NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Πώς το βιογραφικό των φαρμακοποιών μετασχηματίζεται στο σύγχρονο επαγγελματικό τοπίο

Πώς το βιογραφικό των φαρμακοποιών μετασχηματίζεται στο σύγχρονο επαγγελματικό τοπίο

Οι γρήγορες και μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της υγείας τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τις επαγγελματικές επιλογές των φαρμακοποιών και συνεπακόλουθα το βασικό επαγγελματικό εργαλείο που τις υποστηρίζει, το βιογραφικό τους.

Το Βιογραφικό του/της Φαρμακοποιού Υπαλλήλου Φαρμακείου

Ο ρόλος του/της φαρμακοποιού/υπαλλήλου φαρμακείου ήταν από πάντα πολυσχιδής. Λειτουργούσε ως ειδικός επιστήμων, εκπαιδευτής και επόπτης της θεραπείας του ασθενή. Σήμερα, ο/η φαρμακοποιός εξακολουθεί να φοράει την «άσπρη μπλούζα», αλλά είναι πλέον και πωλητής και ειδικός γνώστης μιας στρατιάς παραφαρμακευτικών σκευασμάτων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που βοηθούν στην ενίσχυση της αρκετά πιεσμένης από τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας κερδοφορίας του φαρμακείου.

Παράλληλα, ως μια επιχείρηση με όλες τις λειτουργίες της, το φαρμακείο απαιτεί από τους υπαλλήλους του δεξιότητες διαχείρισης προμηθευτών και πληρωμών. Εάν πρόκειται για μεγάλο ή υπό καθεστώς συστέγασης φαρμακείο, τότε βοηθά η γνώση διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης συνεργατικών σχέσεων. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο/η φαρμακοποιός θα πρέπει να συνδυάζει διαπροσωπικές δεξιότητες, εχεμύθεια, να εμπνέει εμπιστοσύνη, ως το πρώτο πρόσωπο από το εθνικό σύστημα υγείας με το οποίο ο ασθενής με ήπια προβλήματα υγείας έρχεται σε επαφή. Άρα, το ιδανικό βιογραφικό του/της φαρμακοποιού/υπαλλήλου φαρμακείου θα είχε μια καλή μίξη όλων των παραπάνω στοιχείων, δηλαδή επιστημονικότητα, εμπειρία λιανικής πώλησης, ικανότητα διαχείρισης προμηθευτών/συνεργατών, καλή γνώση παραφαρμακευτικών προϊόντων και ικανότητα δημιουργίας δυνατών σχέσεων με ασθενείς-πελάτες.

Το Βιογραφικό του/της Κλινικού-Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού

Ο Κλινικός ή Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός στην Ελλάδα έχει την ευθύνη του φαρμακείου δημόσιου νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής. Οι αρμοδιότητές του/της έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαχείριση του αποθέματος των φαρμάκων, τη διαχείριση του ηλεκτρονικού μητρώου φαρμάκων των ασθενών, την διάθεση των φαρμάκων στα τμήματα, και τις διαδικασίες υποβολής συνταγών στο ασφαλιστικό ταμείο. Χρησιμεύει επίσης να έχει γνώση και κριτική ικανότητα στην εκτίμηση των φαρμακοθεραπειών, στην ορθή χορήγηση των φαρμάκων και τη σωστή χρήση των φαρμακευτικών συσκευών. Στο εξωτερικό, ο κλινικός φαρμακοποιός έχει ενεργό και ουσιαστική δράση στις αποφάσεις για την φαρμακοθεραπεία, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει ακόμα για τα ελληνικά δεδομένα. Το βιογραφικό επομένως του/της κλινικού-νοσοκομειακού φαρμακοποιού θα τόνιζε ιδιαίτερα τον συνδυασμό επιστημονικότητας, ικανότητας διεπιστημονικής συνεργασίας και διοικητικές δεξιότητες.

Το Βιογραφικό του Φαρμακοποιού Στελέχους στην Φαρμακευτική βιομηχανία – Παραφαρμακευτική Βιομηχανία

Το βιογραφικό του στελέχους φαρμακευτικής βιομηχανίας/φαρμακευτικών οίκων εξωτερικού/βιομηχανιών καλλυντικών, διαμορφώνεται αναλόγως αντικειμένου:

  1. Πωλήσεις - Μάρκετινγκ - Ανάπτυξη Αγοράς - Market Access: Το βιογραφικό του/της φαρμακοποιού στελέχους Πωλήσεων, Μάρκετινγκ, Ανάπτυξης Αγοράς και Market Access θα πρέπει να επικοινωνεί διαπραγματευτικές δεξιότητες, ικανότητα παρουσίασης και πειθούς, δημιουργικότητα, εμπορική αντίληψη και επιχειρηματική λογική. Οπωσδήποτε θα πρέπει να αποτυπώνει την άνεση του επαγγελματία να επικοινωνήσει με τους εταίρους/φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ) στη δική τους γλώσσα με συγκεκριμένες τεχνικές, εργαλεία και επιχειρηματολογία.
  2. Κανονιστικό, Φαρμακοεπαγρύπνηση, Ποιότητα/ Ασφάλεια: Εάν ο στόχος είναι αυτά τα αντικείμενα, τότε στο βιογραφικό του/της φαρμακοποιού αναμένεται να τονίζεται η ικανότητα διαχείρισης φυσικών και ηλεκτρονικών εγγράφων που αφορούν σε έκδοση ή αναβάθμιση αδειών κυκλοφορίας προϊόντων, η γνώση των διαδικασιών προώθησης και έκδοσης νέων αδειοδοτήσεων, η γνώση της τοπικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των απαιτήσεων των κατασκευαστών. Επιπρόσθετα στοιχεία που δηλώνουν ότι το στέλεχος μπορεί να μελετά έναν μεγάλο όγκο κλινικών δεδομένων και αποτελεσμάτων ερευνών, να συνεργάζεται με όλα τα τμήματα της εταιρείας και να διασφαλίζει τη χρήση τυποποιημένων διαδικασιών βοηθούν ιδιαίτερα. Τέλος, άπταιστα αγγλικά, νομικές γνώσεις, βαθιά γνώση των θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια των φαρμάκων, ικανότητα δημιουργίας άριστων σχέσεων με φορείς και δυνατός γραπτός λόγος θα εκτιμηθούν δεόντως.
  3. Ερευνητικό-Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα R&D: Το βιογραφικό του ερευνητή - επιστημονικού συνεργάτη κλινικών μελετών θα τονίζει ιδιαίτερα τις γνώσεις της μεθοδολογίας και του θεσμικού πλαισίου των κλινικών μελετών, γνώσεις βιοστατιστικής και ικανότητα στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Αλλά σίγουρα και δεξιότητες παρουσίασης, διαπραγμάτευσης και πειθούς για να μπορέσει η κεκτημένη επιστημονική γνώση να διαχυθεί στην εταιρεία και στην αγορά προς όφελος όλων των μερών.

Τελικά ποιο είναι το βιογραφικό «Φάρμακο»;

Όπως στον κλάδο της υγείας θεωρείται αποτελεσματική η εξατομικευμένη θεραπεία, κατ’ αναλογία και στα ζητήματα καριέρας του/της φαρμακοποιού ισχύει το ίδιο. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές εναλλακτικές επαγγελματικές επιλογές και όχι συνταγή. Άλλωστε, η θεωρία των εναλλακτικών καριέρων λέει ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει δεξιότητες από έναν χώρο σε έναν εντελώς καινούργιο και να αλλάξει ριζικά την καριέρα του εάν το επιλέξει. Πολλοί/ές φαρμακοποιοί πελάτες μου βρήκαν εναλλακτικά μονοπάτια καριέρας χρησιμοποιώντας το πτυχίο τους ως καμβά για να γράψουν επάνω του μια εναλλακτική διαδρομή που τους οδήγησε πιο κοντά στην προσωπική τους ευτυχία. Το εξατομικευμένο βιογραφικό που αποτυπώνει ένα προσωπικό σχέδιο καριέρας με συγκεκριμένο στόχο μέσα από ανεπηρέαστες επαγγελματικές επιλογές είναι τελικά το βιογραφικό-φάρμακο για κάθε φαρμακοποιό!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr