NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πώς το HoPE School βοηθά μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν Αγγλικά

Πώς το HoPE School βοηθά μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν Αγγλικά
09_01_2020

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how

Είναι γεγονός ότι οι μαθητές με μαθησιακές διαφορετικότητες αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό κάθε τάξης στο ελληνικό σχολείο. Είναι επίσης γεγονός ότι η αγγλική είναι μια γλώσσα με ποικίλες ιδιομορφίες, καθώς πολύ συχνά ακούμε από μαθητές ότι «άλλα βλέπουν και άλλα διαβάζουν».

Με αυτό τον τρόπο, πολλοί μαθητές δυσκολεύονται ιδιαίτερα ακόμα και σε δεξιότητες όπως η γραφή και η ανάγνωση, δεξιότητες που θεωρούνται απλές για τους υπόλοιπους. Από την άλλη, πολλοί γονείς που έχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, έχουν διαπιστώσει ότι ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας είναι ανεπαρκής και ζητούν κάτι διαφορετικό.

Σε αυτά τα συμπεράσματα οδηγήθηκαν μέσα από τη διδασκαλία των Αγγλικών οι Βίκυ Δημήτρουλα και Μαργαρίτα Μαρουδά, συνιδρύτριες του HoPE School, ενός χώρου εκμάθησης Αγγλικών και καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής, για μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές διαφορετικότητες.

Η Βίκυ και η Μαργαρίτα είναι καθηγήτριες Αγγλικών με ειδίκευση στην ειδική αγωγή και με δεκαετή εμπειρία σε ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Πιστεύουν στη Θετική εκπαίδευση, το συνδυασμό δηλαδή της θετικής ψυχολογίας με τη διδασκαλία και αυτό εφαρμόζουν στα μαθήματα του HoPE School, όπου εισάγουν τους μαθητές σε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των Αγγλικών, με βάση την διαφοροποιημένη και βιωματική μάθηση (π.χ. βιωματικά εργαστήρια, πλούσιο και ζωντανό υλικό κ.α.).

Η μέθοδος HoPE εστιάζει σε δύο σημεία: το μαθησιακό κομμάτι, που αφορά την εκμάθηση της Αγγλικής σε μαθητές με μαθησιακές διαφορετικότητες και στην καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων ως εφόδιο ζωής. Αυτά τα δύο βασικά κομμάτια αλληλοσυμπληρώνονται στοχεύοντας σε ένα ολιστικό μοντέλο μάθησης του οποίου τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο στο μαθησιακό επίπεδο, καθώς η επίδοση των μαθητών βελτιώνεται, όσο και στο συναισθηματικό, αφού αποκτούν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και μια πιο θετική ματιά για τον κόσμο και τον εαυτό τους. Όπως δηλώνουν και τα κορίτσια «για εμάς δεν υπάρχει μαθητής που δεν τα καταφέρνει, αλλά εκείνος που δεν έχει φτάσει στον στόχο του ακόμη!».

HoPESchool2.jpg?mtime=20200104212358#asset:159952

Η γέννηση της ιδέας

Πώς δημιουργήθηκε όμως το σπίτι της θετικής εκπαίδευσης που ακούει στο όνομα HoPE School; Ποιο ήταν εκείνο το σημείο που τους έδωσε την ώθηση για την επιχειρηματική τους ιδέα; Όπως μας λένε και οι ίδιες, «από το ξεκίνημα της πορείας μας ως καθηγήτριες Αγγλικών συναντούσαμε στις τάξεις μας μαθητές οι οποίοι ενώ ήταν καθ’ όλα έξυπνοι, για κάποιο λόγο δεν ανταποκρίνονταν στον τρόπο με τον οποίο διεξαγόταν το μάθημα. Αυτό μας οδήγησε τόσο στην απόκτηση εξειδίκευσης μέσω των μεταπτυχιακών σπουδών μας, όσο και στην ανάπτυξη συγκεκριμένης μεθοδολογίας την οποία εφαρμόζουμε στους μαθητές μας με εξαιρετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, παρατηρούσαμε πως οι μαθητές μας συχνά παρουσίαζαν χαμηλή αυτοπεποίθηση και άγχος, τα οποία απορρέουν από τη συνεχή ματαίωση που βιώνουν, καθώς δεν καταφέρνουν όσα καταφέρνουν οι συνομήλικοί τους ή όσα προσδοκούν γονείς και καθηγητές από τους ίδιους. Οραματιστήκαμε, λοιπόν, ένα «θετικό σχολείο», όπου η διαφορετικότητα του κάθε μαθητή είναι αποδεκτή, σεβαστή και μια υπέροχη ευκαιρία να ανακαλύψουμε, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ένα διαφοροποιημένο, και πιο αποδοτικό, τρόπο μάθησης της Αγγλικής γλώσσας. Στο HoPE School, δεν εστιάζουμε σε αυτά που ο μαθητής δεν έχει καταφέρει, αλλά στα δυνατά του σημεία και πώς μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε, στις μικρές του επιτυχίες που θα τον οδηγήσουν σε μεγαλύτερες και στο πώς μπορεί ο κάθε μαθητής να αναπτύξει μια ανθεκτικότητα απέναντι στο άγχος, στις απαιτήσεις του σχολείου, αλλά και της σύγχρονης ζωής».

Στόχος των κοριτσιών είναι να καλλιεργήσουν στους μαθητές τους δεξιότητες ζωής, ώστε να αναπτύξουν αυτογνωσία, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, να έχουν μια ανθεκτική προσωπικότητα, αλλά και να εμπλουτίσουν αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την μαθησιακή τους σταδιοδρομία, καθώς επίσης και για το προσωπικό και μελλοντικό επαγγελματικό τους «ευ ζην».

Τα προγράμματα του Hope School απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιών, νήπια, παιδιά δημοτικού, εφήβους και ενήλικες, καθώς και όλων των επιπέδων (αρχάριοι ως προχωρημένοι). Αντίστοιχα, οι μαθητές είναι διαφόρων μαθησιακών προφίλ και αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα και άλλες ειδικές μαθησιακές διαφορετικότητες, όπως δυσορθογραφία ή δυσαναγνωσία.

HoPESchool3.jpg?mtime=20200104212443#asset:159953

Η βοήθεια από το The People’s Trust

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ένα μονοπάτι με αρκετές προκλήσεις, ιδιαίτερα όταν είσαι νέος στον κόσμο του επιχειρείν, με πιο βασική ίσως αυτή της υψηλής φορολογίας. Για το λόγο αυτό, η υποστήριξη και η καθοδήγηση από άτομα που έχουν γνώση και εμπειρία στον χώρο αυτό είναι απαραίτητη. Όπως εξηγούν η Βίκυ και η Μαργαρίτα, η οικονομική αρωγή που έλαβαν από το The People's Trust στο ξεκίνημα του εγχειρήματός τους ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη, καθώς και η παροχή συμβουλευτικής σε διαφόρους τομείς. Εξίσου σημαντική ήταν και η δημιουργία ενός δικτύου νέων γνωριμιών με άλλους ωφελούμενους επιχειρηματίες του οργανισμού, με συνεργασίες που έχουν ήδη προκύψει.

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr