NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

BioAroma Crete: Η κρητική εταιρεία που αξιοποιεί τεχνικές από την εποχή των Μινωιτών!

BioAroma Crete: Η κρητική εταιρεία που αξιοποιεί τεχνικές από την εποχή των Μινωιτών!

Ο Μανούσος Πεδιαδίτης, χημικός και ιδρυτής της BioAroma Crete, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και για τις τεχνικές που εφαρμόζονται, με συνταγές και μεθόδους που βασίζονται σε μια μακραίωνη παράδοση 40 αιώνων του νησιού της Κρήτης.

Είστε χημικός και σπουδάσατε στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με εξειδίκευση στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών. Πείτε μας μερικά παραπάνω λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα στην Ελούντα της Κρήτης πριν από 37 χρόνια όπου και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Αφού τελείωσα το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στη παραγωγή φυσικών καλλυντικών, έκανα ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Είμαι παντρεμένος με την Κάλλια Χουρδάκη (υπεύθυνη πωλήσεων και marketing της εταιρείας), συνοδοιπόρο μου στη ζωή και στην επιχείρηση, και έχουμε μαζί δύο παιδιά.

Πώς προέκυψε η δημιουργία της BioAroma Crete; Που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις σας, τι ξεχωρίζετε σε αυτές και ποιο το προσωπικό που απασχολείτε;

Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής μου στο πανεπιστήμιο, δούλευα πάνω στην ανάλυση των αιθέριων ελαίων από κρητικά αρωματικά φυτά. Εκεί, διαπίστωσα τη μεγάλη διαφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυτών αυτών από άλλα που κάναμε εισαγωγή από τρίτες χώρες. Σε συζητήσεις που είχα με τον καθηγητή μου, καταλήγαμε πάντα στο ότι ήταν τόσο κρίμα να μην αξιοποιούνται τα φυτά αυτά σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία από κάποια εξειδικευμένη μονάδα στο νησί αλλά αντίθετα να πουλιούνται χύμα στο εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές.

Με την προτροπή αυτή και λόγω του πάθους μου για το επιχειρείν, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών μου, ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση σε μια χώρα όπου η οικονομική κρίση ήταν προ των πυλών. Το όραμα που διαμορφώθηκε στο μυαλό μου ήταν να διαφυλάξω και να προβάλλω την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και κατ'επέκταση της Ελλάδας γύρω από τα αρωματικά φυτά, τα αιθέρια έλαια και τα φυσικά καλλυντικά, αξιοποιώντας πανάρχαιες τεχνικές από την εποχή των πρώτων διδαξάντων του είδους, των προγόνων μας των Μινωιτών.

Έτσι, μετά από μεγάλο αγώνα και πολλές προσπάθειες, λόγω του ότι ξεκίνησα μόνος μου, από το μηδέν, σε ηλικία 25 χρόνων και χωρίς η οικογένεια μου να έχει καμία σχέση με το αντικείμενο αυτό, προέκυψε η Bioaroma Crete. Αρχικά, ξεκίνησε ως αποστακτήριο αρωματικών φυτών και σήμερα, μετά από 12 χρόνια, διαθέτει εκτός από το αποστακτήριο, σύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν εκχυλιστήρα βοτάνων, πιεστήριο σπόρων, αρωματοποιείο, σαπωνοποιείο, εργαστήρια παραγωγής και συσκευασίας φυσικών καλλυντικών, βοτανικό κήπο και ένα βραβευμένο, διαδραστικό Εxperience Store όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια σε ανθρώπους κάθε ηλικίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας καθώς και το ιδιόκτητο επισκέψιμο κτήμα μας 100 στρεμμάτων όπου καλλιεργούμε με βιολογικές μεθόδους το 90% των πρώτων υλών της εταιρείας βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και απασχολούμε περίπου 20 άτομα.

bioaromacrete3.jpg?mtime=20191207162924#asset:155817

Η παραγωγή των προϊόντων σας βασίζεται σε πανάρχαιες τεχνικές από την εποχή των Μινωιτών. Μιλήστε μας για αυτή τη διαδικασία, για το πώς «δένετε» την κληρονομιά του τόπου σας με το σήμερα.

Οι συνταγές και οι μέθοδοι παρασκευής των προϊόντων μας βασίζονται σε μια μακραίωνη παράδοση 40 αιώνων του νησιού της Κρήτης. Οι πρόγονοί μας οι Μινωίτες, οι οποίοι έδωσαν τα φώτα τους στον παγκόσμιο πολιτισμό 4.500 χρόνια πριν, αναπτύσσοντας αξιοζήλευτες μεθόδους και τεχνικές απόλυτα συνυφασμένες με τη φύση και τον άνθρωπο, ήταν από τους πρώτους παραγωγούς καλλυντικών παγκοσμίως. Έτσι, με τη συνεργασία αρχαιολόγων, πετύχαμε να αναδείξουμε σπάνια συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνταν την εποχή αυτή, όπως ο δίκταμος, ο αλάδανος και η ίριδα. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μελετήσαμε τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής και φυσικής συντήρησης των προϊόντων, καταλήγοντας σε προϊόντα χωρίς νερό και χωρίς χημικά συντηρητικά. Με τον τρόπο αυτό, πετύχαμε να αναδείξουμε την τόσο συνυφασμένη με το φυσικό περιβάλλον αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία και κληροδοτούμε αναβαθμισμένη στις μελλοντικές μας γενιές.

Ποια είναι, λοιπόν, τα προϊόντα που παράγετε και ποιες θα λέγατε πως είναι οι ιδιαιτερότητες που εντοπίζονται σε αυτά; Πώς πραγματοποιείται η διάθεση τους, υπάρχουν εξαγωγές;

Η γκάμα των προϊόντων μας περιλαμβάνει πάνω από 250 κωδικούς. Παράγουμε αιθέρια έλαια, αρωματικά σαπούνια ελαιολάδου, φυσικά καλλυντικά και αρώματα, θεραπευτικά έλαια και κηραλοιφές, καθώς και κάποια ιδιαίτερα προϊόντα διατροφής, όπως ροφήματα από βότανα, προϊόντα χαρουπιού, ελαιόλαδο με αιθέρια έλαια και μέλι. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι ελέγχουμε την παραγωγή τους από το χωράφι έως το ράφι, έχουν πιστοποιήσεις από τη ΔΗΩ και τον ICEA ως 100% φυσικά, 100% βιολογικά, vegan και cruelty free, βασίζονται σε πανάρχαιες συνταγές καθώς και όλες οι συσκευασίες είναι αειφόρες και βιοδιασπώμενες. Η διάθεσή τους στο internet γίνεται μόνο μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες-eshops της εταιρείας (bioaromacrete.com - έως το τέλος του έτους στο παλιό e-shop wbioaroma.gr) στις διάφορες χώρες με δωρεάν μεταφορικά, από επιλεγμένα καταστήματα φυσικών καλλυντικών και στο κοντινό μέλλον από το δίκτυο των δικών μας καταστημάτων το οποίο και φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε.

Μαθαίνουμε πως στο παρελθόν προχωρήσατε και σε αλλαγή στρατηγικής και rebranding. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη διαδικασία, ποιοι οι λόγοι;

Μετά από δώδεκα χρόνια πορείας, λόγω των νέων δεδομένων στην αγορά μετά την έλευση του διαδικτύου αλλά και των νέων αγοραστικών τάσεων, αποφασίσαμε να γίνει rebranding στην εταιρεία το οποίο περιλαμβάνει αλλαγή εταιρικής μορφής, λογοτύπων, συσκευασιών, βιολογική πιστοποίηση όλων των προϊόντων, προσθήκη νέων και αλλαγή στρατηγικής πωλήσεων (official e-shops & franchising καταστήματα).

bioaromacrete4.jpg?mtime=20191207163002#asset:155818

Ποια η σημασία της αειφόρου ανάπτυξης για την εταιρεία σας; Είναι μια πρακτική που αναφέρεται πολύ συχνά στις μέρες μας και που η BioAroma Crete φαίνεται να εφαρμόζει.

Γενικά στοχεύουμε σε έναν αληθινά "πράσινο" πλανήτη για τα παιδιά μας με απαραίτητη τη συμβολή των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό οι αειφόρες πρακτικές αποτελούν για εμάς μονόδρομο. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι παρακάτω: επιλέγουμε για τη νέα εικόνα μας καινοτόμα βιοδιασπώμενα υλικά που προέρχονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες (ροκανίδια ξύλου, φυσικές ρητίνες, ζαχαροκάλαμο) τα οποία αφού χρησιμοποιηθούν θα φυτεύονται στο έδαφος και μετά από ένα χρόνο θα φυτρώνει ένα δέντρο!.

Παράλληλα, στη μονάδα μας αξιοποιούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και χρησιμοποιούμε ως καύσιμο τα φυτικά υπολείμματα της απόσταξης των βοτάνων. Πιο συγκεκριμένα, για το καύσιμο της ατμογεννήτριας κατά τη διαδικασία της αποστάξεων χρησιμοποιούμε πέλλετς που παράγουμε οι ίδιοι κατά την ψυχρή έκθλιψη των οργανικών κουκουτσιών των σταφυλιών, ενώ τα φυτικά υπολείμματα των αποστάξεων γίνονται κομπόστ που αξιοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό στη φάρμα μας για τη διασφάλιση της υπεύθυνης παραγωγής που προάγει τη μελλοντική ποιότητα και ισορροπία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, δρομολογούμε την ιδέα δημιουργίας «σταθμών» όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να ξαναγεμίζουν τις συσκευασίες με το αγαπημένο τους προϊόν, κάτι που θα προσφέρει επίσης μια βιώσιμη εναλλακτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την υπεύθυνη κατανάλωση. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε μια φωτεινή κοινότητα ανθρώπων με τους οποίους θα μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδανικά γύρω από το περιβάλλον, τα ζώα, τους συνανθρώπους μας, τη διατροφή κλπ η οποία θα λαμβάνει πρωτοπόρες πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις γύρω από όλα αυτά τα θέματα.

Η καινοτομία είναι ένας όρος που συναντάται και αυτός πολύ συχνά στην εποχή μας. Ποια η σημασία της για την BioAroma Crete;

Η καινοτομία στις επιχειρηματικές πρακτικές μας φαίνεται μέσα από τα παγκόσμια βραβεία που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια. Το 2017, το προϊόν μας «Body Serum» βραβεύτηκε από τον διεθνή διαγωνισμό Organic Beauty Awards που έλαβε χώρα στη Σουηδία, ως το Καλύτερο Προϊόν Σώματος για το 2017.

To 2019 η εταιρεία αναδείχθηκε ανάμεσα σε 100 εταιρείες κολοσσούς (L’Occitane, La Prairie, L’Oreal, The Body Shop, Weleda, Aveda, Yves Rocher κ.ά.) ως μια από τις πέντε καλύτερες εταιρείες φυσικών καλλυντικών στον κόσμο για την κατηγορία «Βιώσιμη Συσκευασία» στα Βραβεία Βιώσιμης Ομορφιάς - Sustainable Beauty Awards που έλαβαν χώρα στο Παρίσι. Επίσης, το 2019 βραβεύτηκε το νέο Experience Store της εταιρείας που βρίσκεται στις κεντρικές της εγκαταστάσεις, με Χρυσό Βραβείο σε παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (GOLDEN Novum Design Award 2019) στην κατηγορία Interior Design και διακρίθηκε ως ο απόλυτος Αειφόρος και Βιώσιμος Σχεδιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο για το έτος 2019 (Sustainable Design of the Year 2019).

Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον; Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κρήτη και ποιες οι προτάσεις σας προς την πολιτεία, προς βελτίωση των συνθηκών;

Το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν μας ευνοεί την περίοδο που διανύουμε, κυρίως λόγω της δυσκολίας εύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων, της τεράστιας ακόμα γραφειοκρατίας και της μεγάλης φορολογίας που μας έχει επιβληθεί. Η λύσεις σε αυτά τα κρίσιμα για όλους προβλήματα θεωρώ ότι πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας. Εδώ στην Κρήτη, ένα παραπάνω μειονέκτημα είναι το μεγαλύτερο κόστος των μεταφορικών, αλλά ευτυχώς μας βοηθάει η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την BioAroma Crete; Ποια η στρατηγική σας για την επόμενη χρονιά, το 2020;

Οι επόμενοι στόχοι μας για το 2020 είναι να αναπτύξουμε το δίκτυο των official e-shops και των franchising καταστημάτων καθώς και να επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων μας στον τομέα των φυτικών βαφών μαλλιών και μακιγιάζ, όπως και στον τομέα της φυσικής ένδυσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr