NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Τα μεγαλύτερα (αντ)ασφαλιστικά deals και οι χρησμοί της AM Best

Τα μεγαλύτερα (αντ)ασφαλιστικά deals και οι χρησμοί της AM Best

Οι εταιρείες οι οποίες έχουν υιοθετήσει τους κατάλληλους τρόπους προσέγγισης και έχουν επανατοποθετήσει τα χαρτοφυλάκια τους θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις μελλοντικές προκλήσεις, σημειώνει μελέτη του οίκου αξιολόγησης AM Best για τον κλάδο των αντασφαλειών με τίτλο «Global Reinsurance: Fighting the Last War».

O oίκος αξιολόγησης των (αντ)ασφαλιστικών, πάντως, εξέδωσε σταθερές προοπτικές για το κλάδο, τόσο για τις αντασφαλίσεις ζωής όσο και για τις αντασφαλίσεις του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων.

Μόχλευση τεχνολογιών και κίνδυνοι

Με στόχο να αποκομίσουν οφέλη από τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά, οι αντασφαλιστές, αναφέρει η μελέτη, πρέπει να ενσωματώσουν στα επιχειρηματικά τους μοντέλα την καινοτομία και αλλαγές. Αυτό περιλαμβάνει μόχλευση τεχνολογιών κυρίως για να πέσει το κόστος των κεφαλαίων, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα αν η τεχνολογία συνδυαστεί με πιο εφευρετικούς τρόπους ανάληψης κινδύνων.

Συνολικά, τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια (ομόλογα καταστροφών, ILS) σε ό,τι αφορά τα συμβάντα των φυσικών καταστροφών, ανταποκρίθηκαν επαρκώς το 2017 και 2018, υποστηρίζοντας τον κλάδο αντασφαλειών. Ο κλάδος των εναλλακτικών κεφαλαίων συνεχίζει να αναπτύσσεται ρίχνοντας χρήμα στην αγορά, παρά την κάμψη που σημείωσε πρόσφατα.

Η υπερβάλλουσα προσφορά κεφαλαίων ρίχνει τις τιμές

Σύμφωνα με την AM Best, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2019, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις ότι η υπερβάλλουσα προσφορά κεφαλαίων μπορεί να οδηγήσει τις τιμές (τιμολόγια) των αντασφαλίστρων σε μη λογικά επίπεδα.

Τόσο οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές όσο και οι εναλλακτικοί αντασφαλιστές (εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια) πίεσαν προς τα κάνω τα τιμολόγια αντασφάλισης το τελευταίο διάστημα. Το 2019, κατά την περίοδο των ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων, στα μέσα του έτους, τα τιμολόγια επανήλθαν σε πιο λογικά επίπεδα. Ενδιαφέρον θα έχει εφ’ εξής το πώς θα διατηρηθούν τα επίπεδα αυτά και τι κατεύθυνση θα πάρουν μέσα στο 2020.

Ποια εικόνα παρουσίαζε μέχρι σήμερα ο κλάδος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εναλλακτικά κεφάλαια συγκράτησαν τις τιμές των αντασφαλίστρων προς τα κάτω, τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια, λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς κεφαλαίων, δημιουργώντας αρνητικές επιδράσεις στην κερδοφορία των παραδοσιακών αντασφαλιστών και των μεσιτών αντασφαλίσεων. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αγοράς οι αντασφαλιστές, επέλεξαν διαφοροποίηση και τις οικονομίες κλίμακας μέσω διαδικασιών Εξαγορών & Συγχωνεύσεων.

Μεταξύ 2012-2018, σύμφωνα με την Moody's, ανακοινώθηκαν 30 μεγάλες συναλλαγές στις (αντ)ασφάλειες, η αξία των οποίων έφτασε τα 85 δισεκ. δολάρια

Moodys-Reinsurance-Deals-2012-2018-1.jpg?mtime=20190904202755#asset:139464


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr