NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Από διαιτητές μέχρι αστροναύτες: Γυναίκες σε κατεξοχήν ανδρικά επαγγέλματα

Από διαιτητές μέχρι αστροναύτες: Γυναίκες σε κατεξοχήν ανδρικά επαγγέλματα

Από την αρχαιότητα, η θέση των γυναικών διαχωρίζονταν από αυτή των ανδρών. Διαφορετικά ήταν τα επαγγέλματα και τα δικαιώματα των γυναικών από αυτά των ανδρών. Υπήρξαν όμως γυναίκες που πέρασαν τα στερεότυπα και κατάφεραν να διαπρέψουν σε πεδία που θα τα θεωρούσαμε αδιανόητα.

Ξεπερνώντας ταμπού και προκαταλήψεις πίσω από ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, γυναίκες είτε από ανάγκη, είτε από αγάπη για το συγκεκριμένο επάγγελμα, το προσπάθησαν. Και όχι μόνο το κατάφεραν, αλλά και ξεχώρισαν σε αυτές τις επιλογές τους. Τόλμησαν, διεκδίκησαν και πέτυχαν σε ανδροκρατούμενους τομείς.

Αστροναύτης

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν η ρωσίδα Βαλεντίνα Τερέσκοβα, στις 16-19 Ιουνίου το 1963. Από τότε οι γυναίκες μπήκαν δυναμικά στον χώρο του διαστήματος και έχουν ταξιδέψει πολλές φορές πέρα από τον δικό μας πλανήτη.

Διαιτητής

Τα γήπεδα είναι ανδροκρατούμενα, γεμάτα από άνδρες να ζητωκραυγάζουν για τις ομάδες τους. Τι γυρεύει σε αυτό τον χώρο μια γυναίκα; Μα για να παίξει τον ρόλο του διαιτητή. Η Στεφανί Φραπάρ είναι Γαλλίδα διαιτητής ποδοσφαίρου. H 35χρονη έγραψε ιστορία όταν διαιτήτευσε τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Τσέλσι και έγινε η πρώτη που το κατάφερε. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε να διαιτητεύσει σε τελικό ανδρών της UEFA.

Οδηγός νταλίκας

Το βαρύ όχημα του φορτηγού και το τιμόνι του δεν ταυτίζεται ποτέ με μια γυναικεία σιλουέτα. Σήμερα βλέπουμε το γυναικείο φύλο να έχει κάνει υπέρβαση και εδώ και να αποδεικνύει ότι δεν το βάζει κάτω. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, η Ντανιέλα θεωρείται η νεότερη Ελληνίδα οδηγός νταλίκας, καθώς είναι μόλις 24 ετών.

Οικοδόμος

Το γιαπί, το πηλοφόρι... Ο λόγος για την Αντωνία Αντωνίου από τη Λεμεσό, η οποία ξεκίνησε να εργάζεται στις οικοδομές όχι από κάποια οικονομική ανάγκη, αλλά από την αγάπη που είχε για το επάγγελμα. Κατάφερε να πείσει για το πραγματικό της ενδιαφέρον και αφού συμπλήρωσε τη σειρά μαθημάτων και πρακτικής, ξεκίνησε το κτίσιμο. Η ίδια αναφέρει: «Ακόμη και οι δάσκαλοι που ρωτούσαν τα παιδιά μου για το επάγγελμα των γονιών τους, δεν πίστευαν στ' αφτιά τους»

Πλέον, δεν μπορεί να εργαστεί στις οικοδομές λόγω προβλημάτων υγείας. Όμως δεν σταμάτησε ποτέ να ενημερώνεται για τις νέες εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα και να εφαρμόζει καθετί καινούριο στο δικό της σπίτι.

Πυροσβέστης

Άκρως επικίνδυνη η δουλειά του πυροσβέστη, η αδρεναλίνη στο κόκκινο. Θέλει πολύ δύναμη, υπομονή, ψυχραιμία και τόλμη, να αψηφά κανείς τον κίνδυνο, για να ασχοληθεί με το επάγγελμα του πυροσβέστη. Και όμως, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι δεν ρισκάρει και εδώ η γυναίκα. Σήμερα το πυροσβεστικό σώμα αποτελείται από άνδρες και γυναίκες, έτοιμες για την μάχη σε κάθε αποστολή. Η Κάλλη Σαίνη κατατάχθηκε το 1995 και είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του πυροσβεστικού σώματος.

Πιλότος

Απαιτεί αντοχές, πολύ καλή φυσική κατάσταση, σωματική και ψυχική, πολύ καλή αντίληψη, ένα από τα δύσκολα επαγγέλματα. Οι γυναίκες σήμερα πιλοτάρουν στους αιθέρες ακόμα και με μαχητικά αεροσκάφη. Η Αμερικανίδα Αμέλια Μαίρη Έρχαρτη ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, το 1937.

Υδραυλικός / Ηλεκτρολόγος

Δεν θα περιμένατε ότι όταν χαλάσει μια βρύση ή το καζανάκι του σπιτιού καλώντας για υδραυλικό να εμφανίζεται γυναίκα για να τα φτιάξει, ούτε για ηλεκτρολογική επισκευή θα περιμένατε μια γυναίκα αντί για άνδρα. Κι όμως, όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα ασχολούνται και με τα δύο αυτά επαγγέλματα, που μέχρι πρόσφατα ήταν κυρίως ανδρικές δουλειές.

Φύλακας σε ιδιωτική εταιρεία

Προστασία από τα χέρια γυναίκας της Μαρία Στυλιανίδου, η οποία εργάζεται ως φύλακας σε ιδιωτική εταιρεία. Τα κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος για να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εργασία είναι η ευελιξία και η υπομονή. Η συμμετοχή όλο και περισσότερων γυναικών σε σεμινάρια αυτοάμυνας, αλλά και οι αιτήσεις που κάνουν οι γυναίκες σε τέτοιας φύσης εργασίες, δείχνουν ότι τα δεδομένα που ήθελαν τους γεροδεμένους άνδρες να προσφέρουν ασφάλεια σε χώρους και πρόσωπα έχουν αλλάξει.

Οι γυναίκες λοιπόν είπαν, πίστεψαν, κατάφεραν να ξεπεράσουν και τις προσδοκίες τους «Γιατί όταν θέλουμε μπορούμε», ήταν μια αρχή για την «ισότητα στα δύο φύλα» στην πράξη. Ανέτρεψαν τα παραδοσιακά δεδομένα, αφού κατάφεραν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν, άξια, μια θέση εργασίας σε ανδροκρατούμενους τομείς. Ο λόγος για τις γυναίκες που εδώ και κάποια χρόνια αποφάσισαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για το «ασθενές φύλο».


Πηγές

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr