NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια: Οι αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια: Οι αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης
Φωτογραφία: Andrew W

Ολοκληρώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον τίτλο: «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις».

Το νέο πλαίσιο σκοπεύει να «κινητοποιήσει» εκ νέου την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων, απλοποιώντας το διαδικαστικό πλαίσιο, με βασικό μέτρο τη μείωση των Υπουργικών αποφάσεων και εξουσιοδοτικών διατάξεων που απαιτούνται για την έκδοση των αδειών. Στόχος είναι η προώθηση μίας καινοτόµας επενδυτικής ευκαιρίας µε σηµαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο αλλά και συνολικά για τη χώρα. Και η ενίσχυση της επισκεψιµότητας αποµακρυσµένων περιοχών µε στόχο τη µεγιστοποίηση των υφιστάµενων τουριστικών τάσεων αλλά και την ανάπτυξη νέων.

Tα βασικά σημεία που εισάγει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν.4568/2018) αφορούν:

  1. στη δυνατότητα χορήγησης και ενιαίας «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας» υδατοδρομίου, διατηρώντας τη δυνατότητα αδειοδότησης σε δύο στάδια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ήτοι τη χορήγηση «αδείας ίδρυσης» και τη χορήγηση «αδείας λειτουργίας».
  2. στη δυνατότητα χορήγησης «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου όχι μόνο σε δημόσιο φορέα αλλά και σε ιδιωτικό φορέα. Επιπλέον, παρέχει ευελιξία στους δημόσιους φορείς, που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στη χρηματοδότηση του έργου, να προβούν στην λειτουργία του υδατοδρομίου με μία διαγωνιστική διαδικασία.
  3. στην εισαγωγή νέου ορισμού για την «άδεια ίδρυσης» υδατοδρομίου με τον οποίο δεν απαιτείται η κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού για τη χορήγηση της. Κατά συνέπεια, για την χορήγηση αυτής δεν απαιτείται επιθεώρηση, με αποτέλεσμα την ταχύτερη έκδοση της σχετικής αδείας.
  4. Η δυνατότητα πραγματοποίησης πτήσεων από και προς κράτη ανεξάρτητα με το αν έχουν κυρώσει ή όχι τη Συνθήκη Schengen, δεν ορίζεται πλέον με υπουργική απόφαση, βάσει του τύπου του υδατοδρομίου (εσωτερικού ή εξωτερικού –πύλες), αλλά από το φορέα λειτουργίας με τη σύμφωνη γνώμη του κατόχου της άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου, όταν πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υδατοδρομίων, σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.
  5. στη δυνατότητα χορήγησης άδειας υδατοδρομίου και σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια), Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Με τον τρόπο αυτό σκοπεύεται να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο μάλιστα της διευκόλυνσης της επισκεψιμότητας περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον, καταργείται η ΚΥΑ καθορισμού υδάτινων πεδίων από την αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, η έκδοση της οποίας απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και τα υδάτινα πεδία θα καθορίζονται από τον ίδιο το Νόμο μετά από έγκριση των αρμοδίων Διευθύνσεων Πολεμικού Ναυτικού.
  6. στη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού λειτουργίας του υδατοδρομίου όχι μόνο από την Υ.Π.Α. αλλά κι από άλλους πιστοποιημένους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού
  7. στη πρόβλεψη συγκρότησης ολιγομελούς Επιτροπής Υδατοδροµίων σε σχέση με τον καταργηθέντα νόμο, με σκοπό την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία αυτών. Η ολιγομελής Επιτροπή αποσκοπεί στον άμεσο συντονισμό των μελών της και συνεπώς στην επιτάχυνση διενέργειας της επιθεώρησης καθώς και στον περιορισμό των διοικητικών διαδικασιών και του κόστους μετακίνησης.

Αναφορικά δε με τη πρόοδο των διαδικασιών σχετικά με ήδη κατατεθείσες αιτήσεις για χορήγηση άδειας δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους που έχουν αιτηθεί χορήγηση «άδειας λειτουργίας» ή «άδειας ίδρυσης», βάσει των προηγούμενων καθεστώτων, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης με την υποβολή νέας αίτησης ανάλογα με την άδεια που επιθυμούν να τους χορηγηθεί και των απαιτούμενων συμπληρωματικών – τροποποιημένων δικαιολογητικών κατά περίπτωση ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου Νόμου.

Τέλος, άλλες σημαντικές ρυθμίσεις στο πνεύμα συντόμευσης της διαδικασίας, αφορούν τη μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών του τεχνικού φακέλου, τον λεπτομερή καθορισμό των δυνατοτήτων μεταβίβασης και παραχώρησης αδειών και των σχετικών απαγορεύσεων αυτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr