NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Πώς θα αυξήσεις την επαγγελματική σου αυτοπεποίθηση σε ένα μήνα

Πώς θα αυξήσεις την επαγγελματική σου αυτοπεποίθηση σε ένα μήνα
04_06_2019

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR

Μάθε τα 6 βήματα που θα σε βοηθήσουν να πιστέψεις σε εσένα.

Έχεις πτυχίο, μεταπτυχιακό, επαγγελματική εμπειρία, μιλάς ξένες γλώσσες. Με άλλα λόγια έχεις ένα καλό βιογραφικό. Ωραία όλα αυτά, αλλά όπως υποστηρίζει η Heather Monahan, ειδική σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας και συγγραφέας του Confidence Creator, κάποιες φορές δεν αρκούν για να σου δώσουν αυτοπεποίθηση. Μπορεί λοιπόν εσύ να θεωρείς ότι κάνεις αποτελεσματικά τη δουλειά σου, αν όμως δεν πιστεύεις σε εσένα και τις δυνατότητές σου, ίσως χάνεις μερικές και σημαντικές ευκαιρίες.

Όπως η ίδια εξηγεί, υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που επιτυγχάνουν και σε εκείνους που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία τους. Και αυτή ακριβώς είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν όμως έχεις τη δική σου γνώμη και άποψη και την υποστηρίζεις, τότε μπορείς να ξεχωρίσεις πραγματικά από τους άλλους.

Αν ακόμα δεν έχεις ανακαλύψει τους τρόπους για να το κάνεις, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις και μάλιστα - όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί - σε έναν μόλις μήνα!

1. Παρακολούθησε την πρόοδό σου

Η Monahan υποστηρίζει ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας είναι καταρχάς να έχεις ένα πλάνο, του οποίου την πρόοδο θα παρακολουθείς για έναν μήνα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι δύσκολο ή χρονοβόρο, θα πρέπει όμως να μπορείς να καταλάβεις κατά πόσο βελτιώνεσαι και τι μαθαίνεις όσο κυλούν οι ημέρες. Η ίδια μάλιστα σου προτείνει να κάνεις κάθε πρωί στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: “Πώς είναι η αυτοπεποίθησή μου σήμερα” και να σημειώνεις τις απαντήσεις σου. Πώς θα ήθελες να είσαι μετά από 30 ημέρες; Υπήρχε κάποια περίοδος στη ζωή σου που είχες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Χρησιμοποιώντας αυτή ως παράδειγμα, μπορείς να βάλεις τον στόχο των 30 ημερών και να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι. Μην ξεχνάς να καταγράφεις κάθε ημέρα τις παρατηρήσεις σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις με ποιους θέλεις να περνάς τον χρόνο σου και ποιος σε κρατάει πίσω.

2. Κάνε μία αναδρομή

Η συνιδρύτρια και CEO του Goodwall, Taha Bawa, εξηγεί ότι η ικανότητα να εκφράζεις την αξία σου θα σε βοηθήσει να σου γίνει συνήθεια. Η ίδια, μάλιστα, σου προτείνει κατά τη διάρκεια του μήνα να σχεδιάσεις τη μέχρι σήμερα επαγγελματική σου πορεία. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι σήμερα, να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να οδηγηθείς τελικά εκεί που θέλεις να φτάσεις.

3. Μην ξεχνάς τους φίλους σου

Όταν περνάς μία δύσκολη περίοδο στην προσωπική σου ζωή, οι φίλοι σου είναι εκείνοι που σε βοηθούν να ξεπεράσεις κάθε δυσκολία. Το ίδιο ισχύει και όταν η επαγγελματική σου αυτοπεποίθηση βρίσκεται σε κρίση, υποστηρίζει η συνιδρύτρια του ArcVida, Anna Hunter. “Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να κάνει θαύματα στην αυτοπεποίθησή σου, καθώς η συναναστροφή με άτομα των οποίων η δουλειά τους τα γεμίζει, βελτιώνει πολύ την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου”, εξηγεί η ίδια. Πώς γίνεται αυτό; Όταν μιλάς στους άλλους για τον εαυτό σου, τις ικανότητες και τα προσόντα σου, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όλα όσα έχεις καταφέρει. Μην ξεχνάς ότι το κοινωνικό σου δίκτυο αποτελεί το κλειδί της ευτυχίας σου.

4. Βρες χρόνο για να κάνεις αυτό που αγαπάς

Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί που να μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν. Τι προτείνει η Monahan; Να βρεις χρόνο για να ασχοληθείς με δραστηριότητες που σε γεμίζουν. Αυτό είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της επαγγελματικής σου αυτοπεποίθησης. Αν, για παράδειγμα, σου αρέσει να ζωγραφίζεις, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορείς να κάνεις στη δουλειά σου, βρες και δημιούργησε χρόνο για αυτό. Έτσι θα μπορέσεις όχι μόνο να διοχετεύσεις την ενέργειά σου σε κάτι που σου αρέσει, αλλά και να γεμίσεις ενέργεια μέσα από αυτό.

5. Πρόσεξε την εικόνα σου

Άρχισε με απλά βήματα: διάλεξε τα χρώματα και τα ρούχα που ξέρεις ότι σου ταιριάζουν. Εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Η Monahan υποστηρίζει ότι ο τρόπος που ντυνόμαστε επηρεάζει πολύ την αυτοπεποίθησή μας. Αν λοιπόν επιλέξεις κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, σίγουρα δεν θα θέλεις τα φώτα να πέσουν πάνω σου. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα ρούχα σου, αλλά με ό,τι έχει σχέση με την εικόνα σου. Η ίδια λοιπόν σε συμβουλεύει να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στην εικόνα σου.

6. Περιόρισε την αρνητική ενέργεια

Όσο μεγαλώνεις ξέρεις ποιος σε επηρεάζει θετικά, ποιος αρνητικά (ακόμα και οι φίλοι σου σε επηρεάζουν αρνητικά) και ποιος σε αγχώνει. Όπως υποστηρίζει η Monahan, αν οι γύρω σου σε κρατάνε πίσω, δεν μπορείς να επενδύσεις στον εαυτό σου και να εξελιχθείς. Και όλο αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή σου. Αντίθετα, όταν βάζεις εσένα σε προτεραιότητα, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πόσο σημαντικός είσαι. Και όταν εσύ πιστεύεις ότι αξίζεις, τότε το πιστεύουν και οι γύρω σου. Όσο λοιπόν πιο γρήγορα το καταλάβεις εσύ, τόσο πιο γρήγορα θα το καταλάβουν και οι υπόλοιποι.


Αρχική δημοσίευση από την Lindsay Tigar, Ειδική σε Θέματα Επαγγελματικής Ανάπτυξης, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr