NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Digital Marketing
ανάγνωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Mobile UX Design

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Mobile UX Design
Sponsored by:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Mobile UX Design

H βελτιστοποίηση του user experience δεν αποτελεί ένα one–time εγχείρημα, αλλά μία αέναη διαδικασία! Και, φυσικά, όταν μιλάμε για user experience, δεν αναφερόμαστε μόνο σε users των desktop συσκευών!

Με ένα συντριπτικό ποσοστό των καταναλωτών να πραγματοποιεί τις αγορές του, πλέον, χρησιμοποιώντας το smartphone του, είναι αυτονόητο ότι οφείλετε κι εσείς να επενδύσετε, άμεσα, στη mobile εικόνα της επιχείρησής σας.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που το mobile version της ιστοσελίδας σας ή κάποιο app που μόλις λανσάρατε θέτουν στο επίκεντρο – όπως θα έπρεπε, δηλαδή! – το User Experience, γεννάται ο δυναμικός όρος του Mobile UX Design. Αυτός, ακριβώς, ο όρος θα πρέπει να συνιστά και τον κύριο γνώμονά σας κατά τον σχεδιασμό της mobile «εκδοχής» σας.

To Mobile UX Design σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην online περιήγηση!

Καλώς ή κακώς, όταν σχεδιάζετε μία σελίδα ή εφαρμογή για mobile συσκευές, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχετε ένα τέλειο σχεδιαστικό από την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Ακόμη κι αν το design σας ικανοποιεί τις αρχικές απαιτήσεις, είναι βέβαιο ότι, κατόπιν δοκιμών, θα προκύψουν νέες και πιο περίπλοκες!

Αυτό συμβαίνει, καθώς η πλοήγηση σε mobile συσκευές διαφέρει κατά πολύ συγκριτικά με την πλοήγηση σε desktop περιβάλλοντα. Για να κερδίσετε την προσοχή και τον χρόνο του χρήστη, θα πρέπει το σχεδιαστικό σας όχι μόνο να είναι σύγχρονο και ελκυστικό, αλλά να εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, ευκολία κατά την περιήγηση, καθώς και ένα γοητευτικό user journey! Ποια είναι τα βήματα, λοιπόν, τα οποία θα πρέπει να προσέξετε κατά το Mobile UX Design;

1. Απαγκιστρωθείτε από το desktop experience!

Παρασυρόμενοι από την εμπειρία τους σε desktop περιβάλλοντα, πολλοί designers αναμένουν τις ίδιες αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις χρηστών και σε mobile interfaces. Αποφύγετε την παγίδα! Σκεφθείτε ότι δημιουργείτε εκ νέου μία πλατφόρμα, όσο κι αν χρειάζεται να παρεκκλίνετε από τα ήδη υπάρχοντα standards σας. Κάθε έρευνα, διαδικασία και δοκιμή σας απευθύνεται, πλέον, σε έναν νέο κόσμο… εκείνον των mobile users!

2. Απαλλαγείτε από τα pop-ups!

Εάν κάτι μπορεί να εξοργίσει τον χρήστη κάνοντάς τον να εγκαταλείψει το περιβάλλον σας αστραπιαία, αυτό είναι τα αναδυόμενα παραθυράκια που ξεπροβάλλουν κάθε λίγο, για τον οποιονδήποτε σκοπό: permissions, εισαγωγή κωδικών, ratings κ.ά..

Ιδίως την πρώτη φορά μίας online επίσκεψης, που ο χρήστης δεν έχει προλάβει ακόμη να σχηματίσει άποψη για τον ιστότοπό σας, τα επαναλαμβανόμενα pop–ups μπορεί να οδηγήσουν τους επισκέπτες σας περισσότερο σε δυσφορία, παρά σε αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης. Κατά συνέπεια, αφήστε τα, καλύτερα, για τη συνέχεια!

3. Βελτιώστε την ταχύτητά σας!

Αυτό που μπορεί να εκνευρίσει τον mobile χρήστη περισσότερο και από τα συνεχόμενα pop-ups, δεν είναι άλλο από την αργή ταχύτητα! Όπως και στα desktop περιβάλλοντα, η ταχύτητα διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο και στο Mobile UX Design.

Τι μπορείτε να κάνετε, για να μην αφήνετε τους χρήστες να περιμένουν; Καθώς μία λειτουργία σας φορτώνει, αντί μίας μπάρας που γεμίζει, εμφανίστε στην οθόνη τους περιεχόμενο που προσελκύει το ενδιαφέρον ή δημιουργεί έκπληξη – όπως, για παράδειγμα, χρήσιμες πληροφορίες ή περίεργα στατιστικά στοιχεία!

4. Απλοποιήστε τις διαδικασίες!

Σας έχει συμβεί κάποια εφαρμογή να ζητά να κουνήσετε τη συσκευή σας ή να προβείτε σε κάποια περίεργη χειρονομία, ώστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα; Εάν ναι, βάζουμε στοίχημα ότι μετά από λίγο τη διαγράψατε! Εάν δε λανσάρετε κάποιο παιχνίδι μέρος του οποίου είναι οι κινήσεις των συσκευών, κάτι τέτοιο δε θεωρείται και τόσο εύστοχο.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι mobile χρήστες απαιτούν ευέλικτα, γρήγορα και εύχρηστα περιβάλλοντα. Διαφορετικά, δε θα διστάσουν να τα εγκαταλείψουν σε δευτερόλεπτα. Κατά συνέπεια, μην τους κουράζετε. Αντιθέτως, δώστε τους όσο πιο… «έτοιμη τροφή» γίνεται!

5. Διαγράψτε κενές ή εσφαλμένες σελίδες!

Επικεντρωθείτε στο flow – ή, αλλιώς, στη ροή – του περιεχομένου σας. Είναι προφανές ότι στις πλατφόρμες σας δεν θα πρέπει να υφίστανται σελίδες που δεν οδηγούν πουθενά. Ακόμη κι αν υπάρχουν, ωστόσο, για τον οποιονδήποτε λόγο, φροντίστε να προσθέτετε επιλογές και buttons που επιτρέπουν στον user να συνεχίσει ανώδυνα την πλοήγησή του.

6. Κάντε τον χρήστη να αισθανθεί οικεία!

Προτιμήστε navigation patterns και user paths με τα οποία το κοινό σας είναι εξοικειωμένο, δίχως να απαιτούνται περαιτέρω επεξηγήσεις. Επιπλέον, επιδιώξτε τη συνέπεια του περιεχομένου και των εναλλακτικών πλοήγησης που προσφέρετε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο information architecture και στο sitemap.

7. Ελέγξτε ξανά και ξανά!

Εάν η έρευνα είναι το ήμισυ του παντός, ο έλεγχος ίσως να είναι και το παν! Όσο τελειοποιημένο κι αν φαίνεται το σχεδιαστικό σας, μία… ή μάλλον πολλές δοκιμές θα σας πείσουν. Μη σταματάτε να τεστάρετε το app ή το site σας με πραγματικούς χρήστες, σε μία πληθώρα από mobile συσκευές. Ελέγξτε τα αποτελέσματα και – γιατί όχι; – ζητήστε τους feedback!

Εν κατακλείδι

Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά το Mobile UX Design είναι οι προσδοκίες των ίδιων των χρηστών, οι οποίες διαρκώς αναβαθμίζονται! Προκειμένου να αντεπεξέλθετε στις προσδοκίες αυτές, αναρωτηθείτε εάν το mobile site / app σας προσφέρει αληθινή αξία στο κοινό, προάγοντας την εμπειρία του. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι το μυστικό της επιτυχίας σας έγκειται στην αδιάκοπη εξέλιξή σας!

Sponsored by:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Mobile UX Design
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr