτων που αλληλοϋποστηρίζονται και ενεργούν με αλληλεγγύη. Στην ActionAid, σε μία οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη δράση της από την πρώτη κιόλας ημέρα έχοντας στο κέντρο του δυναμικού της εθελοντές, τα αιτήματα για υποστήριξη είναι πολλά και διαρκή. Με αφορμή τις δράσεις μας και τις καθημερινές ευκαιρίες εθελοντισμού που δίνονται μέσω του οργανισμού, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες μίας πολύ μεγάλης τάσης των ανθρώπων να μοιράζονται τον χρόνο, τα ταλέντα και τις γνώσεις τους με επιμονή και συνέπεια. Πλέον έχουμε εντάξει και τον εταιρικό εθελοντισμό στις δράσεις μας, με τις εταιρείες που μας στηρίζουν σταθερά να μοιράζονται μαζί μας με ενθουσιασμό την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και το όραμα για μία κοινωνία των πολιτών με ακόμη περισσότερους ευσυνείδητους και ενεργούς πολίτες.

Πρόσφατα προβλήθηκε η ταινία «Ένας κόσμος». Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ουσιαστικά έγινε ambassador του έργου σας. Πιστεύετε ότι οι ambassadors μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την κοινή γνώμη;

Οι ambassadors της ActionAid, αναγνωρίσιμοι ή μη έχουν γνωρίσει το έργο της οργάνωσης από κοντά, έχουν δει τα αποτελέσματα της δράσης και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν αποφασίζουν να επικοινωνήσουν το έργο μας αυτό, στον κύκλο τους. Στη περίπτωση που έχουν μεγάλη αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό, όπως ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, είναι σημαντικό για εμάς να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Ο ίδιος ο κ. Παπακαλιάτης κατάφερε να μεταδώσει το μήνυμά μας με μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που γνώρισε και μίλησε και σίγουρα μέσω του ντοκιμαντέρ του υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που ενημερώθηκαν λίγο παραπάνω για το τι συμβαίνει τόσο σε χώρες που βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα όσο και σε συμπολίτες που ζουν δίπλα μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr