NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Purposeful: Η ελληνική startup που ανακαλύπτει εναλλακτικές χρήσεις φαρμάκων

Purposeful: Η ελληνική startup που ανακαλύπτει εναλλακτικές χρήσεις φαρμάκων

Η Purposeful στοχεύει στην ανακάλυψη εναλλακτικών χρήσεων για φάρμακα που ήδη υπάρχουν στην αγορά. Σήμερα, ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Δρακάκης, μιλάει στο epixeiro.gr για τον τομέα της επανατοποθέτησης φαρμάκων, για το επιστημονικό δυναμικό της χώρα μας αλλά και για τη σχέση μεταξύ επιστήμης και επιχειρηματικότητας.

Μιλήστε μας για το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας σας και το πως προέκυψε η δημιουργία της. Από πόσα άτομα αποτελείται, σήμερα, η ομάδα σας και ποιο το υπόβαθρο τους;

Η Purposeful ασχολείται με την in silico (υπολογιστική) επανατοποθέτηση φαρμάκων, δηλαδή τη χρήση ουσιών, που βρίσκονται ήδη στην αγορά, για άλλες παθήσεις.

Η ομάδα αποτελείται από 4 άτομα με γνώσεις στα πεδία της χημειοπληροφορικής, βιοπληροφορικής, βιοστατιστικής, φαρμακομετρίας, ανάλυσης δεδομένων, μηχανικής μάθησης και αρχιτεκτονικής λογισμικού. Το ευρύ επιστημονικό υπόβαθρο ήταν καταλυτικό στη δημιουργία της Purposeful.

Η αξία της αγοράς επανατοποθέτησης φαρμάκων υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Μιλήστε μας για αυτήν, για τα δικά σας πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η αγορά είναι όντως μεγάλη (υπολογίζεται πως το 2020 θα ξεπεράσει τα 30 δις), όμως το ίδιο ισχύει και για τον ανταγωνισμό. Η περίπτωση της επανατοποθέτησης ενέχει λιγότερο ρίσκο για όλες τις πλευρές, καθώς για τις εταιρείες υπάρχει αρκετή γνώση για τις ιδιότητες των ουσιών, ενώ για τους ασθενείς είναι λίγο ως πολύ γνωστές οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Στα πλεονεκτήματά μας συμπεριλαμβάνεται σίγουρα το ευρύ επιστημονικό υπόβαθρο της ομάδας, το μικρό και ευέλικτο σχήμα, αλλά και το ότι η πλατφόρμα δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη ασθένεια εκ των προτέρων, αλλά ακολουθεί τα δεδομένα. Η σύγκριση με αντίστοιχες πλατφόρμες φαρμακευτικών εταιρειών δεν μπορεί να γίνει, καθώς πρόκειται για εμπιστευτικά δεδομένα. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι πως η διαδικασία μας είναι μοναδική.

Έχετε αναφέρει, ως παράδειγμα επανατοποθέτησης, το Viagra. Υπάρχουν άλλα παραδείγματα; Επικεντρώνοντας στις σπάνιες παθήσεις, σε ποιους τομείς και σε ποιες παθήσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικά επιστημονικά βήματα, μέσω της τεχνολογίας και των μεθόδων που χρησιμοποιείτε;

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα επανατοποθέτησης φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, η μεθοτρεξάτη και η θαλιδομίδη, ενώ ακόμη περισσότερα είναι εκείνα που βρίσκονται τώρα σε κλινικές δοκιμές, γεγονός που μαρτυρά την ανοδική τάση της φιλοσοφίας αυτής.

Ρεαλιστικά μιλώντας, είμαι πεπεισμένος πως τα σημαντικότερα βήματα μπορούν να γίνουν στις περιοχές που υπάρχουν περισσότερη γνώση και δεδομένα, όπως για παράδειγμα στις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Είστε μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα που ασχολείται με έναν πολύ ιδιαίτερο τομέα. Ποια η τοποθέτηση σας στον «χάρτη» αυτού, όσον αφορά στις μεγάλες φαρμακευτικές, τη στρατηγική σας αλλά και τις ενδεχόμενες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μια ελληνική startup;

Η τοποθέτησή μας στο χάρτη εξαρτάται άρδην από τα αποτελέσματά μας, των οποίων η απόκτηση είναι αρκετά κοστοβόρα. Πιστεύω πως υπάρχει μια γενικευμένη παγκόσμια τάση σε αυτήν την κατεύθυνση, του ορθολογισμού. Άλλωστε ποιος θα εμπιστευόταν κάποιον μετεωρολόγο που κάνει καθημερινά λάθος πρόβλεψη του καιρού;

Εκτός από τη δυσκολία του αντικειμένου, στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα επίπεδα οργάνωσης άλλων χωρών του εξωτερικού για τις startups, γεγονός το οποίο δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια, όπως είναι το φορολογικό, η γραφειοκρατία, οι λίγες δυνατότητες χρηματοδότησης και η έλλειψη της σύνδεσης ιδέας και αγοράς. Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε συνετές κινήσεις που να στοχεύουν στη διόρθωση των θεμάτων αυτών με τρόπο διαχρονικό, και όχι σπασμωδικό.

Ως μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, ποια η γνώμη σας για την «παραγωγή» επιστημόνων που υπάρχει στην χώρα μας και, γενικότερα, για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;

Το επιστημονικό δυναμικό στη χώρα μας είναι χωρίς αμφιβολία δυνατό. Το κύριο πρόβλημα είναι πως οι καλύτεροι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό για να μπορέσουν να πετύχουν και να αναγνωριστούν σε πιο καλοπληρωμένα και αξιοκρατικά καθεστώτα.

Για να μιλήσουμε για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, οφείλουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ της μόρφωσης και της παιδείας. Κατά τη γνώμη μου, δυστυχώς υστερούμε πολύ περισσότερο στο δεύτερο κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση, το εκπαιδευτικό σύστημα, νομίζω πως χρειάζεται εκσυγχρονισμό σε πολλά επίπεδα, από τα κτίρια και την ύλη που διδάσκεται μέχρι το κοινωνικό επίπεδο, που ξεκινάει από την καλλιέργεια σεβασμού μεταξύ εκπαιδευτικών και φοιτητών και καταλήγει στον αμοιβαίο σεβασμό του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Στις μέρες μας, ποια η σχέση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα; Υπάρχουν ιδιαιτερότητες για έναν επιστήμονα που θέλει να ασχοληθεί με το επιχειρείν;

Είναι ευρέως αποδεκτό πως μια νέα επιστημονική ανακάλυψη, που αξίζει τον κόπο, θα χρησιμοποιηθεί. Το αν θα γίνει από επιχείρηση ή οργανισμό εξαρτάται από το πως ξεκίνησε, με τι πόρους, όρους, κτλ. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα που διευκολύνουν τη σχέση αυτή.

Πέραν των προβλημάτων που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ιδιαιτερότητα μπορεί να εντοπιστεί κυρίως στην περίπτωση των νέων επιστημόνων, και συγκεκριμένα στην έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού. Ουσιαστικά, αντιλαμβανόμαστε την πρακτική εφαρμογή των όσων μάθαμε, αφότου τελειώσουμε μια σχολή. Περαιτέρω ιδιαιτερότητες δεν νομίζω πως υπάρχουν.

Μιλήστε μας για την επένδυση 200.000 ευρώ που λάβατε, πριν από κάποιους μήνες, από την Metavallon VC. Πως χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο κεφάλαιο; Υπήρξε άλλη υποστήριξη ή χρηματοδότηση για τη στήριξη της εταιρείας σας;

Μια ιδέα, όπως η δική μας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σημαντικό κεφάλαιο. Ήταν κομβικό το ότι η Metavallon VC εξέτασε την περίπτωσή μας και αποφάσισε να μας στηρίξει. Πλέον, είμαστε συνεργάτες και μπορούμε να βασιστούμε πάνω στην ομάδα αυτή - αλλά και στο δίκτυό της - για καθοδήγηση. Το κεφάλαιο καλύπτει τα έξοδά μας για την καθημερινή εξέλιξη της πλατφόρμας μας, καθώς και κάποια εργαστηριακά πειράματα, που γίνονται εξωτερικά.

Χρηματική υποστήριξη υπάρχει από παγκόσμιους οργανισμούς, ώστε να γίνουν περισσότερα πειράματα προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων μας. Όσον αφορά στην επιπλέον χρηματοδότηση από επενδυτές, θα ανοίξουμε τον επόμενό μας γύρο στις αρχές του 2020.

Ποιους στόχους θα θέλατε να έχει επιτύχει η Purposeful σε βάθος πενταετίας; Γενικότερα, μετά και την πρόσφατη επένδυση, πόσο πιο κοντά βρίσκεστε στην πιθανότητα παραγωγής ενός φαρμάκου; Είναι αυτό στους στόχους σας;

Σε βάθος πενταετίας θα θέλαμε η Purposeful να έχει μεγαλώσει σε όλα τα επίπεδα: να έχει γίνει ακόμη πιο πλήρης η πλατφόρμα μας, να έχουμε επιβεβαίωση in vitro και in vivo ουσιών για πολλές παθήσεις και να έχουμε τουλάχιστον μια περίπτωση φαρμάκου, που έχει προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές.

Θα θέλαμε, επίσης, να πλαισιώσουμε το υπάρχον εργασιακό δυναμικό, με ακόμη περισσότερα στελέχη και ερευνητές, καθώς πιστεύουμε πως ν+1 μυαλά είναι καλύτερα από ν μυαλά.

Purposeful: Η ελληνική startup που ανακαλύπτει εναλλακτικές χρήσεις φαρμάκων
Γιώργος Δρακάκης και συνιδρυτής Χαράλαμπος Χωμενίδης
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr