NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Whymath: Η επιχείρηση που θέλει να φέρει τα μαθηματικά της Σιγκαπούρης στην Ελλάδα

Whymath: Η επιχείρηση που θέλει να φέρει τα μαθηματικά της Σιγκαπούρης στην Ελλάδα
22_10_2019

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Success stories

Το επίπεδο των Μαθηματικών στην Ελλάδα είναι χαμηλό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτήν, το 35,8% των Ελλήνων μαθητών έχει χαμηλή επίδοση στα μαθηματικά. Δυστυχώς στην έκθεση του 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 30,4%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 22,2%.

Τι είναι αυτό που δυσκολεύει τόσο τους μαθητές στα Μαθηματικά;

Η Ολυμπία Καραλή έχει σπουδάσει μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2005 έχει εργαστεί στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και παραδίδοντας κατ’ οίκον μαθήματα. «Όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόμουν ως καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση, είχα παρατηρήσει ότι οι μαθητές δυσκολεύονταν πολύ με βασικές έννοιες των Μαθηματικών. Έννοιες όπως τα κλάσματα, οι δεκαδικοί, ακόμη και η προπαίδεια. Έβλεπα, λοιπόν, ότι τα ουσιαστικά προβλήματα των μαθητών με τα Μαθηματικά είχαν τις ρίζες τους στο δημοτικό σχολείο», μας εξηγεί η ίδια. Παρατηρώντας προσεκτικά τον τρόπο διδασκαλίας τους, κατέληξε πως αυτός ήταν θεωρητικός και τυποποιημένος.

Συγκεκριμένα, τα Μαθηματικά παρουσιάζονται στους μαθητές ως μια γλώσσα συμβόλων, που αν μάθεις να κάνεις κάποιες τεχνικές και κάποια τεχνάσματα, τότε μπορείς να λύσεις οποιαδήποτε άσκηση. Αυτή η θεωρητική προσέγγιση των Μαθηματικών δυσκολεύει και στρεσάρει τους μαθητές, με αποτέλεσμα να φοβούνται τα Μαθηματικά, να μην τα αγαπούν και να τα απορρίπτουν από πολύ μικρή ηλικία.

1600x900-2.png?mtime=20191022104721#asset:147589


Η επιχείρηση WHYmath και τα μαθηματικά Σιγκαπούρης!

Μελετώντας αρκετά το πρόβλημα, η Ολυμπία «έπεσε πάνω» στο εκπαιδευτικό σύστημα της Σιγκαπούρης (Singapore math). Βάση του συστήματος αυτού είναι η βιωματική εκπαίδευση μέσα από σύγχρονα εκπαιδευτικά αντικείμενα. Το σύστημα αυτό αξιοποιεί στην επιχείρηση που αποφάσισε να φτιάξει, τη WHYmath, ουσιαστικά προσαρμόζοντας τη μέθοδο των Μαθηματικών της Σιγκαπούρης στις ανάγκες του ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν την ουσία και τη χρησιμότητα των Μαθηματικών. Και τους κάνει να τα αγαπήσουν!

Στη WHYmath η όλη διαδικασία είναι βιωματική. Οι μαθητές χρησιμοποιούν σύγχρονα εκπαιδευτικά αντικείμενα. Μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες αντιλαμβάνονται την ουσία των Μαθηματικών.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

Τα Μαθηματικά Σιγκαπούρης θεωρούνται διεθνώς η πιο πετυχημένη μέθοδος διδασκαλίας των μαθηματικών. Πλέον υιοθετείται από μεγάλα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η μέθοδος εξελίσσεται σε 3 στάδια, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η επίλυση προβλήματος. Το πρώτο στάδιο είναι το «συγκεκριμένο» (concrete). Εδώ οι μαθητές χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά αντικείμενα για να αναπαραστήσουν τα Μαθηματικά. Το δεύτερο στάδιο είναι το «εικονοποιημένο» (pictorial). Εδώ τα Μαθηματικά αναπαριστώνται με τη βοήθεια μιας εικόνας ή ενός διαγράμματος. Στο τρίτο στάδιο, το «αφηρημένο» (abstract) οι μαθητές χρησιμοποιούν μόνο μαθηματικά σύμβολα. Στην Ελλάδα δουλεύουμε απευθείας το τελευταίο στάδιο και αυτό είναι που δυσκολεύει τους μαθητές, όπως μας λέει η Ολυμπία.

1600x900_191022_104746.png?mtime=20191022104745#asset:147590


Η επιμονή επιβραβεύεται

Η Ολυμπία είναι για μας ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανθρώπου που όταν επιμένει, ανταμείβεται. Ήρθε στο The People’s Trust. Συζητήσαμε για την επιχειρηματική της ιδέα. Και της προτείναμε να συμβουλευτεί και την ομάδα του Business Coaching Center της PRAKSIS με την οποία συνεργαζόμαστε. Εκεί, με τη βοήθεια ειδικών, εργάστηκε μεθοδικά πάνω στην ιδέα της. Την εξέλιξε. Μάλιστα κέρδισε και το τρίτο βραβείο στα PRAKSIS Business Awards! Και στη συνέχεια, με την πλέον καλοδουλεμένη ιδέα της, ζήτησε και έλαβε στήριξη από το The People’s Trust.

Αν σας ενδιαφέρει να ζητήσετε τη στήριξη του The People’s Trust, για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, κάντε αίτηση εδώ.

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr