NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Βελτιώστε την παραγωγικότητα και μειώστε το στρες βάζοντας φυτά στο γραφείο

Βελτιώστε την παραγωγικότητα και μειώστε το στρες βάζοντας φυτά στο γραφείο

​Μια καλή λύση γι’ αυτή την χρονιά είναι να βάλουμε φυτά στον εργασιακό μας χώρο. Γιατί, αν και έχουν αναγνωριστεί ότι διαθέτουν ιδιότητες κατά του στρες, θα μπορούσαν να γίνουν επίσης χρήσιμα και για τη διαχείριση του επαγγελματικού στρες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο HortTechnology, μέτρησε τον βαθμό ψυχολογικής και φυσιολογικής επίδρασης που ασκούν τα φυτά εσωτερικού χώρου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 63 εργαζόμενους γραφείου εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στην Ιαπωνία. Η μελέτη διεξήχθη σε δύο στάδια: μια φάση ελέγχου χωρίς φυτά και μια δοκιμαστική φάση κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες έβαλαν ένα μικρό φυτό στο γραφείο τους.

Το επίπεδο ψυχολογικής πίεσης των εθελοντών εργαζομένων μετρήθηκε με την κλίμακα άγχους STAI (State-Trait Anxiety Inventory). Το φυσιολογικό άγχος αξιολογήθηκε μέσω του παλμού τους, κατά τη διάρκεια της έρευνας. Λήφθηκαν υπόψη παθητικές ή ενεργές αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την παρουσία φυτών στο χώρο εργασίας, όπως η φροντίδα ή η απλή εξέταση τους, όσον αφορά στον ενδεχόμενο αντίκτυπο τους στη μείωση του στρες και της κόπωσης. «Η μελέτη έδειξε ότι η δυνατότητα να κοιτάζουμε τα φυτά στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να μειώσει το ψυχολογικό και φυσιολογικό στρες των εργαζόμενων στα γραφεία» ανέφεραν οι ερευνητές.

Σε άλλη μελέτη από τους Bringslimark, Pati και Harti (2008) με 385 άτομα σε νορβηγικά γραφεία, μετρήθηκε ο βαθμός προσωπικού ελέγχου που αισθάνονται στην εργασία (ένα μέτρο του αισθήματος αυτονομίας του εργαζόμενου), η αντίληψη της υποστήριξης που προσφέρουν οι συνάδελφοί και η ιεραρχία. Η προσωπική αίσθηση παραγωγικότητας μετρήθηκε, επίσης, όπως και η απουσία και το επίπεδο του στρες που αισθάνονταν. Μία μέτρηση του φυσικού στρες έγινε με το ερωτηματολόγιο που δείχνει τον αριθμό των μεταβλητών στο περιβάλλον εργασίας (θόρυβο, θερμότητα, ποιότητα του αέρα κτλ) που τους είχαν επηρεάσει κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Τέλος, τοποθετήθηκαν φυτά στο χώρο εργασίας.

Δεν διερευνήθηκε εδώ η σύνδεση μεταξύ φυτών και άγχους. Ωστόσο, η παρουσία φυτών συνδέθηκε θετικά με την παραγωγικότητα: η αύξηση της παραγωγικότητας συνέπεσε με την αύξηση του αριθμού των φυτών στο εργασιακό περιβάλλον. Φάνηκε ότι ο αριθμός των φυτών που υπήρχαν στον χώρο εργασίας ήταν αρνητικά συσχετισμένος με τον αριθμό αδειών ασθενείας: Επομένως, τα «περισσότερα φυτά» συνδέονταν με λιγότερες άδειες και τα «λιγότερα φυτά» με περισσότερες άδειες ασθένειας. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η παρουσία φυτών στο χώρο των εργαζομένων γραφείου βελτιώνει την παραγωγικότητα και μειώνει τις άδειες εργασίας. Σημειώνεται, εδώ, ότι το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και στους άντρες και στις γυναίκες.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποίησε ο Fjeld (2000) σε τμήμα ακτινολογίας νορβηγικού νοσοκομείου, δημιουργήθηκε σκόπιμα ένα περιβάλλον με πολλά φυτά. Πράσινα φυτά τοποθετήθηκαν σε παράθυρα, σε γραφεία ή στο πάτωμα και ψηλά στα έπιπλα του διαγνωστικού δωματίου. Είχαν καθοριστεί δύο περίοδοι παρατήρησης: Τρεις μήνες κατά την διάρκεια της άνοιξης και τρεις μήνες κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου το επόμενο έτος. Κατά την πρώτη περίοδο, δεν τοποθετήθηκαν φυτά. Κατά τη διάρκεια των δύο τετάρτων της παρατήρησης, το προσωπικό, αποτελούμενο από άντρες και γυναίκες, συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο υγειονομικής αξιολόγησης.

Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα κατά τις δύο περιόδους για να αξιολογηθούν οι μειώσεις, αυξήσεις ή μη αλλαγές που συνδέονται με την παρουσία φυτών. Υπήρχε σημαντική μείωση της συχνότητας ορισμένων συμπτωμάτων, όπως ο βήχας, με την παρουσία φυτών, ενώ τα φυτά δεν είχαν καμία επίδραση στη συγκέντρωση. Για τον ερευνητή, αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκύψουν από την ικανότητα των φυτών να συλλαμβάνουν ρύπους του αέρα αλλά και από την καλύτερη ρύθμιση της υγρασίας του αέρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτοί οι παράγοντες εμπλέκονται έντονα σε ΩΡΛ ή σε δερματολογικά προβλήματα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί οι Bringslimark, Pati και Harti (2008) παρατήρησαν στη μελέτη τους λιγότερες αναρρωτικές άδειες μεταξύ εργαζομένων γραφείων με φυτά στο εργασιακό τους περιβάλλον. Επομένως, παρατηρούμε ότι η παρουσία φυτών φαίνεται να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα για τις μικρές καθημερινές ταλαιπωρίες της υγείας των εργαζομένων.

Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτά τα αποτελέσματα χωρίς να υποδηλώνουν την παρουσία φυτών στο περιβάλλον εργασίας. Έτσι, βλέποντας τη φύση μέσα από το παράθυρο μπορεί να μας αλλάξει πολύ. Οι Kaplan και Kaplan (1989) έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που βλέπουν δέντρα και λουλούδια από τα γραφεία θεωρούν ότι το έργο τους είναι λιγότερο αγχωτικό και πιο ικανοποιητικό σε σχέση με τους εργαζόμενους σε αστικές περιοχές. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι με θέα την φύση είχαν λιγότερα δευτερεύοντα προβλήματα υγείας και πονοκεφάλους από ό, τι η αστική ομάδα. Ο Shin (2007) αναφέρει ότι η θέα των δέντρων από το παράθυρο του γραφείου συνδέεται με περισσότερη ικανοποίηση από την εργασία και λιγότερο άγχος, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή τύπο εργασίας. Οι Leather, Pyrgas, Beale και Lawrence (1998) τόνισαν επίσης αυτό το φαινόμενο και έδειξαν ότι οι προθέσεις για φυγή από τη δουλειά μειώθηκαν όταν οι εργαζόμενοι έβλεπαν τα πράσινα φυτά και δέντρα από το παράθυρο του γραφείου τους.

Εάν ανησυχείτε για την παραγωγικότητα, τη σωματική και πνευματική ευεξία των εργαζομένων σας, θα ήταν καλύτερο, αντί να ασκήσετε πίεση, που μπορεί να είναι επιβλαβής στο τέλος για τις επιδόσεις, να δημιουργήσετε με τα φυτά ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα ο διευθυντής να γίνεται αντιληπτός πιο θετικά, αφού, στο έργο του Fjeld (2000), πρόσθετες έρευνες στους εργαζομένους έδειξαν ότι αυτοί εκτιμούν περισσότερο τον διευθυντή τους όταν το γραφείο τους έχει φυτά και λουλούδια.

Πηγές

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr