NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Αναζήτηση εργασίας: Τι σκέφτεται αυτός που σου παίρνει συνέντευξη

Αναζήτηση εργασίας: Τι σκέφτεται αυτός που σου παίρνει συνέντευξη
17_12_2019

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR

Η συνέντευξη είναι το πιο δύσκολο μέρος κάθε αναζήτησης εργασίας γιατί αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να δείξεις τον καλύτερό εαυτό σου. Είναι μία διαδικασία η οποία προκαλεί στους περισσότερους από εμάς άγχος και ίσως νευρικότητα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μείνεις ψύχραιμος.

Για να μπορέσεις να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις τι αναζητά αυτός που σου παίρνει συνέντευξη, αλλά και τι πρέπει να σκεφτεί για να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο. Σου παραθέτω 3 βασικές ερωτήσεις που θα ήθελε να απαντήσεις ο συνεντευκτής μόλις βρεθείς απέναντί του.

1. Ταιριάζεις με την εταιρεία;

Ο άνθρωπος που καλείται να σου πάρει συνέντευξη θα προσπαθήσει να καταλάβει αν ταιριάζεις με την εταιρία και την τρέχουσα ομάδα. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται να τον πείσεις πόσο πολύ θα ταίριαζε η προσωπικότητά σου εκεί. Την ημέρα της συνέντευξης ξόδεψε λίγα λεπτά παρατηρώντας την εργασιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στον εν δυνάμει νέο σου εργασιακό χώρο. Υπάρχει ένα τυπικό πλαίσιο συνεργασίας ή υπάρχει ένα χαλαρό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων; Έπειτα αξιολόγησε πώς συμπεριφέρεται μαζί σου ο συνεντευξιαστής. Είναι σοβαρός και τυπικός απέναντι σου ή διαχυτικός και άνετος; Μην ξεχνάς να είσαι πάντα επαγγελματίας αναφορικά με τον τρόπο που παρουσιάζεσαι – η εξωτερική σου εικόνα είναι πολύ σημαντική – προσπαθώντας να τονίσεις τα θετικά σου στοιχεία. Παράλληλα, μην παραλείψεις να δείξεις κατά πόσο ο ρόλος σου ταιριάζει στην ομάδα. Αν για παράδειγμα είσαι ντροπαλός σε μια συνέντευξη όπου η θέση που διεκδικείς είναι αυτή του μανατζερ, τότε ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη πιθανότατα να προβληματιστεί σχετικά με την ικανότητα σου να αναλάβεις ηγεσία.

2. Ταιριάζεις με το βιογραφικό που έστειλες;

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να πείσεις ότι το βιογραφικό σου είναι αληθινό κι ότι έχεις έναν δυναμισμό ο οποίος επιβεβαιώνεται μέσα από την παρουσία σου και τη στάση σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Πριν ξεκινήσεις τη συνέντευξη μελέτησε προσεκτικά το βιογραφικό σου. Διάβασε το πολλές φορές και θυμήσου γεγονότα που θα σε βοηθήσουν να αναδείξεις καλύτερα κάθε λεπτομέρεια που περιέχει. Έχοντας κάνει αυτή την τόσο καλή προετοιμασία, θα μπορέσεις να απαντήσεις με μεγάλη σαφήνεια και σιγουριά όλες τις ερωτήσεις που θα σου κάνουν. Επιπλέον, μην ξεχάσεις να διαβάσεις λεπτομέρειες για την εταιρεία στην οποία είσαι υποψήφιος εργαζόμενος. Έχοντας την κατάλληλη ενημέρωση για την εταιρεία, θα δείξεις ότι είσαι γνώστης του αντικειμένου της θέσης κάτι το οποίο θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

3. Έχεις πραγματικά τις απαραίτητες δεξιότητες;

Αυτός που σου παίρνει συνέντευξη, θέλει να καταλάβει κατά πόσο έχεις τις κατάλληλες δεξιότητες για τη συγκεκριμένη θέση. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρεις να προβάλλεις ανάλογα τα προσόντα σου. Για παράδειγμα, αν η εργασία αφορά σε σχέσεις με πελάτες, φρόντισε να δείξεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση, πειθώ αλλά και ενισχυμένες επικοινωνιακές δεξιότητες. Αντίθετα, αν ο ρόλος σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων, δείξε ότι είσαι ιδιαίτερα οργανωτικός και δίνεις έμφαση στην λεπτομέρεια.

Διαβάζοντας το κείμενο ίσως αναρωτηθείς πώς μπορώ να τα σκέφτομαι όλα αυτά και να αναπροσαρμόζομαι ειδικά εκείνη τη στιγμή που μου παίρνουν συνέντευξη; Και ενώ είμαι μέσα στο άγχος και την πίεση. Η απάντηση μου σε αυτό είναι μία: προετοιμασία και οργάνωση. Προετοιμάσου πολύ καλά και θα τα πας περίφημα. Μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις την καλύτερη πρώτη εντύπωση. Για αυτό βάλε τα δυνατά σου!


Αρχική δημοσίευση από Χρήστο Θεοδωρόπουλος Σύμβουλο Προσωπικής Και Επαγγελματικής Ανάπτυξης-Κοινωνιολόγος, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr