NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Το περισκόπιο της Ύδρας: Τα στέκια και οι συναντήσεις των (αντ)ασφαλιστών

Το περισκόπιο της Ύδρας: Τα στέκια και οι συναντήσεις των (αντ)ασφαλιστών

Είναι ένα σημείο στην Ύδρα που ξεπερνάς κάθε εμπόδιο, βλέπεις στον ορίζοντα ότι στέκεται και ότι κινείται, και αν έχεις και την όρεξη, βλέπεις και παρατηρείς ακόμα περισσότερα. Αν «τραβήξεις και το φακό» πιο κοντά, βλέπεις με λεπτομέρειες.

Το περισκόπιο της Ύδρας σε θέση πλοήγησης

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η (αντ)ασφαλιστική αγορά τράβηξε ρότα για την Ύδρα. Η Ύδρα, για την ασφαλιστική αγορά και σαν πολυχώρος, μοναδική για την δουλειά που την θέλουν, κάνει τον έναν να πέφτει πάνω στον άλλον. Καλό αυτό! Μέχρι το βράδυ, που ήταν η εκδήλωση της AON Benfield, είχαν όλοι μαζευτεί έξω από το περιβάλλοντα χώρο του Ιστορικού Μουσείου του Νησιού. Εν αναμονή της μουσικής παράστασης, κάποια πηγαδάκια έδειχναν απέριττη ευχαρίστηση που η ιστορική συνάντηση των (αντ)ασφαλιστικών επέστρεψε στην Ύδρα. Είχαν να το λένε, ατελείωτες κουβέντες. Όποιος εκτός κλάδου το διαβάσει και θέλει, το πιστεύει.

Στις 11.30 μ.μ. όλοι τράβηξαν το δρόμο για την απέναντι όχθη. Πρώτος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, για να υποδεχτεί τους καλεσμένους στο πάρτι του στον Ναυτικό Όμιλο Ύδρας.

Στο διάλειμμα μεταξύ AON Benfield – Eurolife ERB, η ευφορία αντικαταστάθηκε από κάποια σημάδια αγωνίας σε κάποια πηγαδάκια συζητήσεων. To πως η αγορά θα πείσει εκεί έξω τον κόσμο για να ασφαλιστεί, τι μπορεί να κάνει. Γιατί ναι μεν έγραψε άνοδο παραγωγής το 2018, αλλά μάλλον δε φτάνει αυτό. Μήπως να βγει η αγορά από το καβούκι της; Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο δε θέλει ξεβόλεμα και ψάξιμο;

YDRA_ASFALISTES-NEW.jpg?mtime=20191004142018#asset:144792

Το περισκόπιο αναγνώρισης

Ύστερα, ποιος δεν είπε ότι ο μετασχηματισμός μοντέλων λειτουργίας που ανακοίνωσαν κάποιες ασφαλιστικές δεν είναι για το όφελος των εργαζομένων τους; Αν οι μετασχηματισμοί γίνονται άλλωστε βίαια, ακούγονται και φαίνονται.

Θυμάμαι ότι πριν 4-5 χρόνια κάποιοι χρησιμοποιούσαν με φειδώ κουβέντες και σχόλια υπέρ της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κάποια θεματάκια υπήρχαν και πράγματι ήθελαν συμμάζεμα. Όμως, και έχει και πολύ καλά προγράμματα, και δεν κάνει άλογες αυξήσεις στα συμβόλαια της. Και, δεν ξεχνώ, οι άνθρωποι της, ενδιαφέρονται, δεν έχουν οικονομικό συμφέρον για τον συνάνθρωπο τους.

Η υγεία «καίει», οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο σύστημα υγείας βγάζουν από τις τσέπες τους πάκους χρημάτων και πληρώνουν ιδιωτικά. Δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Και αυτοί που έχουν, στην αρχή την έχουν, μετά δεν μπορούν να την κρατήσουν, μέχρι και 15% αυξήσεις στην διετία, χωρίς να έχουν υπάρξει νοσηλείες. Από τις ασφαλιστικές τα μαθαίνουμε. Άρα δεν είναι μόνο η αύξηση της παραγωγής. Η διατηρησιμότητα των συμβολαίων είναι αυτό που μετρά. Δεν εξηγείται, έτσι, και η χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα;

Οι ασφαλιστικές γιατί δεν φέρνουν αντιρρήσεις στις διαπραγματεύσεις τους με τα νοσοκομεία; Με τους γιατρούς άλλη ιστορία. Γράφουν και ξαναγράφουν περιττές διαγνωστικές εξετάσεις. Και από το ολιγοπώλιο στην υγεία, θα πάμε στο μονοπώλιο; Τι κάνουν οι ασφαλιστικές, δεν μπορούν να σπάσουν τα πλακάκια;

Και με αυτά, φτάσαμε στο σημείο υποδοχής που κάνει το πάρτι η Eurolife. Ιδανική και πολύ εκλεπτυσμένη επιλογή. Οι ανήσυχες φωνές σώπασαν στους ήχους της μουσικής. Ο χορός άρχισε, και δεν σταμάτησε. Και, μόλις εξαντλήθηκαν οι τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, όλοι μας πήραμε το σύνθημα, για το Αμαλούρ. Η αυλαία της πρώτης των πάρτι δεν πέφτει χωρίς να γίνει η συνάντηση στο μπαρ που στέκει ανάμεσα σε δύο πλακόστρωτα δρομάκια και γνωρίζει πολύ καλά από καλή μουσική.

Κεραυνός εν αιθρία

Δεν πρέπει να είναι φήμες. Ελάχιστα ακούστηκαν στην Ύδρα, όμως τις δύο - τρεις τελευταίες ημέρες πήραν φωτιά τα τηλέφωνα. Ακούσαμε και εμείς ό,τι εταιρεία που παρέχει προστασία σύντομα θα μπει σε φάση εκκαθάρισης. Εικάζεται από 31/12/2019. Λέγεται ότι θα σταματήσει να διαχειρίζεται ζημιές αλλοδαπών. Θα πάνε άραγε εκτός συνόρων, σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή θα απευθύνει πρόσκληση σε ανθρώπους από το run off που ήταν ήδη στην Ύδρα; Ακούγεται ότι φεύγουν 20-25 άτομα. Εν αναμονή των εξελίξεων. Οι ασφαλισμένοι πάντως δεν χάνουν τα δικαιώματα τους, αυτό το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές.

Το περισκόπιο μάχης

Τα τραπεζάκια στα τρία καφέ του λιμανιού αριστερά και δεξιά από το ρολόι, το πρωί ήταν ήδη γεμάτα με αντασφαλιστικές. Η μάχη για τις τιμές των αντασφαλίστρων, είχε ήδη ξεκινήσει. Ο καθένας πήρε και την θέση του στην σκακιέρα, μόνο που εδώ κανείς δεν απειλεί, ούτε πέφτει ο Βασιλιάς. Τα αντασφάλιστρα δεν πέφτουν μας είπαν, αλλά και δεν ανεβαίνουν, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Σφίγγει δηλαδή και πάλι τα πράγματα με τους ισολογισμούς των αντασφαλιστών;

Και να που επιτέλους η ασφαλιστική αγορά έλαβε την διαπίστευση της κυβέρνησης. Ο κος Νότης Μηταράκης ομιλητής στο συνέδριο των (αντ)ασφαλιστών. Χρονιά ορόσημο για την ασφαλιστική αγορά. Η κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί το μοντέλο των τριών πυλώνων ασφάλισης και μελετά φοροκίνητρα.

Ο κος Μηταράκης είπε για την επικουρική ασφάλιση, «κάποιοι ασφαλιστές μου είπαν γιατί όχι και σ’ εμάς τους παλιούς». Δικαιολογημένα να μην είναι εύκολο να γίνει αυτό στην κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα η Ελλάδα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και σύντομα με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν νομίζετε; Μάχη χαρακωμάτων έδωσαν μερικοί ασφαλιστές για να κρατηθούν.

Νέα προϊόντα ζητούνται από την αγορά. Που είναι αυτά; Η αγορά δεν έχει κάτσει να ακούσει τι ζητάνε οι καταναλωτές. Πώς θα πείσει ότι το προϊόν που πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής έχει αξία για το μέλλον και είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του; Παρουσιάζοντας διάφορα χαρακτηριστικά που τα έχουν όλοι ως καινοτόμα, δεν πείθει.

Δεν έλειψε από τα πηγαδάκια των συζητήσεων και το θέμα με την ΝΝ. Ξέρουμε ότι είναι θέμα νομικό. Θέλουμε όμως και εξηγήσεις.

Ο επίλογος

Ο επίλογος της Ύδρας παίχτηκε στο πάρτι της Carpenter Turner. Όλοι οι αντασφαλιστές μαζεμένοι αφού είχε προηγηθεί το πάρτι της Matrix Brokers at Lloyds. Και τα δύο τα πάρτι ξεχώρισαν, έγραψαν την ιστορία τους.

ermeidou-ydra2.jpg?mtime=20191004141223#asset:144786

Του χρόνου, ακούσαμε στο πάρτι της Carpenter Turner ότι η συνάντηση των (αντ)ασφαλιστών θα γίνει, αντί το Σεπτέμβριο, τον Μάιο και όχι στην Ύδρα, στη Μύκονο. Μήπως να γίνει μία έρευνα για το πώς βλέπουν οι ξένοι αντασφαλιστές την Μύκονο; Ρίσκο αναλαμβάνει η αγορά. Λίγοι ψηφίζουν Μύκονο. Και πάνω που όλοι ήταν ευχαριστημένοι με την Ύδρα, ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις και η γρίνια για την επιλογή του τόπου. Μήπως να ρωτήσουμε και τους ξένους αντασφαλιστές, γιατί το συνέδριο βασίζεται και σε αυτούς, αν μπορούν να έλθουν στην Μύκονο, και ας έχει αεροδρόμιο; Για την ώρα μας είπαν δύο διεθνή συνέδρια γίνονται τον Μάιο.

Από το τέλος ξεκινά μία νέα αρχή

Και αφήσαμε για το τέλος το σταυρόλεξο Εθνική Ασφαλιστική. Τίποτα ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια αφού το βιβλίο δεν έχει ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχουν και διάφορες εταιρείες που μπαίνουν σφήνα για να αποπροσανατολίζουν. Παπατζήδες για ξένα συμφέροντα. Παίζει το σενάριο των δύο οντοτήτων και τραβά πολύ το ενδιαφέρον. Η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα παραξενευτούμε μας είπαν αν ακούσουμε ότι πριν το τέλος του έτους θα πωληθεί. Το πώς θα έχει ενδιαφέρον. Όταν θα γίνει αυτό η εγχώρια αγορά θα μπει σε νέα τροχιά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr