NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

AMMOUSA: Η μπίρα που ξεκίνησε από ένα υπόγειο για να γίνει «η καλύτερη στον κόσμο»

AMMOUSA: Η μπίρα που ξεκίνησε από ένα υπόγειο για να γίνει «η καλύτερη στον κόσμο»

Ο Γιώργος Ντάνος, ιδρυτής της AMMOUSA, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς ξεκίνησε από το υπόγειο του σπιτιού του, «με όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία», για να φτιάξει «την καλύτερη μπίρα του κόσμου».

Πώς προέκυψε η δημιουργία της AMMOUSA; Ποια η ιστορία «πίσω» από το συγκεκριμένο προϊόν, γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε την δική σας μπίρα;

Η AMMOUSA είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποίο. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης και ποιότητας και συνειδητοποίησα ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό: «γιατί όχι;». Και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα.

Είναι εύκολο για μια μπίρα από μια οικιακή ζυθοποιία να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών; Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας παραγωγός; Και ποια η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό;

Η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική ζυθοποίηση είναι απλά μία απόφαση. Μία απόφαση που θέλει πολύ σκέψη και σωστές κινήσεις. Στο καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να προσφέρεις νέες εμπειρίες και γεύσεις. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είναι να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων.

Ammousa_interview2.jpg?mtime=20191109203155#asset:150682

Γενικότερα, ποιες είναι η ιδιαιτερότητες της AMMOUSA; Τι θα λέγατε πως την κάνει να ξεχωρίζει σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό;

Η AMMOUSA English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημμυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση, είχα σαν σκέψη και σαν στόχο να συνδυάσω την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Ίσως τελικά αυτό την κάνει να ξεχωρίζει: το ότι έχει δημιουργηθεί για να συνοδεύει κυρίως κάποιο φαγητό και όχι απλά για να σε ξεδιψάει.

Παρατηρούμε πως κάνουν την εμφάνιση τους ολοένα και περισσότερα μικροζυθοποιία στην Ελλάδα. Ποια η εικόνα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος κλάδος και ποιες οι ευκαιρίες που προσφέρει;

Είναι πάρα πολύ ευχάριστο που το τελευταίο διάστημα ανθίζουν ολοένα και περισσότερα ζυθοποιία. Κάθε τόπος, κάθε γωνιά της Ελλάδος, έχει και την μπίρα του. Από την Κρήτη έως την Θεσσαλονίκη και από την Ζάκυνθο έως την Ρόδο. Για μένα η μπίρα είναι μία μικρή επανάσταση σε πολλά επίπεδα. Σε επίπεδο παραγωγής με τις νέες μικροζυθοποίες, σε επίπεδο ποικιλίας με νέα είδη γεύσεων και σε επίπεδο ενασχόλησης με την οικοζυθοποίηση.

Ξεκινήσατε την AMMOUSA από το υπόγειο του σπιτιού σας, παρουσιάζοντας, σήμερα, μια ιδιαίτερη πορεία στην αγορά. Ποια είναι τα «μαθήματα» που θα λέγατε πως μπορεί να πάρει κάποιος από τη δική σας ιστορία, όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα και την επίτευξη στόχων;

Πριν τρία χρόνια, που αποφάσισα να ασχοληθώ με την ζυθοποίηση, δεν ήξερα καν από τι αποτελείται η μπίρα, όπως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ, δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου».

Η AMMOUSA δεν είναι μόνο μία μπίρα, είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας, κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού, αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

Σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές αποτυχίας και απογοήτευσης, όμως όταν «πέφτεις» να «πέφτεις» πάντα μπροστά!

Ammousa_interview3.jpg?mtime=20191109203228#asset:150683

Τελικά, πόσο εύκολο είναι για κάποιον να φτιάξει την δική του μπίρα; Τι θα προτείνατε σε κάποιον που έχει ένα όνειρο παρόμοιο με το δικό σας; Από που θα πρέπει να ξεκινήσει και ποιο το κόστος;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος είναι ενθουσιασμό και όρεξη για να πειραματιστεί και προφανώς απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν και τους αρέσει η μπίρα.

Το κόστος για το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο, με περίπου 100 ευρώ μπορείς να φτιάξεις την δικιά σου μπίρα. Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30 λεπτά. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιεις.

Αν είσαι άνθρωπος του «do it yourself», τότε στην οικιακή ζυθοποίηση θα βρεις ένα εξαιρετικό χόμπι.

Πέρα από ένα χόμπι, μπορεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα να είναι επικερδής; Ποια η εικόνα που παρουσιάζει η δική σας πρόταση σε αυτόν τον τομέα;

Είναι μεγαλύτερη η ικανοποίηση όταν το προϊόν σου είναι ποιοτικά καλό και παίρνει καλές κριτικές από το καταναλωτικό κοινό, από το αν θα κερδίσεις ή όχι από αυτή την δραστηριότητα. Ίσως μπορεί να γίνει επικερδής μακροπρόσθεσμα. Όμως, αν θες να είσαι σε υψηλό επίπεδο ποιότητας, συνέχεια θα πρέπει να επενδύεις σε αυτό. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την ζυθοποίηση σίγουρα δεν πρέπει να στοχοποιεί το κέρδος αλλά μόνο την δημιουργία γεύσεων και αρωμάτων, γιατί αυτή είναι η μπίρα: γεύσεις και αρώματα!

ammousa_interview6.jpg?mtime=20191111202904#asset:150975

Προς το κλείσιμο, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις διακρίσεις που έχουν κατακτήσει τα προϊόντα σας και το τι σημαίνουν αυτές για εσάς.

Το 2017, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος, ανακοίνωσε την διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού οικιακής ζυθοποίησης. Ο διαγωνισμός αφορούσε δύο τύπους μπίρας, την «Tropical Stout» και την «ENGLISH IPA», έτσι άρχισα να διαβάζω και να συγκεντρώνω στοιχεία και υλικά για αυτές τις δύο κατηγορίες μπίρας. Στην κατηγορία English I.P.A. πήρα την 2η θέση με τη μέθοδο All Grain/BIAB και στην κατηγορία Tropical Stout πήρα την 1η θέση.

Όταν είδα τον διαγωνισμό Great Taste Awards (ο οποίος διεξάγεται στο Λονδίνο) χωρίς δεύτερη σκέψη ήθελα να συμμετέχω, γιατί ήταν ο διαγωνισμός που ταίριαζε ακριβώς σε αυτό που ήθελα να κάνω: να δίνω γεύση στη μπίρα. Αποφάσισα να στείλω δύο από τις συνταγές που έχω και τελικά και οι δύο βραβεύτηκαν. Συγκεκριμένα, η Tropical STOUT απέσπασε δύο αστέρια και η English IPA πήρε ένα αστέρι.

Τον Ιούνιο του 2019, η AMMOUSA English I.P.A. πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας OlympAwards - Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων. Η AMMOUSA English I.P.A. ήταν η μοναδική μπίρα που πήρε αυτό το βραβείο.

Η βράβευση στα Great Taste Awards 2018 για μένα ήταν μία διάκριση, όμως η βράβευση στα Olymp Awards 2019 ήταν μία επιβεβαίωση!

Ammousa_interview4.jpg?mtime=20191109203300#asset:150684

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την AMMOUSA; Υπάρχουν νέα προϊόντα ή άλλοι στόχοι που έχετε «στα σκαριά»;

Σκοπός μου είναι να είμαι και εγώ μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας.

Εντός του 2019 θα μπει σε παραγωγική διαδικασία και η μπίρα κατηγορίας Tropical STOUT με 7,6% και έως το τέλος του 2020 θέλω να υπάρχουν στην αγορά τέσσερις συνταγές μου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr