NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Γιατί ο μέντορας είναι το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας στα πρώτα σου βήματα;

Γιατί ο μέντορας είναι το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας στα πρώτα σου βήματα;

Στον ενάμισι χρόνο που είμαι σε αυτό το ταξίδι που λέγεται επιχειρηματικότητα, με ρωτούν κατά καιρούς: «τι θα χαρακτήριζες ως το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας;» Πάντα απαντούσα γραφικά. «Ομάδα, ιδέα, αφοσίωση». Ώσπου έγινε κάτι στην ζωή μου και συνειδητοποίησα ότι υπάρχει ένα ακόμα πράγμα πολύ πιο σημαντικό από όλα αυτά - και πολλές φορές είναι αυτό που σώζει και τα άλλα στις δύσκολες στιγμές! Και για την ακρίβεια δεν είναι γένους ουδετέρου, αλλά αρσενικού (τουλάχιστον για μένα ήταν πάντα και μόνο γένους αρσενικού, χωρίς να θέλω να σταθώ σε αυτό).

Έχετε ακούσει για μέντορες; Ναι, μέντορες. Ποιος είναι ο μέντορας; Είναι ο άνθρωπος που έχει περάσει από τη θέση σου, ο άνθρωπος που έχει περάσει και από πιο δύσκολη θέση από τη δική σου. Είναι ο άνθρωπος που καταστράφηκε, πόνεσε, σύρθηκε, αλλά σήμερα τον βλέπεις πετυχημένο και άξιο θαυμασμού. Ο αληθινός μέντορας είναι αυτός που σε εμπνέει και μόνο με την ύπαρξη του. Είναι αυτός που στα δύσκολα πατάς το «replay» στο μυαλό σου και παίζεις την ιστορία της ζωής του για να πάρεις θάρρος και δύναμη.

Ο μέντορας που θα σε στιγματίσει είναι ο άνθρωπος που θα καταφέρει να βγει από τα παπούτσια του και θα μπει στα δικά σου. Δεν θα μπει στα παπούτσια που φορούσε όταν ήταν στη θέση, αλλά κυριολεκτικά στα δικά σου. Θα μηδενίσει τον χωροχρόνο και θα ταυτιστεί μαζί σου. Θα σε νιώσει. Θα βάλει όλο του το είναι για να δουλέψει για σένα εκείνη την ώρα που μιλάτε, γιατί πιστεύει σε εσένα όσο πίστευε στον εαυτό του πριν τον πιστέψουν οι πολλοί. Γιατί βλέπει τον εαυτό του σε σένα.

Ο αληθινός μέντορας είναι ταπεινός μπροστά σου. Δεν χρειάζεται να περιαυτολογησει. Αν το κάνει, φύγε, δεν είναι μέντορας, ένας κομπλεξικός είναι που θέλει να πείσει έναν μικρότερο για το ποιος δεν είναι. Ο αληθινός είναι ταπεινός. Μόνο η φλόγα στα μάτια και η σπίθα στην εξυπνάδα αρκούν για να σε πείσουν. Ο μέντορας είναι αυτός που μπορεί να σε σώσει από αδιέξοδα και καταστροφές - ο καλός, γιατί ο κακός μπορεί απλά να σε καταστρέψει χειρότερα και από ότι μπορείς μόνος σου.

Ο μέντορας σου δεν θα είναι ένας στο ταξίδι αυτό. Θα είναι πολλοί. Και όσο πιο πολλοί είναι, τόσο πιο δυνατός θα γίνεις στο παιχνίδι αυτό. Ο μέντορας όμως δεν είναι αυθεντία. Τον ακούς. Προσεκτικά. Δεν υποδύεσαι ότι τον ακούς. Αφήνεις τα λόγια να σε διαπεράσουν, στο τέλος όμως εσύ αποφασίζεις. Ο μέντορας δεν έχει το όραμα σου. Δεν έχει το ένστικτο σου. Έχει την εμπειρία και το μυαλό, αλλά να θυμάσαι, η επιχείρηση είναι δική σου, και μόνο εσύ μπορείς να πάρεις αποφάσεις. Για αυτό είναι καλό να έχεις πολλούς μέντορες σε αυτό το ταξίδι.

Τους μέντορες μου τους αγαπώ. Έχουν ένα κομμάτι στην καρδιά μου πολύ ξεχωριστό. Είναι οι άνθρωποι που με βοήθησαν να κρατήσω την ομάδα που έχω, να σταματήσω άτομα που δεν έπρεπε να είναι στην ομάδα, να δουλέψω στην ιδέα, να την πάω δυο βήματα πιο μπροστά, και φυσικά είναι οι άνθρωποι που κάθε φορά που θέλω να τα παρατήσω μου θυμίζουν πόσο αφοσιωμένη πρέπει να μείνω για να τα καταφέρω.

Οι μέντορες μου πίστεψαν σε εμένα πολύ πριν το κάνω εγώ. Είναι αυτοί που μου έμαθαν να κάνω ακόμα πιο μεγάλα όνειρα και να μην φοβάμαι να πετάω στο κενό. Είναι αυτοί που όταν σταμάτησα να κουνάω τα φτερά μου στο κενό, με έπιασαν και με βοήθησαν να προχωρήσω. «Αν τα παρατήσεις τώρα θα είναι σαν να παρατάς όλους εμάς που σε πιστέψαμε και αφιερώσαμε τόσο προσωπικό χρόνο για να σε στηρίξουμε!»

Παράλληλα, ήταν όμως και οι ίδιοι άνθρωποι που πρώτοι έβγαζαν το μαστίγιο της κριτικής όταν τα μυαλά μου έπαιρναν αέρα. Ήταν, και είναι, οι άνθρωποι που είναι για μένα κάτι σαν ασθενοφόρο, πυροσβεστική, αλλά και το πρώτο τηλέφωνο που θα κάνω για να ανακοινώσω τα καλά νέα. Αν θέλεις να κάνεις το πρώτο σου βήμα στην επιχειρηματικότητα, βρες πρώτα τον μέντορα σου. Βρες αυτόν που όταν σου μιλάει δεν θα είναι ο Χ, αλλά θα είναι μια ψυχή και σώμα που για κάποια λεπτά θα ζει/σκέφτεται/υπάρχει μόνο για εσένα.

Αυτός είναι ο αληθινός μέντορας. Και αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω τέτοιους ανθρώπους στην ζωή μου. Δεν θα πω ονόματα, αλλά να ξέρετε, σας αγαπώ τόσο δυνατά όσο ένα παιδί αγαπάει τον αγαπημένο του δάσκαλο, ή ίσως λίγο παραπάνω... ή σίγουρα αρκετά παραπάνω!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr