NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πώς οι λογιστικές πληροφορίες βοηθούν τις επιχειρήσεις

Πώς οι λογιστικές πληροφορίες βοηθούν τις επιχειρήσεις

Η λογιστική παρέχει στις επιχειρήσεις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες τους. Παρέχονται στην διοίκηση από εξωτερικούς συνεργάτες ή από εσωτερικό λογιστήριο και επανεξετάζονται από ορκωτούς ελεγκτές. Οι μικρές επιχειρήσεις, όμως, έχουν συχνά πολύ λιγότερες οικονομικές πληροφορίες που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της λογιστικής διαδικασίας.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων συχνά επανεξετάζουν αυτά τα οικονομικά στοιχεία για να καθορίσουν πόσο καλά λειτουργεί η επιχείρησή τους. Οι λογιστικές πληροφορίες μπορεί επίσης να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με την απόδοση ή την επέκταση των σημερινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Μια κοινή χρήση των λογιστικών στοιχείων είναι η μέτρηση της απόδοσης των διαφόρων επιχειρηματικών λειτουργιών. Ενώ οι οικονομικές καταστάσεις είναι το κλασικό εργαλείο των λογιστικών πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η διοίκηση μπορεί να αναθέσει μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των στοιχείων κατά την διάρκεια επανεξέτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Έτσι, σύμφωνα με αυτό, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες χρησιμοποιούν τα λογιστικά στοιχεία που αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις που μπορούν να συγκριθούν με άλλες επιχειρήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό βοηθά την διοίκηση να κατανοήσει το πόσο καλά λειτουργεί η επιχείρησή σε σύγκριση με άλλες καθιερωμένες επιχειρήσεις.

Επίσης, η διοίκηση χρησιμοποιεί συχνά τα λογιστικά στοιχεία για τη δημιουργία των προϋπολογισμών. Τα ιστορικά οικονομικά στοιχεία της λογιστικής παρέχουν μια λεπτομερή ανάλυση του πώς η κάθε επιχείρηση δαπανά κεφάλαια για συγκεκριμένες επιχειρηματικές λειτουργίες. Η διοίκηση σε συνέχεια λαμβάνει τα δεδομένα για να αναπτύξει τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς με σκοπό να εξασφαλίσει ένα οικονομικό οδικό χάρτη. Οι προϋπολογισμοί αυτοί μπορεί επίσης να προσαρμοστούν με βάση τις τρέχουσες λογιστικές πληροφορίες και να κατευθύνουν την διοίκηση σε περιορισμό των δαπανών σε κρίσιμους οικονομικούς πόρους.

Τα λογιστικά στοιχεία επίσης χρησιμοποιούνται για να ληφθούν επιχειρηματικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την επέκταση των τρεχουσών εργασιών, τη χρήση διαφορετικών οικονομικών πόρων, την αγορά νέου εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων, την εκτίμηση των μελλοντικών πωλήσεων ή την αναθεώρηση των νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Επίσης, παρέχουν συνήθως στην διοίκηση πληροφορίες σχετικά με το κόστος των διαφόρων πόρων ή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι δαπάνες αυτές μπορούν να συγκριθούν με τα πιθανά έσοδα των νέων ευκαιριών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μιας χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Αυτή η διαδικασία βοηθά την διοίκηση να κατανοήσει πώς θα επηρεαστεί η τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα ως προς την επέκταση ή την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Οι εξωτερικοί φορείς των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συχνά τα λογιστικά στοιχεία για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Οι τράπεζες, δανειστές, κεφαλαιούχοι ή ιδιώτες επενδυτές συχνά αναθεωρούν τις λογιστικές πληροφορίες για να επανεξετάσουν την οικονομική υγεία της επιχείρησης και της λειτουργικής κερδοφορίας. Αυτό παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αν ή όχι μια επιχείρηση αποτελεί μια σοφή επενδυτική απόφαση. Πολλές, ωστόσο, μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται εξωτερική χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν ή να αναπτυχθούν. Η αδυναμία παροχής κεφαλαίων από δανειστές ή επενδυτές σύμφωνα με τα λογιστικά στοιχεία μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης για μια μικρή επιχείρηση.

Καταλήγοντας, η βαρύτητα των πληροφοριών που παρέχουν τα λογιστικά δεδομένα είναι σημαντική για την ανάπτυξη της εκάστοτε επιχείρησης, καθώς αυτές δείχνουν συνήθως την γενικότερη κατεύθυνση της οικονομίας και φανερώνουν την στρατηγική των διοικήσεων ως προς την λήψη αποφάσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr