NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ι. Βοτσαρίδης: Η Interlife μπαίνει το 2020 στο Χρηματιστήριο [Συνέντευξη]

Ι. Βοτσαρίδης: Η Interlife μπαίνει το 2020 στο Χρηματιστήριο [Συνέντευξη]

​Τρία κρίσιμα επενδυτικά θέματα και την εν ευθέτω χρόνω είσοδο της Interlife Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχολιάζει, σε συνέντευξη του στο epixeiro.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife,​ Ιωάννης Βοτσαρίδης: για τα κέρδη που έγραψε η ασφαλιστική από τις αποδόσεις των χρηματοοικονομικών επενδύσεων και τις πολιτικές τοποθετήσεων σε ομόλογα, τις επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών, τα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές επιλογές. Μιλά ξεχωριστά για την είσοδο της Interlife στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το μεγάλο βήμα που έκανε η εταιρεία για την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης.

Διαβάζοντας τα οικονομικά σας αποτελέσματα, βλέπουμε ότι τα κέρδη προ φόρων είναι τριπλάσια σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Που αποδίδεται η αύξηση αυτή;

Κυρίως στις αποδόσεις των χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Βασικός στόχος της επενδυτικής μας πολιτικής είναι οι μεσοπρόθεσμες θετικές αποδόσεις του χαρτοφυλακίου. Έτσι, μία προσωρινή μειωμένη απόδοση λόγω δυσμενών συνθηκών στις διεθνείς αγορές, σύντομα μπορεί να αλλάξει και να εξισορροπήσει τον στόχο. Αυτό συνέβη και με το Α’ εξάμηνο του 2019 όπου τα κέρδη των επενδύσεων απορρόφησαν πλήρως την απόκλιση του στόχου που είχαμε για το 2018.

Είχατε οφέλη από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων;

Είναι κάτι πολύ σχετικό. Η σημερινή ωφέλεια μπορεί να προέρχεται από χθεσινή απώλεια ή να ακολουθηθεί από αυριανή ζημία και αντίστροφα. Έχει σημασία η κατηγορία του χαρτοφυλακίου που διατηρείς τα ομόλογα, αν δηλαδή τα έχεις για διακράτηση ή για πώληση. Στην πρώτη περίπτωση, ενδιαφέρουν τα κουπόνια και ο κίνδυνος του εκδότη, άρα η όποια μεταβολή στην εμπορική αξία είναι προσωρινή, αφού στο τέλος θα έχεις εισπράξει την ονομαστική αξία συν τα κουπόνια. Στην δεύτερη περίπτωση, το κέρδος ή η ζημία καθορίζονται από την αξία κτήσης.

Εμείς ανήκουμε στην πρώτη περίπτωση, όπως και οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες νομίζω. Βεβαίως, η θετική τους αποτίμηση προσμετράται στα θετικά και βελτιώνει τα αποτελέσματα. Όπως και όλες οι θετικές αποδόσεις εξάλλου. Το σημαντικότερο με τα ελληνικά ομόλογα είναι η βελτίωση του κινδύνου. Εξάλλου, αυτό αποτυπώνει η αύξηση της τιμής τους.

Θα βλέπατε τον εαυτό σας ως μακροπρόθεσμο επενδυτή σε μεγάλα έργα υποδομών στην Ελλάδα, αν ανοίξουν, και πόσο το Solvency II θα επιτρέπει να κινηθείτε ελεύθερα;

Ο θεσμικός επενδυτής πρέπει να έχει επενδυτική στρατηγική και πολιτική που να την υποστηρίζει. Δύο πράγματα οριοθετούν τις επιλογές, το μέγεθος και η φύση του κινδύνου και η προσδοκώμενη απόδοση, στοιχεία αντίρροπα. Συνεπώς, το ίδιο το αντικείμενο της επένδυσης δεν επηρεάζει τις επιλογές. Το Solvency II δεν θέτει περιορισμούς στις επενδύσεις με την στενή έννοια του όρου, προσδιορίζει όμως κεφάλαια κινδύνου σε σχέση με το αντικείμενο της επένδυσης, κάτι που λαμβάνεται υπόψη στις επιλογές μας. Βεβαίως, πάντα κοιτάμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον την μακροπρόθεσμη συμμετοχή μας σε μεγάλα επενδυτικά projects με απαραίτητη προϋπόθεση να διασφαλίζεται η επένδυσή μας.

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πώς την βλέπετε, μεταξύ άλλων η άρση των capital controls θα λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές επιλογές;

Το ξεμπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων, των μεγάλων επενδύσεων, η άρση των capital controls, η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, η μείωση εταιρικών και εισοδηματικών φόρων, φόρου μερισμάτων και ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ οικοδομής, οι νομοθετήσεις express για το επιτελικό κράτος, την ψηφιακή διακυβέρνηση, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το φιλόδοξο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κ.α δείχνουν ότι οι πολίτες αντιδρούν θετικά. Αυτό όμως που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σχεδιασμός σε οικονομικό, δημοσιονομικό και φορολογικό πλαίσιο 10ετίας/20ετίας.

Κανένας επενδυτής δεν τοποθετεί τα χρήματά του σε μια αγορά όπου θα βρει μπροστά του εργασιακά, υπέρμετρα προνόμια συνδικάτων, αυξήσεις εταιρικών φόρων, παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, γραφειοκρατία, κ.α

Η άρση των capital controls φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά στον σχεδιασμό επενδυτικής πολιτικής. Ο παραγόμενος πλούτος δεν θα ακολουθεί υποχρεωτικά τον κίνδυνο της χώρας, καθώς οι επιλογές των διαχειριστών θα επανέλθουν στην προ capital controls εποχή. Επομένως, ξαναπαίρνουν την θέση τους επιλογές στον επενδυτικό σχεδιασμό, που μπορούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν τις αποδόσεις.

Ποια άλλα μεγέθη της εταιρείας παρουσίασαν μεταβολές στο εξάμηνο που μας πέρασε;

  • Η Παραγωγή Ασφαλίστρων, η οποία αυξήθηκε κατά 5,3% ακολουθώντας τον στόχο που έχουμε θέσει στο 5ετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας.
  • Αύξηση είχαμε και στα Έξοδα Πρόσκτησης, προσφέροντας ακόμη καλύτερους όρους συνεργασίας στο μοναδικό κανάλι διανομής που διαθέτει η εταιρία που είναι αυτό των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
  • Αύξηση είχαμε και στις Αποζημιώσεις, η οποία όμως θα ισορροπήσει σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την αναλογιστική μας προσέγγιση.
  • Αύξηση, επίσης, είχαμε στα τεχνικά Αποθέματα ενώ δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω των θετικών αποδόσεων των χαρτοφυλακίων για την εταιρία όσο και για τους μετόχους – επενδυτές της. Σημειωτέον ότι η εταιρία δεν ενδιαφέρεται για άντληση κεφαλαίων μέσω του Χ.Α. στην παρούσα φάση.

Οι οικονομικοί – επενδυτικοί σας στόχοι για το 2020 συμπεριλαμβανομένου και της εισόδου σας στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Ακολουθούμε πιστά την στρατηγική που έχουμε χαράξει ήδη από το 2012 με μεγάλη επιτυχία. Η επίτευξη - συχνά υπέρβαση - των στόχων και ο επιτυχημένος συνδυασμός τους (πράγμα που αποδεικνύεται από την 10ετή αδιάκοπη αύξηση όλων των μεγεθών της εταιρίας) πρωτίστως μας ενισχύουν το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες, τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους και τους μετόχους της εταιρίας. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες όλων, διατηρώντας ψηλά τις αξίες στις οποίες έχουν επενδύσει όσοι μας εμπιστεύονται.

Παράλληλα, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και δράσεις που θα ωφελήσουν τον κλάδο.

Πρόσφατα ιδρύσαμε το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης INTERLIFE το οποίο, εκτός από τους εργαζόμενους, θα εντάξει ως μέλη, όσους από τους 2.000 και πλέον συνεργάτες διαμεσολαβητές επιθυμούν να ενταχθούν, με πριμοδότηση από την εταιρία στο πλαίσιο της εμπορικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, η μελλοντική εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., εκτός από την ικανοποίηση των αιτημάτων θεσμικών επενδυτών που επιθυμούν την επένδυση στην εταιρία μας, θα δημιουργήσει το πλαίσιο των δυνατοτήτων για μελλοντικές επενδυτικές επιλογές ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, τόσο για την εταιρεία όσο και για τους μετόχους – επενδυτές της. Σημειωτέον ότι η εταιρία δεν ενδιαφέρεται για άντληση κεφαλαίων μέσω του Χ.Α. στην παρούσα φάση

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr