NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Είναι ώρα να αντιμετωπίσετε την «βρώμικη» αλήθεια που κρύβεται σε κάθε γραφείο

Είναι ώρα να αντιμετωπίσετε την «βρώμικη» αλήθεια που κρύβεται σε κάθε γραφείο

Το γραφείο αποτελεί έναν χώρο στον οποίο παραμένουμε για πολλές ώρες της ημέρας. Είναι το ίδιο σημείο στο οποίο εργαζόμαστε, τρώμε, πραγματοποιούμε ραντεβού. Μετά από αυτές τις διαδικασίες, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι χαρακτήρας από σήριαλ με τον Χάρη Ρώμα και την Ελένη Ράντου για να αναρωτηθεί: τελικά, πόσο συχνά το καθαρίζουμε;

Σύμφωνα με την έρευνα «The Dirty Truth Behind UK Offices», ένα σημαντικό ποσοστό γραφείων, που φτάνει το 20%, καθαρίζονται μόλις μια φορά τον μήνα, κάτι που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την αναπαραγωγή ανεπιθύμητων βακτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα μέσο γραφείο φιλοξενεί περίπου 400 φορές περισσότερα βακτήρια από το μέσο κάθισμα τουαλέτας, με ορισμένους από αυτούς τους τύπους να χαρακτηρίζονται ως απίστευτα επιβλαβείς.

Όσον αφορά στο πόσο συχνά καθαρίζονται τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο γραφείο, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι αποκαλυπτικά: Το 37% απάντησε πως δεν πραγματοποιείται κανένας καθαρισμός στο ποντίκι του υπολογιστή του, ενώ το 31% απάντησε παρόμοια για το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιεί. Το ποσοστό που απάντησε πως δεν καθαρίζεται ποτέ το τηλέφωνο του έφτασε το 28%.

Πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι για τον εργαζόμενο να μην καθαρίζεται το τηλέφωνο; Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να «φιλοξενεί» 25.127 μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα, δηλαδή 760% περισσότερο από το πληκτρολόγιο το οποίο έχει 3.295 ανά τετραγωνική ίντσα. Αυτό το καθιστά ένα από τα πιο βρώμικα στοιχεία που ερευνήθηκαν. Το ποντίκι ήταν το καθαρότερο από τα τρία στοιχεία, με 1.676 μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα (υπενθυμίζεται πως 1 τετρ. ίντσα ισούται με 6,4516 τετρ. εκατοστά).

Σύμφωνα με έρευνα του printerland, στη λίστα με τις συσκευές που φιλοξενούν τα περισσότερα μικρόβια, μετά το τηλέφωνο που βρίσκεται στην κορυφή, ακολουθεί η καρέκλα του γραφείου, το ίδιο το γραφείο, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το χείλος στις χρησιμοποιημένες κούπες. Η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ στην κουζίνα του γραφείου, με σημεία όπως τα διάφορα χερούλια ή ακόμη και το βάζο με την ζάχαρη να μπορούν εύκολα να αποτελέσουν εστίες μικροβίων.

Την ίδια στιγμή, ο φόβος για ελλιπή καθαριότητα οδηγεί το 32% να αρνείται να χρησιμοποιήσει τα μαχαιροπήρουνα που βρίσκονται στο γραφείο, ενώ το 23% έχει επενδύσει δικά του χρήματα για την προμήθεια τέτοιων ειδών στο γραφείο, με στόχο την διατήρηση της καθαριότητας σε αυτό. Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ευχαριστημένη με την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, όταν αυτοί καθαρίζονται συχνότερα.

Εντούτοις, οι τουαλέτες σημείωσαν το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης, με κάτι λιγότερο από το 40% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ικανοποιημένοι και ένα 30% να δηλώνει πολύ ικανοποιημένο. Παρόλο που η καθαριότητα στις τουαλέτες του γραφείου παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ικανοποίησης, το 16% των ερωτηθέντων παρέμεινε είτε δυσαρεστημένο είτε πολύ δυσαρεστημένο, γεγονός που δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιληπτές ελλείψεις.

Ο χώρος της κουζίνας στα γραφεία σημείωσε επίσης υψηλά ποσοστά, με το 38% ικανοποιημένο από τη συντήρηση. Το ψυγείο σημείωσε επίσης υψηλό 37% στην ικανοποίηση. Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι τα προσωπικά και τα κοινά αντικείμενα συχνά αφήνονται άπλυτα και σε ένα πολυάσχολο περιβάλλον γραφείου μπορεί να ξεχαστούν, «περιμένοντας» πολλές μέρες για να καθαριστούν.

Ο σωστός και συχνός καθαρισμός του γραφείου και των αντικειμένων που βρίσκονται σε αυτό είναι σίγουρο πως μπορεί να συνεισφέρει σε διάφορους τομείς, ακόμη και σε κάποιους που δεν συνδυάζονται άμεσα με το συγκεκριμένο θέμα:

 • Ένα καθαρό γραφείο μπορεί να βοηθήσει στην αυτοπεποίθηση όλου του προσωπικού. Ένας βρώμικος και ακατάστατος χώρος μπορεί να συνεισφέρει, συνειδητά και υποσυνείδητα, στην ανάπτυξη απαισιοδοξίας και αρνητικών συναισθημάτων.
 • Δεν είναι μόνο το προσωπικό που μπορεί να βοηθηθεί, με πολλαπλούς τρόπους, από την βελτίωση των συνθηκών. Εάν τον χώρο που εργάζεστε τον επισκέπτονται και πελάτες, τότε είναι βέβαιο πως η μια σωστή εικόνα, με ένα γραφείο που... μυρίζει καθαριότητα, είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει.
 • Ένα γραφείο που δεν είναι συμμαζεμένο και καθαρό μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση του στρες του προσωπικού. Ακόμα και τα μικρά πράγματα, όπως οι σκονισμένες επιφάνειες, τα αρχεία με λάθος σήμανση και οι διάδρομοι γεμάτοι κουτιά ή άλλα αντικείμενα, μπορεί να δημιουργήσουν δυσφορία.
 • Ένα καθαρό περιβάλλον εργασίας παρουσιάζει λιγότερα ατυχήματα και κινδύνους. Και η υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος καθαρισμού συνεισφέρει στη διατήρηση της ασφάλειας για το προσωπικό και τους επισκέπτες.
 • Εάν οι συχνές ασθενείς επηρεάζουν την παραγωγικότητα της ομάδας στο γραφείο, η καθαριότητα μπορεί να είναι η απάντηση. Τα μικρόβια μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε, ειδικά σε πολυάσχολους χώρους εργασίας. Από τη στιγμή που θα αρρωστήσουν κάποια μέλη του προσωπικού, αυτό μπορεί να εξαπλωθεί, πλήττοντας την παραγωγικότητα και κάνοντας δύσκολη την ανάκαμψη της.
 • Την ίδια στιγμή, ένας καθαρός χώρος «οδηγεί» σε λιγότερους περισπασμούς, καθώς δεν είναι γεμάτος (βρώμικα) αντικείμενα. Αυτή η αυξημένη συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη και καλύτερη απόδοση στην εργασία. Ως αποτέλεσμα, σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να επιτύχετε τους παραπάνω στόχους:

 • Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να καθαρίζουν. Βάλτε σημειώσεις πάνω από τους κάδους των σκουπιδιών και το νεροχύτη για να υπενθυμίσετε στο προσωπικό να πλένει τα πιάτα/ποτήρια που χρησιμοποιεί και να φροντίζει τα σκουπίδια. Επιπλέον, διασφαλίστε ότι οι εργαζόμενοι διατηρούν τα γραφεία καθαρά και τακτοποιημένα.
 • Διατηρείτε καθαριστικά στο γραφείο. Τα βασικά είδη καθαρισμού, όπως οι σφουγγαρίστρες, οι σκούπες και τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια, πρέπει να φυλάσσονται κάπου που θα είναι εύκολα προσβάσιμα από όλο το προσωπικό. Αυτό θα επιτρέψει τον εύκολο καθαρισμό αν κάτι πέσει ή χυθεί.
 • Εξασφαλίστε εβδομαδιαία καθαρισμό τηλεφώνων και ακουστικών. Τα τηλέφωνα και τα ακουστικά μπορούν να φέρουν μια τεράστια ποσότητα μικροβίων και βακτηρίων, ειδικά όταν είναι κοινόχρηστα. Βεβαιώνοντας ότι αυτές οι συσκευές και άλλα κοινόχρηστα αντικείμενα/συσκευές καθαρίζονται τακτικά, συμβάλετε στη μείωση της εξάπλωσης των μικροβίων.
 • Προσλάβετε ένα συνεργείο καθαρισμού. Με την πρόσληψη επαγγελματικής υπηρεσίας καθαρισμού, θα είστε βέβαιοι ότι το γραφείο καθαρίζεται σωστά. Με τον βαθύ καθαρισμό των δαπέδων και των γραφείων, θα απαλλαγείτε από τα βακτήρια που κρύβονται στις συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Πηγές

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

  Επιχειρώ - epixeiro.gr