NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κ. Κόλλιας, Οικονομικό Επιμελητήριο: Δημιουργούμε παρατηρητήριο για την επιχειρηματικότητα

Κ. Κόλλιας, Οικονομικό Επιμελητήριο: Δημιουργούμε παρατηρητήριο για την επιχειρηματικότητα

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων στις επερχόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και το ψηφοδέλτιο της παράταξης του.

Είναι η Ελλάδα μια χώρα φιλική στο επιχειρείν;

Δυστυχώς, δεν είναι στο βαθμό που θα μπορούσε να είναι, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα χρόνια της κρίσης, με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η επιτακτική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόσο στην αγορά προϊόντων όσο και στην αγορά εργασίας, έχουν καταστήσει τη χώρα μας πιο φιλική στο επιχειρείν, αλλά οι παθογένειες παραμένουν ορατές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης αλλά και η πολυνομία που δημιουργούν αμφιβολίες στους επενδυτές. Η έκθεση «Doing Business 2020» κατέταξε την Ελλάδα στην 79η θέση μεταξύ 190 χωρών, 19 θέσεις χαμηλότερα από τη θέση στην οποία βρισκόταν το 2015, δηλαδή την 60ή θέση.

Βέβαια, είναι σύνηθες στη χώρα μας να γίνονται κάποια βήματα βελτιστοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τα οποία όμως ακυρώνονται στην ουσία, κάθε φορά που η Ελληνική Δημοκρατία παρεμβαίνει νομοθετικά και για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, λειτουργώντας τιμωρητικά απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Η σημερινή Κυβέρνηση, με το αναπτυξιακό και φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε αλλά και στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, αποσαφηνίζει τις προθέσεις της, για τη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος που θα προσελκύσει πλήθος επενδύσεων. Έχουμε, λοιπόν, πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, αλλά φαίνεται μετά από χρόνια ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ποιες οι προτάσεις σας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος;

Μέσω πολύ συγκεκριμένων κινήσεων, που πρέπει να αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, εγχώριων και ξένων.

Οι κινήσεις αυτές αφορούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου και όχι κρατικοδίαιτου παραγωγικού μοντέλου, που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, οδηγώντας σε συνθήκες σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Και, ήδη, βλέπουμε τους τελευταίους μήνες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι ξεμπλόκαραν οι επενδύσεις σε Ελληνικό και Σκουριές, ψηφίστηκε νέος αναπτυξιακός νόμος, προχωρούν οι αλλαγές στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές και καταγράφονται απλές, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα της γραφειοκρατίας, που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι επιχειρούν στη χώρα. Κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί στην επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης. Οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, για μια εμπορική διαμάχη που εκδικάζεται σε πρωτοδικείο, απαιτούνται 1.711 ημέρες (έναντι 584 ημερών στον ΟΟΣΑ) ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επίλυσής της.

Σίγουρα, δεν αλλάζουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη, πιστεύω, όμως, ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Σε τι βαθμό μπορούν οι Έλληνες οικονομολόγοι – μέλη του ΟΕΕ να συμβάλλουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Μέσω της διαρκούς ενημέρωσής τους για τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια οικονομία και τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία, καθώς και μέσω της επιμόρφωσής τους σε θέματα, που τους αφορούν.

Για το τελευταίο, φροντίζουμε διαρκώς στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέσω ειδικών σεμιναρίων, εκδηλώσεων και συνεδρίων, στα οποία συμμετέχουν ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος μας είναι να παρέχουμε την απαιτούμενη γνώση και εφόδια στα μέλη μας, ώστε και να ανταποκρίνονται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του παγκόσμιου περιβάλλοντος και να συμβάλλουν ταυτόχρονα στη διαμόρφωση και ενίσχυση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και επιχειρείν.

Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για την επιχειρηματικότητα, με στόχο τη συστηματική ανάλυση, την παραγωγή προτάσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητα και την εξεύρεση νέων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις.

Είστε επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων, της παράταξης, δηλαδή, που εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Παρ΄ όλα αυτά, για τρίτη συνεχόμενη φορά, που διεκδικείτε την ψήφο των μελών σας στις 15 Δεκεμβρίου, μετά από δύο θητείες, το ψηφοδέλτιό σας δείχνει πολυσυλλεκτικό. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Μέσα από τη δουλειά, που έχουμε κάνει τα τελευταία έξι χρόνια. Διότι, ξέρετε, πάντα υπάρχουν οι ιδεολογικές καταβολές και προσεγγίσεις, αλλά, στο επίπεδο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, υπάρχουν πάνω απ΄ όλα τα προβλήματα και τα ζητήματα της καθημερινότητας των μελών μας, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης και είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες.

Γι΄ αυτό και στις φετινές εκλογές, το ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΙΟ έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, έχει υποψηφίους σχεδόν από όλους τους ιδεολογικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου της χώρας.

Δεύτερον, είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό και σε επίπεδο εκπροσώπησης της επαγγελματικής ταυτότητας των οικονομολόγων, έχοντας υποψηφίους αναλυτές, λογιστές, ορκωτούς ελεγκτές, εφοριακούς, μελετητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, κ.α.

Με αυτό το ψηφοδέλτιο, πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε ακόμα περισσότερα μέλη μας να μας εμπιστευτούν για τρίτη συνεχόμενη φορά, ώστε να ανεβάσουμε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ακόμα πιο ψηλά!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr