NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επιχειρώ οικογενειακά: Οι ρόλοι και η ηγεσία μιας οικογενειακής επιχείρησης

Επιχειρώ οικογενειακά: Οι ρόλοι και η ηγεσία μιας οικογενειακής επιχείρησης

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις, μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες, που διοικούνται από οικογένειες. Από οικογένειες που εργάζονται πολλές ώρες μαζί, από οικογένειες που μπορεί να ζουν στο ίδιο σπίτι και πολύ συχνά από οικογένειες που τα πράγματα μεταξύ των μελών δεν είναι πάντα ευχάριστα. Γονείς που παρατηρείται να έχουν περισσότερο αδυναμία σε ένα παιδί από το άλλο, ή γονείς που πιστεύουν σε ένα παιδί περισσότερο από το άλλο. Αδέλφια που μπαίνουν σε μια ανταγωνιστική κατάσταση και που φέρνουν στο στίβο της επιχείρησης τα όποια οικογενειακά παράπονα.

Όταν μια επιχείρηση λειτουργεί με οικογενειακή διοίκηση, είναι πολύ σημαντικό οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες να είναι απολύτως ξεκάθαροι σε όλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οριστεί περιγραφή θέσης για την οποία θα συμφωνήσουν όλοι μαζί. Η τάση σε μία επιχείρηση και δη οικογενειακή, να κάνουν όλοι λίγο από όλα, σημαίνει ότι θα προκληθούν περισσότερες τριβές άρα και μεγαλύτερη ένταση που αντίστοιχα θα έχει επιπτώσεις στα επιθυμητά αποτελέσματα για την εξέλιξη και την οικονομική πρόοδο της επιχείρησης. Σημαντικό είναι δε, να δοθούν οι αρμοδιότητες βάσει των γνώσεων και της εμπειρίας του κάθε οικογενειακού μέλους, με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει και η αναμενόμενη ανέλιξη κατόπιν αξιολόγησης από κάποιον τρίτο εξωτερικό συνεργάτη.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά μίας οικογενειακής επιχείρησης είναι η ηγεσία που συνήθως την κατέχει ο πατέρας ή η μητέρα, ως μεγαλύτεροι και παλαιότεροι στο αντικείμενο. Οι νέοι μπορεί να μην έχουν την εμπειρία των πολλών ετών, μπορεί όμως να έχουν νέες ιδέες που θα βοηθήσουν την επιχείρηση να εξελιχθεί και να αγγίξει περισσότερο τα επιχειρηματικά δεδομένα του σήμερα. Οι γονείς πρέπει να δίνουν χώρο στα παιδιά τους και ευκαιρίες ακόμα και αν δεν πετύχουν σε όλα τα σημεία. Μια μέρα θα κληθούν να διοικήσουν μόνοι τους την οικογενειακή επιχείρηση και καλό είναι να έχουν περάσει από όλα τα στάδια, διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευθούν πολύ περισσότερο, έως και θα αποτύχουν, έχοντας αυτό κόστος στο σύνολο της επιχείρησης αλλά και κανέναν πιο έμπειρο να διορθώσει τα όποια λάθη.

Ένα σημαντικό σημείο στο οικογενειακό επιχειρείν είναι οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να εργαστούν σε άλλες εταιρίες και θέσεις πριν φτάσουν στην οικογενειακή επιχείρηση, όχι μόνο για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, αλλά και για να μπορέσουν να εισάγουν στην οικογενειακή επιχείρηση προηγμένους τρόπους δομής, οργάνωσης και διοίκησης. Εξίσου σημαντικό η τριβή και η σχέση με άλλους εργοδότες και προϊσταμένους με τους οποίους δεν υπάρχει συγγένεια, κάτι που θα λειτουργήσει μαλακτικά στην σχέση γονιού παιδιού όταν θα κληθούν να εργαστούν μαζί και κυρίως όταν ο γονιός θα έχει τον εργοδοτικό/ηγετικό ρόλο.

Πολύ κρίσιμο για τις ομαλές εργασιακές σχέσεις της οικογένειας είναι οι όποιες διαφορές και απωθημένα να εκτονώνονται και να λύνονται εκτός δουλειάς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει εβδομαδιαίο οικογενειακό meeting εκτός εργασιακού χώρου ή ακόμα και οικογενειακή ψυχοθεραπεία.

Η παρουσία ενός business coach στο οικογενειακό επιχειρείν είναι πολύ σημαντική, σχεδόν απαραίτητη, καθώς ένας τρίτος αντικειμενικός κριτής βοηθά την ομάδα/οικογένεια να ξεφύγει από συναισθηματισμούς και να εργαστεί περισσότερο σαν ομάδα με συγκεκριμένους ρόλους, οργάνωση αλλά και στόχους που έχουν μαζί συμφωνήσει και μοιράσει αρμοδιότητες.

Οι ρόλοι και η ηγεσία μιας οικογενειακής επιχείρησης αφορά στην ίδια την οικογένεια αλλά αφορά εξίσου και τους εργαζόμενους της, που για να θεωρήσουν ότι εργάζονται σε μία σοβαρή και σωστά οργανωμένη επιχείρηση πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν αναλόγως με το θέμα που τους απασχολεί.

Προσοχή λοιπόν στα προσωπικά ζητήματα που δε πρέπει να εισέρχονται την πόρτα της επιχείρησης σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr