NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

PNOE: Η εταιρεία που «εκδημοκρατίζει» τη μέτρηση της καρδιο-μεταβολικής ανάλυσης

PNOE: Η εταιρεία που «εκδημοκρατίζει» τη μέτρηση της καρδιο-μεταβολικής ανάλυσης

Ο Απόστολος Ατσαλάκης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PNOĒ, της εταιρείας που έχει δημιουργήσει μία συσκευή ανάλυσης της αναπνοής και που έχει αποφοιτήσει από το διάσημο πρόγραμμα επιτάχυνσης Y Combinator, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή και την ένταξη της στο δίκτυο της Endeavor.

Τι ακριβώς είναι η PNOĒ και ποιο το προϊόν που προσφέρει; Πώς προέκυψε η δημιουργία της συγκεκριμένης startup;

Η PNOĒ έχει δημιουργήσει την πρώτη φορητή, εύχρηστη και προσιτή οικονομικά συσκευή μέτρησης του μεταβολισμού και της κάρδιο - αναπνευστικής υγείας παγκοσμίως. Πρόκειται για μία συσκευή 10 φορές πιο οικονομική από τους ανταγωνιστές της. Σε 10 μόλις λεπτά ένας χρήστης μπορεί να μετρήσει τον προσωπικό του μεταβολισμό και να ελέγξει την κάρδιο - αναπνευστική του υγεία. Στην συνέχεια, ετοιμάζουμε προσωπικές δίαιτες και προγράμματα άσκησης για τους χρήστες της βάσει των αποτελεσμάτων της μέτρησής τους.

Σύμφωνα μάλιστα με το American Heart Association, όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 πρέπει να κάνουν ετησίως την κάρδιο - μεταβολική ανάλυση που κάνει η συσκευή μας, που είναι μια μη επεμβατική και με μεγάλη ακρίβεια εξέταση, προκειμένου να προλάβουν κάρδιο - αναπνευστικές παθήσεις.

Η ομάδα μας αποτελείται από 25 άτομα σε Ελλάδα και Αμερική ενώ η εταιρία έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις ύψους 4.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι περισσότεροι χρήστες της είναι εκτός Ελλάδος και η αγορά στην οποία εστιάζει τις ενέργειες της είναι η ;μερικάνικη. Αυτή την στιγμή η PNOĒ χρησιμοποιείται από μεγάλα γυμναστήρια, διατροφολόγους, επαγγελματικές ομάδες, διάσημους trainers και από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως. Επίσης, η PNOĒ «αποφοίτησε» από το διάσημο Y Combinator, που είναι το incubator από το οποίο έχουν «αποφοιτήσει» εταιρίες όπως το Airbnb, το Dropbox κ.α.

Οι συνιδρυτές της PNOĒ είμαι εγώ και ο Παναγιώτης Παπαδιαμάντης. Η PNOĒ ξεκίνησε από μια ιδέα και το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής που έφτιαξα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στον τομέα της Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Στην συνέχεια, μαζί με τον Παναγιώτη ιδρύσαμε την εταιρία, αντλήσαμε κεφάλαια από επενδυτές και ξεκινήσαμε το δύσκολο και τολμηρό ταξίδι μας.

Ποιες είναι οι εφαρμογές που μπορεί να παρουσιάσει η δική σας πρόταση; Από ποιες υπηρεσίες/επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και που έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα;

Η συσκευή PNOĒ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυμναστήρια, διατροφολόγους καθώς και personal trainers, όπου και πραγματοποιείται η μέτρηση του μεταβολισμού των χρηστών. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα της μέτρησης αναλύονται από την ομάδα της PNOĒ, που προσφέρει ατομικές προτάσεις διατροφής και άθλησης για τον κάθε χρήστη. Παράλληλα η συσκευή μπορεί να παρέχει ασφαλή αποτελέσματα για την κάρδιο - αναπνευστική υγεία των χρηστών της.

Η PNOĒ είναι η πρώτη φορητή, χαμηλού κόστους αλλά και με μεγάλη ακρίβεια αποτελεσμάτων συσκευή κάρδιο - μεταβολικής ανάλυσης. Παράλληλα, η ομάδα της αναλύει τα αποτελέσματα των μετρήσεων και μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση στους επαγγελματίες που την χρησιμοποιούν με ξεκάθαρες προτάσεις για την διατροφή και την άσκηση των μελών τους.

Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε από την ιατρική κοινότητα και ποια η συνεργασία σας με αυτήν;

Είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς την «πεπατημένη» στην ιατρική κοινότητα. Βέβαια, τα σημαντικά πλεονεκτήματα της συσκευής μας έχουν λάβει μεγάλο ενδιαφέρον από κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, όπως τα πανεπιστήμια UCLA, MIT κ.α. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε προσιτή στον κόσμο μια εξέταση με υψηλή ακρίβεια για την καρδιο-μεταβολική του υγεία εκτός νοσοκομείων. Δυστυχώς, πολλές φορές, όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο είναι ήδη αργά και το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η προληπτική ιατρική. Ένας χρήστης, απλά κάνοντας μια μέτρηση στο γυμναστήριο με την συσκευή PNOĒ, θα δει ακριβώς ποια δίαιτα λειτουργεί για αυτόν, πως πρέπει να αθλείται καθώς και την καρδιο-αναπνευστική του υγεία. Αν η ομάδα μας δει κάτι περίεργο στα αποτελέσματα των μετρήσεων του θα τον παραπέμψει σε ένα καρδιολόγο για να κάνει περαιτέρω εξετάσεις και αν χρειάζεται την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια startup η οποία ασχολείται με τον χώρο της υγείας; Ποια ήταν τα «εμπόδια», αν θέλετε, που βρήκατε εσείς στην διαδρομή σας και πώς τα ξεπεράσατε;

Το βασικότερο πρόβλημα μιας startup με έδρα στην Ελλάδα είναι να λάβει σωστές συμβουλές για τα επόμενα της βήματα. Σε αυτό μας βοήθησε πολύ το Y Combinator.

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ποιες οι συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον που έχει μια ιδέα και θέλει να την κάνει πράξη, μέσω μιας startup;

Να ξεκινήσει άμεσα και να δουλέψει πολύ μέχρι να το πετύχει. Τίποτα άλλο δεν έχει τόσο σημασία, όσο αυτό!

Χαρακτηρίζεστε ως η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία που έχει αποφοιτήσει από το Y Combinator, έναν από τους πιο φημισμένους accelerator. Μιλήστε μας για την συγκεκριμένη εμπειρία.

Η εμπειρία του Y Combinator άλλαξε αναμφίβολα την πορεία της εταιρίας μας, καθώς τα οφέλη που αποκομίσαμε είναι πολλά. Καταρχάς, μας προσέφερε πρόσβαση σε παγκοσμίου επιπέδου επενδυτές, μας έφερε σε επαφή με εταιρείες με τις οποίες συνάψαμε συνεργασίες και μας βοήθησε γενικά στο να μάθουμε να λειτουργούμε καλύτερα ως ομάδα και στο να έχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών προκλήσεων. Tο τελευταίο είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την χαοτική φύση του επιχειρείν.

Παράλληλα, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ενταχθήκατε στο δίκτυο της Endeavor. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη εξέλιξη και ποια θα είναι τα οφέλη για την εταιρεία σας;

Το δίκτυο της Endeavor είναι ένα παγκόσμιο και ισχυρό δίκτυο. Θεωρούμε την προσθήκη της εταιρίας μας στην Endeavor ιδιαίτερα σημαντική και στρατηγική για εμπορικές συνεργασίες στο μέλλον καθώς και για επόμενους γύρους χρηματοδότησης.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την PNOĒ, οι επόμενοι στόχοι; Ποια η στρατηγική για τα αμέσως επόμενα χρόνια;

Ο βασικός μας στόχος είναι να εκπληρώσουμε το όραμα μας και να εκδημοκρατίσουμε την μέτρηση της κάρδιο - μεταβολικής ανάλυσης, παρέχοντας συμβουλές για την διατροφή, την άσκηση καθώς και την κάρδιο - μεταβολική υγεία των ανθρώπων. Eπιπλέον, αποσκοπούμε να επεκταθούμε περαιτέρω στο χώρο του fitness στην Αμερική, εστιάζοντας στις κατάλληλες συνεργασίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr