NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω smartphone; [οδηγός αγοράς]

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω smartphone; [οδηγός αγοράς]

Το smartphone έχει εξελιχθεί σε εργαλείο δουλειάς για πολλούς επαγγελματίες. Καλώς ή κακώς, αποτελεί μια συσκευή που σου δίνει τη δυνατότητα να μαθαίνεις τα πάντα από οπουδήποτε, να έχεις «μαζί» το γραφείο σου όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμη και να χειρίζεσαι ολόκληρες εταιρείες από την παλάμη του χεριού σου. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που χρειάζονται προσοχή, πριν αποφασίσει κάποιος ποια συσκευή θα αγοράσει;

Τιμή

Καταρχάς, θα πρέπει να καθορίσετε το εύρος τιμών, το ποσό που είστε διατεθειμένος να επενδύσετε για ένα smartphone. Πλέον, υπάρχουν πολλές φθηνές συσκευές (γύρω στα 200 ευρώ) που προσφέρουν όλα όσο μπορεί να ζητάει ένας μέσος χρήστης. Είναι σαφές όμως πως για το κάτι παραπάνω, θα πρέπει να πάει σε υψηλότερα «βαλάντια».

Λειτουργικό σύστημα

Σε αυτόν τον τομέα, οι επιλογές έχουν ουσιαστικά περιοριστεί σε δύο: Στο Android της Google και στο iOS της Apple. Το δεύτερο εντοπίζεται μόνο στις δικές της συσκευές, ενώ το Android χρησιμοποιείται από σειρά κατασκευαστών του χώρου, από τους πολύ μικρούς μέχρι τους κολοσσούς. Σημαντικό θέμα αποτελούν οι αναβαθμίσεις και ο αριθμός των ετών για τα οποία ο κατασκευαστής θα παρέχει επίσημα updates. Προσοχή και στην εναλλαγή μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων. Αν και οι περισσότερες υπηρεσίες προσφέρουν εφαρμογές και για τα δύο mobile OS, δεν αποκλείεται να χρειαστείτε κάτι που να μην υπάρχει στο λειτουργικό που επιλέξατε να μεταβείτε ή να μην λειτουργεί το ίδιο σωστά.

Αποθηκευτικός χώρος

16GB μνήμης σε ένα smartphone θεωρούνται πλέον λίγο. Λάβετε υπόψιν ότι δεν είναι αυτός ο πραγματικός χώρος αποθήκευσης που θα είναι διαθέσιμος, καθώς ένα σημαντικό μέρος καταλαμβάνεται από το λειτουργικό σύστημα. Αν και πολλές συσκευές υποστηρίζουν microSD, για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου (ενώ μπορεί πάντα να χρησιμοποιηθεί και κάποια cloud storage υπηρεσία), αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται για αποθήκευση φωτογραφιών και σχετικού υλικού, όχι για εφαρμογές.

Μπαταρία

Η αυτονομία της συσκευής είναι ένα θέμα στο οποίο δεν δίνεται η δέουσα προσοχή. Ποιο είναι το όφελος ενός smartphone αν μετά από λίγη ώρα «δυνατής» χρήσης πρέπει να το συνδέσεις σε ένα καλώδιο (ή σε ασύρματη φόρτιση) και να το αφήσεις εκεί μέχρι να φορτίσει (ακόμη και αν υποστηρίζει ταχεία φόρτιση); Η χωρητικότητα της μπαταρίας μετριέται σε μιλιαμπερόρια (mAh) και πλέον υπάρχουν συσκευές που φτάνουν (και ξεπερνούν) τα 4.000 mAh. Όπως είναι αναμενόμενο, στην αυτονομία της συσκευής παίζει ρόλο τόσο η χρήση που θα τις γίνεται όσο και τα υποσυστήματα της (μια υψηλότερης ανάλυσης οθόνη είναι αναμενόμενο πως καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει).

Οθόνη

Προσοχή στο μέγεθος του συγκεκριμένου υποσυστήματος. Μια μεγάλη οθόνη δεν σημαίνει πως θα προσφέρει απαραίτητα και καλή ανάλυση ή ποιοτική εικόνα. Είναι ο αριθμός της πυκνότητα ppi (pixel per inch) που δείχνει αν η οθόνη, βάσει της ανάλυσης και της διαγωνίου της, προσφέρει ικανοποιητικό αριθμό pixel, άρα και «καλή» εικόνα. Σημαντική είναι επίσης η φωτεινότητα της. Σε κάθε περίπτωση, μια μεγάλη οθόνη προσφέρει καλύτερο productivity, μια μικρή καλύτερο mobility.

Κάμερα

Είναι σαφές πως το συγκεκριμένο υποσύστημα έχει χρησιμοποιηθεί και για λόγους marketing από τις εταιρείες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο αριθμός των megapixels δεν λέει όλη την «αλήθεια», καθώς έχουν σημασία και παράγοντες όπως το aperture (χαμηλότερο = καλύτερο), ο φακός και το φλας που χρησιμοποιείται. Σημασία έχουν και χαρακτηριστικά όπως η ύπαρξη OIS (optical image stabilization, βοηθώντας στην σταθεροποίηση της εικόνας) αλλά και το software/λειτουργίες που παρέχει ο κατασκευαστής. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει κάποιος να περιμένει εξαιρετικά αποτελέσματα στον φωτογραφικό τομέα από ένα πολύ φθηνό smartphone.

Επεξεργαστής και RAM

Όσον αφορά στον δεύτερο, ένα κινητό με χαμηλή μνήμη θα είναι αρκετά περιοριστικό. Για απαιτητικές χρήσεις, προτιμήστε κάτι με 4GB και πάνω. Γενικότερα, όσον αφορά στον επεξεργαστή, ακόμη και τα medium-range κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον πολύ καλές δυνατότητες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η κορυφή των επιδόσεων, να τελευταία chipsets και οι ταχύτεροι επεξεργαστές προσφέρεται συνήθως στις ναυαρχίδες, έχοντας ως αποτέλεσμα και το υψηλότερο κόστος τους.

SAR

Ο δείκτης SAR είναι ένα θέμα που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψιν κατά την αγορά ενός κινητού. Εντούτοις, έχει τη σημασία του, καθώς δείχνει τον ρυθμό με τον οποίον απορροφάται η ακτινοβολία από τις ραδιοσυχνότητες της συσκευής, από τους ιστούς του σώματος μας. Το χαμηλό SAR είναι το καλύτερο. Λαμβάνοντας υπόψιν πως έχουν θεσπιστεί σχετικά όρια και πως για να κυκλοφορεί μια συσκευή στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται εντός των ορίων, εάν αυτό είναι ένα θέμα που σας ανησυχεί, δείτε τις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής και συγκρίνετε με εκείνες άλλων smartphones.

Εγγύηση και κατάστημα αγοράς

Προσοχή στην εγγύηση, στον αριθμό ετών για τα οποία προσφέρεται υποστήριξη και στο αν η υποστήριξη είναι από την επίσημη αντιπροσωπεία ή από το κατάστημα. Δεν είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε τεχνικό πρόβλημα με ένα smartphone, οπότε θα πρέπει εξαρχής να γνωρίζετε πως η υποστήριξη που θα λάβετε θα είναι η επίσημη και η καλύτερη δυνατή. Εάν αγοράζετε μεταχειρισμένο, ζητήστε την αυθεντική απόδειξη αγοράς και ελέγξτε πόσοι μήνες εγγύησης απομένουν. Σημειώνεται πως αν αγοράσατε προϊόν ή υπηρεσία στο διαδίκτυο ή εκτός καταστήματος (τηλεφωνικά, με ταχυδρομική παραγγελία, ή από πωλητή κατ΄οίκον), έχετε επίσης το δικαίωμα ακύρωσης της αγοράς και επιστροφής των χρημάτων σας εντός 14 ημερών, για οποιοδήποτε λόγο και χωρίς καμία δικαιολογία.

Άλλα

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν του, όσον αφορά το hardware της συσκευής, πράγματα που εκ πρώτης όψεως μπορεί να θεωρούνται αμελητέα. Υπάρχει υποδοχή 3,5 χιλιοστών για ακουστικά ή θα χρειαστεί αντάπτορας; Υπάρχει προστασία της οθόνης με Gorilla Glass; Υπάρχει υποστήριξη για δαχτυλικό αποτύπωμα και σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σαρωτής; Είναι δίκαρτη συσκευή και ποια η λειτουργία που παρέχεται; Ελέγξτε όλες τις λεπτομέρειες πριν πάρετε την τελική απόφαση.

Τελικά

Είναι σαφές πως στις μέρες μας, με ένα budget 200-300 ευρώ, ένας μέσος (ακόμη και business) χρήστης μπορεί να αποκτήσει ένα ποιοτικό smartphone που θα του προσφέρει όσα χρειάζεται, χωρίς σημαντικές ελλείψεις. Είναι σαφές, όμως, επίσης, ότι αν κάποιος αναζητά υψηλές επιδόσεις και όλα το πλούσιο σύνολο χαρακτηριστικών που μπορούν να προσφέρει η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών, θα πρέπει να πάει σε μεγαλύτερα κόστη. Όπως συμβαίνει με όλα τα ηλεκτρονικά είδη, η αιχμή της τεχνολογίας συνήθως απαιτεί μεγαλύτερα budget, αποτελώντας, όμως, μια ιδιότυπη επένδυση. Πόσο μάλλον εάν κάποιος χρησιμοποιεί το smartphone ως εργαλείο για τη δουλειά του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr